Skip to content
Politică

Ce ne ascund tehnocraţii. Gelu Diaconu acuză dezastrul tandemului Dragu-Biriş de la MFP şi ANAF DOCUMENT

Ce ne ascund tehnocraţii. Fostul preşedinte al ANAF Gelu Diaconu acuză dezastrul tandemului Anca Dragu-Gabriel Biriş de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Într-un articol publicat, duminică, pe blog, Gelu Ştefan Diaconu acuză ministrul de Finanţe că a prezentat, recent, colectarea realizată de către ANAF în primele trei luni ale anului 2016 (comparativ cu perioada similară din 2015), neoferind o defalcare, pentru a ascunde scăderea dramatică a indicatorului în comparaţie cu perioada în care Fiscul era condus de către Diaconu.

„Recent, ANAF a comunicat românilor că are o creștere a veniturilor de 6% față de trimestrul 1 din 2015. După cum mă așteptam și am declarat public, ministrul Anca Dragu, conștientă că dezastrul în care a adus finanțele țării poate fi sesizat de jurnaliști, a decis să nu prezinte încasările defalcat pe fiecare lună, ci la grămadă, cumulate pe 3 luni.

Motivul? Creșterea de 6% de pe primul trimestru se datorează exclusiv lunii ianuarie 2016 – când a existat o creștere de 16% față de ianuarie 2015 – lună în care nu a reușit să confiște și să distrugă activitatea ANAF, întrucât pe atunci eram președintele Fiscului.

Important de reținut este și faptul că în ianuarie, deși a existat un impact negativ ca urmare a scăderii cotei de TVA la alimente de la 24% la 9% (față de ian 2015), ANAF nu doar că a acoperit această „gaură”, dar a adus și TVA suplimentar de 1 miliard de lei.

Tot în ian 2016, accizele au crescut cu cca 600 milioane de lei. De ce vorbim de TVA și accize? Pentru că sunt impozitele cele mai expuse evaziunii și reprezintă un indicator esențial în analiza eficienței luptei cu acest flagel.

În ceea ce privește perioada februarie – martie 2016, nu doar că nu există nicio creștere față de aceleași luni din 2015, dar se observă o scădere galopantă a încasărilor la TVA cu 1,25 miliarde lei! Același fenomen este întâlnit și în cazul accizelor, unde scăderea în cele două luni este de 110 milioane.

Cum încearcă să explice dezastrul pe care l-au produs?

Tandemul toxic Dragu – Biriș vor să păcălească o țară întreagă cu o explicație hilară: au scăzut încasările, pentru că a scăzut TVA de la 24% la 20%”, scrie Diaconu.

Citiţi AICI întregul material semnat de către Gelu Diaconu, însoţit de un document edificator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *