Skip to content
Politică

Ce nu s-a spus despre datoria externă. Isar acuză presiuni ale guvernatorului BNR pe ținta de deficit EXCLUSIV

ziaruldeiasi.ro

Fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri Lucian Isar a oferit miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat ce nu a spus Banca Națională a României (BNR) când și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea datoriei externe a țării noastre.

DETALII AICI: BNR atrage atenția: datoria externă a României a crescut

Concret: economistul a început prin a preciza că datoria a crescut mai lent decât produsul intern brut, astfel încât indicatorul cu adevărat relevant (procentajul datoriei în PIB) s-a diminuat.

„Cifrele nu sunt îngrijorătoare în realitate, pentru că indicatorul care este folosit de obicei de agențiile de rating și de analiști este procentajul datoriei din PIB – ceea ce văd că a scăzut în ultimi doi ani, pentru că PIB-ul a crescut mai mult decât a crescut datoria”, a arătat Isar.

În continuare, analistul economic a făcut apel la guvernanți să îl preseze pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, să mențină dobânzile la niveluri reduse. Mai mult: Lucian Isar l-a acuzat pe șeful Băncii Naționale de „șantaj” și „șicanare” a decidenților politici în ceea ce privește depășirea țintei de deficit bugetar de 3%.

Ce ar putea să facă actualii guvernanți este să-l preseze pe Manole Isărescu să țină dobânzile jos, pentru că, până la urmă, marea majoritate a datoriei țării noastre este exprimată în lei. Leul este încă monedă națională și este chiar o porcărie să te bați tu, Manole Isărescu, cu politicienii, punând presiune pe costurile de finanțare: atât ale populației, cât și ale statului.

Mai pe scurt: cu cât dobânda este mai mare la lei, cu atât statul plătește mai mult dobândă ca să-și finanțeze sau refinanțeze datoria – și asta se adaugă, desigur, la deficit și la datoria totală. Cu alte cuvinte, nu e nimic de panică.

Șantajul lui Manole funcționează la Dragnea și la restul când vine vorba de negocierea pe deficitul de 3%: se crește costul de finanțare. În economie, e un concept care se numește «caeteris paribus»: adică situația în care nu se schimbă nimic în afara unei singure variabile. Să luăm intervalul 2017-2018: în 2017, ai fost la 2,97% deficit (deci foarte aproape de 3 la sută). Comparativ cu 2017, ce ai în plus în 2018? Creșteri ale cheltuielilor cu salarii, cu pensii, banii plătiți pe rachete (că în 2017 i-ai păcălit pe americani și n-ai plătit)… Pe partea cealaltă, de compensare, ai venituri ceva mai mari, fiindcă economia merge mai bine. La astea, șicana guvernatorului este că în momentul în care ridici costul datoriei, este exact ca la creditul pentru casă: cu cât îți crește datoria, îți crește rata, iar rata îți ia din venitul disponibil. Iar Isărescu îi joacă pe guvernanți fix în buza țintei de deficit bugetar de 3%, existând riscul ca ea să fie depășită.

Dacă suntem într-o situație de «caeteris paribus» (deci dacă nimic nu se schimbă), stai tot în 2,97% deficit? Nu, în situația în care îți cresc dobânzile, pentru că vei avea în 2018 un cost mai mare cu datoria decât ai avut în 2017. Deci dacă nu s-ar schimba nimic în 2018 față de 2017, Guvernul este forțat de creșterea dobânzilor la lei să spargă acel deficit de 3%, întrucât costul datoriei este mai mare decât în 2017 – ceea ce este foarte straniu, atâta timp cât tu ai monedă națională și marea majoritate a datoriei ți-o finanțezi în moneda națională”, a detaliat Lucian Isar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *