Skip to content
Politică

Ce dezvăluiri i se pregătesc lui Băsescu la sfârșit de mandat. Toate indiciile duc la șeful statului?

Realizatorul Antena3, Mihai Gâdea, a prezentat duminică seară un fragment dintr-un interviu realizat cu Muhammad Munaf, cel care este unul dintre martorii-cheie în răpirea din 2005, din Irak, a celor trei jurnalişti români: Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Eduard Ohanesian.

Munaf a precizat în cadrul interviului că adevărul legat de răpirea celor trei jurnalişti, dar şi a sa, la Bagdad, va ieşi la lumină mai devreme de 50 de ani, aşa cum estima Traian Băsescu.

De asemenea, Muhammad Munaf a negat faptul că ar avea vreo legătură cu răpirea jurnaliştilor români. „Am căzut într-un joc mare, între oameni mari, habar n-aveam ce se întâmpla”, a precizat acesta.

“Adevărul este la mine, tot adevărul este la mine”, a spus Muhammad Munaf, potrivit căruia, “profesorul” la care făcea referire cu câţiva ani în urmă Omar Hayssam (condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism şi implicare în răpire) este “persoana cea mai mare care conducea România”.

Răspunzând unei întrebări, Munaf a mai explicat că “Omar Hayssam se referea la persoana care conducea România în acea perioadă”. Deşi s-a ferit să pronunţe numele acestei persoane, în perioada în care cei trei jurnaliști români au fost răpiți în Irak, în martie 2005, România a fost condusă  de către Traian Băsescu.

”S-au furat 8-9 milioane de euro (n.r.: dintr-un total de 12 milioane de euro) din banii de răscumpărare”, a mai precizat Munaf.

Muhammad Munaf a mai spus că răpitorii au cerut 10-12 milioane de euro de la autorităţile române în schimbul eliberării celor trei jurnalişti. Din această sumă plătită de statul român 8-9 milioane de euro “s-au furat”, a spus Munaf.

Potrivit acestuia, după eliberarea sa şi a jurnaliştilor, la Ambasada României din Bagdad, un general care vorbea “aproape perfect arabă” discuta cu răpitorii, pentru ca atât jurnaliştii, cât şi Munaf să-şi recupereze lucrurile rămase în posesia celor care-i ţinuseră ostatici.

În martie 2005, Munaf le-a fost ghid în Irak jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian. Apoi a fost ostatic, alături de ei, timp de 55 de zile. După eliberare a fost arestat de armata americană, fiind acuzat de complicitate la răpirea jurnaliştilor. În 2006, un tribunal irakian l-a condamnat la moarte pe Munaf, dar Curtea irakiană de Casaţie a anulat sentinţa.

În 2006, la scurt timp după ce a părăsit România, unde fusese deja inculpat, Omar Hayssam a sugerat, în cadrul unor convorbiri cu procurorul Ciprian Nastasiu, că plecarea sa a fost aranjată la vârf, totul fiind legat de un personaj misterios, numit “Profesorul”.

https://www.youtube.com/watch?v=bzfq1ueLEdw

3 comentarii la “Ce dezvăluiri i se pregătesc lui Băsescu la sfârșit de mandat. Toate indiciile duc la șeful statului?

  1. ”S-au furat 8-9 milioane de euro (n.r.: dintr-un total de 12 milioane de euro) din banii de răscumpărare” ???????!!!!
    Ce se insinueaza ?
    Ca mult prea corectul si cinstitul Bashescu sa fi contribuit el cu ceva la manevrari cu sumele astea ??? Nu se poate…. Mai bine asteptam sa aflam peste 50 de ani cum spune Bashescu…..Abia astept sa treaca anii astia…..

  2. Stie cineva undeeste Hayssam? l-a mai vazut cineva de la aducerea lui in tara? Nu a aparut la nici unul din procesele sale. Chiar crede cinvea ca este in inchisoare si undeva la caldurica si la trai bun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *