Skip to content
Opinii & Analize

Ce ne spune scandalul dintre Nicușor Dan și Aurelian Bădulescu despre nivelul culturii politice din țară

Inquam Photos / Octav Ganea

Astăzi bucureștenii au asistat la o scenă desprinsă parcă din scrierile lui Caragiale. Protagoniștii: Nicușor Dan și viceprimarul Aurelian Bădulescu. Scena: un maidan de la marginea carosabilului.

Confruntarea personală ia locul unei dezbateri politice

" "

După ce aproape 3 luni de zile a fost o prezență discretă, exclusiv virtuală, de câteva zile Nicușor Dan, cel care se profilează drept candidatul unei drepte unite la alegerile pentru Primăria Capitalei, și-a făcut prezența și în fața jurnaliștilor. Așa se face că astăzi, Nicușor Dan a anunțat jurnaliștii că vrea să susțină o conferință de presă ad-hoc.

Locaţia conferinţei de presă nu a fost întâmplătoare: un maidan de la marginea carosabilului, bălteşte zile în şir apa de ploaie. Doar că Nicușor Dan nu a fost singurul care a venit la această conferință de presă ad-hoc. Pe nepusă masă și-a făcut prezența viceprimarul Aurelian Bădulescu, ajuns la fața locului cu un singur scop, și anume să-i troleze conferința lui Nicușor. De aici și până la o scenă de-a dreptul penibilă nu a mai fost decât un pas. Spre deliciul presei, circul a continuat minute bune, Bădulescu cărând după el și un dulap care a devenit și obiectul unei dispute.

Simpla prezenţă a lui Bădulescu ar fi putut fi ignorată, ținând cont că acesta venise strict cu intenția de a bruia discursul contracandidatului Gabrielei Firea.  Nu au lipsit nici atacurile la persoană și acuzațiile de tot felul, totul conturându-se într-un tablou despre cum nu ar trebui să se facă politica în țară. În locul unor dezbateri calme și al unor discuții constructive axate pe o serie de planuri concrete, avem parte de confruntări demne de cascadorii râsului. De altfel Ciprian Ciucu a punctat bine într-un mesaj pe pagina sa de Facebook: “… Dar ce reține lumea după acestă conferință?… lumea reține doar că a mai fost un scandal, trolingul a funcționat”

Scandalul de astăzi și nivelul culturii politice din România

Scandalul de astăzi ne spune ceva și despre nivelul culturii politice din țară. Viceprimarul Bădulescu ne-a obișnuit deja cu derapajele sale grave. El a fost amendat în multe ocazii pentru comentarii discriminatorii la adresa minorităților sexuale sau a minorităților etnice. Or, o democrație nu poate funcționa eficient fără toleranță și fără o cultură a dialogului.

Pentru a-l parafraza pe Popper, doar intoleranța nu ar trebui tolerată. Însă o parte din electorat apreciază circul gratuit și prin urmare îi impulsionează pe unii să apeleze la circ pentru câștiguri electorale. Scandalurile în care se ajunge chiar la agresiuni verbale și fizice nu doar că nu sunt adesea amendate de către o parte din electorat, ci sunt chiar încurajate. Democrația încă foarte tânără din România nu și-a dezvoltat încă pe deplin o cultură politică a dialogului, iar incidentul de astăzi demonstrează asta cu vârf și îndesat. În mod ironic, imaginea locului în care s-a petrecut incidentul –  un maidan plin de praf și bălți – ar putea rămâne mult timp în mintea cetățenilor, servind drept laitmotiv pentru nivelul culturii politice din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *