Skip to content
Europa Politică

Ce NU s-a spus despre decizia de ultim moment din PE. Siegfried Mureșan: UE a dat astăzi un răspuns foarte clar!

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, joi, într-o postare pe pagina sa de Facebook, comentează decizia luată în aceeași zi de Parlamentul European. Amintim că Parlamentul European a votat, joi, raportul referitor la inghetarea fondurilor europene in cazul tarilor membre care nu respecta statul de drept si, la cererea unuia dintre initiatori, a fost retrimis la comisia de specialitate pentru negocierile urmatoare.

Concret: europarlamentarul susține în postarea sa că mecanismul prevede ca, în cazul încălcării statului de drept de către guvernanți, fondurile europene să fie suspendate, fără, însă, ca beneficiarii finali ai fondurilor europene să fie afectați. ”Lucrările la proiectele de finanțare europeană vor continua, beneficiarii își vor primi banii, dar proiectele vor fi finanțate de la bugetul de stat și nu din bugetul UE până când Guvernul va reveni la respectarea statului de drept”.

Redăm integral mesajul europarlamentarului:

Sutele de mii de români care au ieșit în stradă în ultimii doi ani au cerut ca Uniunea Europeană să-i ajute mai mult în lupta cu politicienii care atacă statul de drept, atacă independența justiției și atacă valorile europene.

Astăzi, Uniunea Europeană a dat un semnal foarte puternic tuturor oamenilor cinstiți. Parlamentul European a votat propunerea ca, în viitor, fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept. Este o propunere necesară. Asta așteaptă oamenii.

De ce îi deranjează atât de mult această propunere pe cei de la PSD – ALDE? Fiindcă PSD și ALDE vor să atace în continuare justiția, iar prin acest mecanism împiedicăm atacurile guvernanților la statul de drept.

Mecanismul prevede ca, în cazul încălcării statului de drept de către guvernanți, fondurile europene să fie suspendate, fără, însă, ca beneficiarii finali ai fondurilor europene să fie afectați. Lucrările la proiectele de finanțare europeană vor continua, beneficiarii își vor primi banii, dar proiectele vor fi finanțate de la bugetul de stat și nu din bugetul UE până când Guvernul va reveni la respectarea statului de drept.

Acest lucru este foarte important deoarece mecanismul trebuie să sperie guvernele care vor să încalce statul de drept, ci nu să afecteze beneficiarii de fonduri europene.

Scopul acestui mecanism este apărarea statului de drept, nu tăierea fondurilor europene.

Un lucru este clar: niciun guvern nu-și va permite să plătească 5 miliarde de euro pentru o autostradă de la bugetul de stat în loc să primim acești bani gratis de la UE.

Niciun guvern nu-și va permite să meargă în fața oamenilor și să le spună „în loc să primim gratis 5 miliarde de euro de la Bruxelles pentru autostradă, trebuie să plătim din buzunarul românilor doar pentru ca Liviu Dragnea să scape de închisoare”.

Prin votul dat astăzi, majoritatea PSD – ALDE spune foarte clar că vrea să continue atacurile la independența justiției, la statul de drept și la valorile europene până îl va scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare. UE a dat astăzi un răspuns foarte clar: „nu veți scăpa basma curată, știm ce agendă aveți și vă vom opri”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *