Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre Declaraţia de la Sibiu. Analistul Radu Tudor indică ce se ascunde în spatele celor 10 puncte adoptate

antenaplay.ro

Jurnalistul și analistul politic Radu Tudor a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut o serie de precizări referitoare la cel mai important eveniment al acestor zile.

Amintim că liderii UE au adoptat joi Declaraţia de la Sibiu în care se angajează să apere o singură Europă, să rămână uniţi, la bine şi la greu, să caute soluţii comune, să protejeze democraţia şi statul de drept, să respecte întotdeauna principiul echităţii şi să-şi protejeze cetăţenii.

DETALII AICI: Moment istoric: a fost adoptată Declarația de la Sibiu. Care sunt cele zece angajamente asumate de șefii de stat și de guvern

Declarația aceasta reprezintă intențiile pe care toți liderii UE le au în legătură cu viitorul acestei Uniuni. Ele trebuie buse în aplicare, trebuie să existe suficientă voință politică. Presa europeană le califică drept generaliste, mai degrabă niște deziderate și, în spatele fecăruia dintre cele 10 puncte adoptate în Declarația de la Sibiu, sunt probleme serioase cu care se confruntă UE, provocări, amenințări de securitate. O diferență de atitudine între estul și vestul Uniunii Europene, preocupări legate de migrație, terorism, tot ce poate să provoace spațiul Uniunii Europene. Ori, din această perspectivă, declarația, cum spuneam, reprezintă mai degrabă un set de intenții care, însă, pentru aplicarea lor, au mare nevoie de un efort conjugat al viitoarei Comisii Europene.

După alegerile europarlamentare va fi o nouă configurație a Parlamentului European, vom avea o nouă Comisie Europeană, un nou președinte al Comisiei Europene. Vom avea și noi o nouă echipă de europarlamentari și sper ca în viitorul mandat politic al Parlamentului și al Comisiei România să își valorifice mai bine potențialul și asta nu ține decât de capacitatea noastră de a pune în valoare tot ceea ce poate România să aducă mai bun ca valoare în interiorul UE”, a declarat analistul Radu Tudor.

Totodată, analistul atrage atenția că „PSD, dacă mai ține la vocația sa europeană, ar  fi trebuit să organizeze o întâlnire cu liderii europeni în marja Summit-ului și să valorifice acest potențial”. „Din punctul meu de vedere, au greșit serios în exrcițiul lor european imediat în viitor”, adaugă Radu Tudor.

Personal, cred că social-democrații români au făcut o greșeală majoră nefiind prezenți aici la Sibiu. Toate familiile politice europene sunt reprezentate în diverse evenimente din marja Summit-ului. Nu prezența la Summit a fost problema, pentru că lucrul acesta a fost lămurit de Curtea Constituțională. Un singur reprezentant al statului român poate fi la Summit și acela e președintele.

Din perspectivă politică, sunt complet neplăcut surprins de involuția PSD de la momentul la care a fost condus de Adrian Năstase, Mircea Geoană, Ioan Mircea Pașcu, de lideri cu o viziune europeană puternică și cu relații internaționale personale trainice până la ceea ce constatăm azi. Dacă liderii PPE au venit aici la Sibiu, și în marja Summit-ului au reușit să își facă o campanie electorală consistentă folosind acest prilej, același lucru îl puteau face și socialiștii. Aici la Sibiu este premierul socialist al Spaniei, acre este o vedetă a Europei, este și Frans Timmermans, care este încă vicepreședinte al Comisie Europene. Mai sunt și alți lideri socialiști. Evident că PSD, dacă mai ține la vocația sa europeană, ar trebui să organizeze o întâlnire cu liderii europeni în marja Summit-ului și să valorifice acest potențial. Nu au făcut-o, din păcate. Din punctul meu de vedere, au greșit serios în exrcițiul lor european imediat în viitor”, a conchis acesta.

5 comentarii la “Ce NU s-a spus despre Declaraţia de la Sibiu. Analistul Radu Tudor indică ce se ascunde în spatele celor 10 puncte adoptate

  1. Socialiștii din România, nu au făcut și nu vor face asta;ei nu urmăresc interesele țării noastre, ei urmăresc doar interesele personale.
    Rușine că țara este încă condusă dictatorial, de un corupt penal.

  2. Acceptand sa fi UEist,nu ai decat o singura pozitie si anume cea de „ghiocel”(precum R.Tudor) !Cam atat..P.S. : nu am urmarit „bășcălia” de la Hermanshtad( de fapt campanie electorală în favoarea locatarului vremelnic la TroCoceni) și nici televiziunile de știri !…Român ,când veți fi,domnule R.T. ????(să gândiți mai întâi românește și mai apoi,UE iește)

  3. In orice tara civilizata , mai ales gazda fiind trebuia sa fie prezenti presedintele si premierul , oameni din toate partidele din parlament si alti oameni de seama … prima data cand a fost intrebat de absenta premierului , a facut pe surdul , totusi esti presedinte , iar de liderii UE , sa plece ca nu-i de ei o raspundere asa de mare : Timmermans pe cine reprezinta , ca pe socialisti nu ! A fost Summitul presedintelui , asa cum ii place lui sa fie toate ale lui … pacat !

  4. Rația a arătat ce clasa politica de kkt are. Oameni fără coloana vertebrală, oameni care pozează în proeuropean dar joaca pentru Rusia,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *