Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre discursul lui Iohannis la Strasbourg. Iulian Fota: Am intrat într-o fază de confruntare! EXCLUSIV

Realitatea

Președintele Klaus Iohannis, aflat marți la Strasbourg, a ținut un discurs în plenul Parlamentului European, unde a transmis un mesaj de unitate europarlamentarilor prezenți.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Președintele României, mesaj de unitate în plenul PE: Europa are o singură inimă!

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu analistul de politică externă, Iulian Fota, pentru a trasa concluziile în urma ședinței din Parlamentul European la care a ținut un discurs Klaus Iohannis. Astfel, în viziunea directorului Colegiului Național de Informații, există o nouă configurație politică în România care se învârte în jurul unei confruntări între tabăra pro-occidentală și cea anti-occidentală în raport cu apartenența țării noastre la Uniunea Europeană.

Concluzia pe care trebuie să o tragem este că pro sau anti UE devine principala dezbatere politică în România. Este clar că România este în momentul acesta ruptă în două tabere. Spun acest lucru pentru că cele două tabere nu comunică una cu cealaltă. Este o confruntare. Nici nu am fost într-o fază din aceasta de comunicare, de dispută ideologică. Am intrat direct într-o fază de confruntare. Intrarea în această fază acută de confruntare s-a făcut în 2012. 

În România, în perioada următoare, că este lupta împotriva corupției, că este vorba de reforme în justiție, că vorbim de autostrăzi și alea fiind făcute cu bani europeni, cam toate marile subiecte vor fi de fapt grupate și analizate prin această grilă, pro UE sau anti UE. Ce facem? Ne ajută să consolidăm europenizarea României și să valorificăm statutul în UE sau mergem spre partea cealalta a diluării relației cu UE sau cine știe, cum vorbesc unii, să ne ducem spre un Roexit?”, a precizat profesorul universitar.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis devine astfel un exponent al taberei pro-europene, iar Guvernul actual unul al taberei anti-europene, Iulian Fota a prezentat că situația este mult mai complicată întrucât grupările de exponenți anti-occidentali sunt prezente în toate partidele politice. Mai mult, fostul consilier prezidențial a subliniat importanța anilor 2019 și 2020 pentru România și a alegerilor care vor avea loc.

„Este mai complicat de atât. Nu este o delimitare atât de clară. După părerea mea, acesta este principalul blocaj al României. România nu știe încotro să meargă pentru că se află într-un blocaj între două partide, iar aici mă refer prin partidă la o grupare de oameni cu același ideal și nu neapărat din același partid. Astfel, avem o partidă pro-occidentală care vrea o Românie cât mai europenizată și avem partida cealaltă, cea anti-occidentală, care vrea o Românie cât mai puțin europenizată.

Următorii doi ani sunt cruciali. Principala luptă politică în România în acest moment nu se ține între partidele politice, ci între partida pro-occidentală și cea anti-occidentală. Cele două partide le putem găsi în mai multe partide politice

Președintele s-a dus la Strasbourg ca un exponent al partidei occidentale care, repet, se regăsește în mai multe partide, cât și în media și care crede în continuare că este foarte bine ca România să fie în cadrul UE și că aceasta este cea mai bună șansă de dezvoltare. Taberele sunt relativ egale momentan. Niciuna nu o poate înfrânge pe cealaltă. De aceea, stagnăm și batem pasul pe loc”, a mai adăugat expertul în probleme de securitate.

Totodată, Iulian Fota a reliefat una din cele mai acute probleme ale României: dacă se poate exercita o președinție a Consiliului Uniunii Europene în prima parte a anului 2019 cu niște anti-europeni.

„Cum gestionezi președinția Consiliului UE cu o partidă anti-europeană? Pui lupul paznic la oi? Problema mare a României este aceasta și s-a adunat la Parlament și la Guvern. Din ce în ce mai tare se conturează o poziție anti-europeană în Parlament și la nivelul Guvernului și asta este schizofrenia pe care noi va trebui să o rezolvăm. Putem exercita o președinție a UE de succes cu niște anti-europeni?, a mai menționat politologul.

Chestionat dacă tabăra anti-europeană mizează pe o victorie politică la alegerile europarlamentare 2019 a radicalilor din Europa, reprezentați prin politicieni precum Viktor Orban sau Salvini, Iulian Fota a spus că aceasta va căuta atât susținere pe plan intern cât și pe plan extern.

„Atitudinea aceasta anti-europeană rămâne să se cristalizeze la noi. Cu alte cuvinte, vom vedea dacă oamenii aceștia înțeleg și fac un pas înapoi sau intrăm, începând cu ianuarie 2019, în confruntarea aceea deschisă și directă. Deocamdată este una surdă. Este o șubrezire a ideii europene sau o scăpare a ei pe dedesubt, fiind ca un fel de muncă din aceasta conspirativă. Nu este la vedere. Fie se vor plia pe cerințele noastre și a UE și vom depăși impactul sau ajungem la o confruntare deschisă pro-europeni și anti-europeni, iar din acel moment, dacă anti-europenii și-o asumă, deoarece momentan nu o fac, pot avea aliați și printre acești radicali din Europa, pot avea aliați și prin alte țări europene, din Europa, dar din afara UE, pot avea aliați și printre conservatorii aceștia cu tentă legionaroidă de pe la noi. Vor căuta aliați și în țară și în străinătate. Este inevitabil”, a declarat Iulian Fota în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *