Skip to content
Politică

Ce nouă propunere face ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marți, la ieșirea de la Comisia pentru Transporturi și Energie din Senat, faptul că condițiile din protocolul semnat cu minerii de la mina Crucea vor putea fi îndeplinite în iunie iar până atunci Ministerul Energiei propune o creștere a veniturilor cu 300 de lei, informează Agerpres.

„Undeva în iunie vom avea toate condițiile din protocol îndeplinite. Suntem în dialog cu dânșii. Nu o să stăm ca oamenii aceia să rămână în mină”, a declarat Andrei Gerea.

Mărirea de venituri propusă de minister este de 300 de lei, dar minerii vor aplicarea unor clase salariale care să poată fi luate în considerare la calcularea pensiei în condițiile în care 200 dintre aceștia sunt în prag de pensionare.

‘Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Eu am făcut apel la înțelegere. Acel protocol a fost o bază de lucru la momentul respectiv. Au fost consultați, mai ales conducerea companiei și cu acordul conducerii companiei. S-a constat că ar fi putut exista resurse financiare după care s-a semnat un proces verbal de către conducerea companiei și semnatarii acelui protocol, în afară de Ministerul Energiei, prin care s-a prins o prevedere potrivit căreia aplicarea protocolului se va face exact în momentul în care vor exista resursele bugetare pentru că la momentul respectiv protocolul nu putea să aibă aplicare imediată. Noi am propus o mărire a veniturilor până la momentul când se putea face această operațiune din punct de vedere legal, și anume mărirea bazei salariale”, a explicat Gerea, potrivit Agerpres.

Directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, suceveanul Ioan Moraru, a demisionat din funcție marți, după o discuție purtată cu ministrul Andrei Gerea.

„Decizia de a demisiona am luat-o mai de multă vreme și are la bază chestiuni personale. Nu am demisionat din cauza grevei de la Crucea. Voi rămâne la conducerea companiei până va fi numită o altă persoană”, a afirmat Ioan Moraru.

Aproximativ 300 de mineri de la exploatarea de uraniu de la Crucea s-au blocat luni în subteran, nemulțumiți că majorarea salarială convenită cu reprezentanții Guvernului și conducerea companiei în ianuarie este puțin probabilă.

Potrivit lui Ioan Moraru, oferta pe care compania a putut să o facă minerilor de la Crucea a constat într-o creștere a salariilor cu 5,2% — 5,5%, insuficientă din punctul de vedere al protestatarilor care doresc o majorare ce ar putea ajunge la 25%.

Mina de la Crucea este singura de uraniu din România și furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *