Skip to content
Politică

Ce nu s-a spus despre puterea lui Dragnea asupra Monitorului Oficial: nebunia controlului

Inquam Photos / Octav Ganea

Material realizat de Răzvan C. Popa

România intră în cel de-al treilea an de guvernare social-democrată. Trei ani marcați de proteste cum nu s-au mai vazut din 1990, scandaluri aproape zilnice și grave derapaje democratice, instituții de forță acaparate ori sabotate, trei prim-miniștri schimbați și legi cu dedicație pentru a mutila actul de justiție și a-l scăpa pe Liviu Dragnea de răspunderea penală pentru fapte de corupție.

Trei ani în care presa îi tot cântă sfârșitul lui Liviu Dragnea după fiecare scandal, după fiecare grav derapaj democratic, după fiecare ieșire nervoasă care ar demonstra că ”nu mai are mult” sau că ”se ascut cuțitele în PSD” și ”baronii îl vor debarcat”.

11 aprilie 2018 – ziua când Dragnea a primit România pe mână

11 aprilie 2018 a fost ziua în care atât parlamentarii PSD-ALDE-UDMR, cât și parlamentarii PNL-USR-PMP (chiar cei  care l-au inițiat) au votat proiectul de lege care trecea Monitorul Oficial în subordinea Președinției Camerei Deputaților, adică a lui Liviu Dragnea în mod direct.

Motivul a fost unul simplu: după episodul cu Sorin Grindeanu, care a refuzat să mai răspundă la controlul politic al șefului PSD, cineva a ajuns la concluzia că un guvern scăpat de sub control și cu Monitorul Oficial în subordine este unul destul de periculos, prin urmare era nevoie de o ”pârghie” de control pentru a se asigura că niciun guvern nu va mai lua decizii peste capul său.

Însă, lumea nu a realizat cât de periculos poate fi ca instituția prin care intră în vigoare orice lege sau decret în România să fie în subordinea celui mai periculos om pentru democrația românească la această oră.

De ce baronii nu se vor ralia în spatele Vioricăi Dăncilă

Ca să fie clar: singurul motiv pentru care Liviu Dragnea a reușit să controleze partidul în CEX și în parlament este faptul că deține accesul discreționar aproape asupra întregului buget al României. Altfel spus, Dragnea are banii. Toți banii. Controlând banii, controlează baronii lideri care formează CEX-ul, iar prin ei controlează parlamentarii ”recunoscători” baronilor care i-au trimis în locurile extrem de bine plătite din parlament.

Mai circulă scenariul conform căruia, din cauza scăderii în sondaje si a imaginii lui Liviu Dragnea care trage partidul în jos, mai marii baroni din PSD s-ar ralia în spatele Vioricăi Dăncilă, prin pixul căreia se pot repartiza miliardele de lei din Fondul Suveran de Dezvoltare și investiții.

Să nu ne imbătăm cu apă rece

Nu, baronii nu se vor ralia în spatele Vioricăi Dăncilă pentru că niciun ban nu se poate duce către niciun baron, CJ sau primar cât de mic fără voia lui Liviu Dragnea, în complet control asupra Monitorului Oficial. Pentru că:

  • toți banii, toate fondurile alocate instituțiilor controlate de baronii PSD din teritoriu trebuie, mai întâi, să treacă prin Monitorul Oficial;
  • niciun HG, OUG sau Ordonanță prin care se pun lucrurile în mișcare nu intră în vigoare până nu este publicată în Monitorul oficial;
  • niciun decret prezidențial, nicio lege, nicio numire/destituire din interiorul camerelor nu intră în vigoare până la publicarea acestora în MO;

Viorica Dăncilă nu poate folosi pușculița României pentru a câștiga sprijinul baronilor pentru că Liviu Dragnea va bloca orice acțiune și orice decizie luată peste capul lui din a fi publicată în Monitorul Oficial, aflat sub totalul control al lui Liviu Dragnea.

Întârzierea Decretului Prezidențial – un precedent periculos

Acum o săptămână, în urma unei ședințe CSAT, Klaus Iohannis a decis prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă, nelăsându-l pe Liviu Dragnea să-și numească propriul om, Armata Română fiind pe punctul de a rămâne fără un lider militar.

Să ne amintim faptul că decretul a fost întârziat timp de aproape 21 de orede la a fi publicat, fiind ”blocat” la Camera Deputaților, locul în subordinea căruia se află Monitorul Oficial.

E un precedent periculos care arată că Liviu Dragnea poate paraliza, după bunul plac, complet activitatea legislativă și executivă în România, paralizând, practic, intreaga țară.

”Dar ăsta e abuz în serviciu, procurorii ar trebui să-l ancheteze, nu?” 

NU. Conform Deciziei 405 din 2016 a CCR, cu privire la Legea 90/2001 care reglementa funcționarea Guvernului, abuzul în serviciu se limitează strict la legislația primară, adică legi și OUG-uri, nu regulamente de ordine interioară, cum e în cazul acesta. Deci, Dragnea nu poate fi atins din cauza acelei decizii.

Dar avem chiar un caz precedent: Mihai Busuioc, cel în subordinea căruia a trecut Monitorul Oficial în Guvernul Grindeanu a refuzat să publice niște ordine guvernamentale când s-a răsculat împotriva lui Dragnea, Busuioc fiind un bun prieten al lui președintelui PSD. Și exact la fel, nu a putut fi acuzat de abuz în serviciu din cauza acelei decizii.

România chiar este la mâna lui Liviu Dragnea

Oricât de clișeic ar suna. Parlamentarii Camerei Deputaților se pot întruni oricând pentru a vota, din nou, demiterea lui Liviu Dragnea și a lui Florin Iordache de la șefia camerei, dar credeți că Liviu Dragnea își va publica propria demitere, pierzându-și astfel întreaga putere în secunda doi?

Să nu fim naivi. Chiar el a spus-o: ”Nu vreau să plec ca un prost din această funcție și din această viață”. În acest moment nimeni și nimic nu mișcă din partea președinției, parlamentului sau guvernului fără voia lui Liviu Dragnea.

Singura metodă de a scăpa de Liviu Dragnea în acest moment ar fi condamnarea definitivă la închisoare cu executare în procesul angajărilor fictive din cadrul Protecției Copilului din Teleorman, iar Liviu Dragnea știe acest lucru, motiv pentru care a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a măcelări legile în vigoare și formarea completelor de judecată de la ICCJ. Putem spune că singura speranță ar fi ca acest complet, suspectat c-ar fi unul favorabil, să îl trimită pe Liviu Dragnea la închisoare.

Când a fost mutat MO-ul în subordine, i-a fost pusă, practic, întreaga țară pe tavă. Nu știu ce ar putea să-l facă să plece, ce fel de presiune politică și civilă ar trebui exercitată deoarece, chiar în cazul pierderii totale a majorității parlamentare a coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea nu ar putea fi urnit din loc prea ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *