Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre distincția primită de Frans Timmermans. Pîrvulescu(SNSPA) explică prezența lui Florian Coldea la eveniment

radioiasi.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat, marți, pentru PSNews.ro că evenimentul de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa lui Frans Timmermans, a fost un prilej ”de a da răspunsuri cât se poate de clare unor întrebări și afirmații pe care politicienii români le-au făcut”.  

Totodată, Cristian Pîrvulescu a comentat și prezența lui Florian Coldea în cadrul ceremoniei și a remarcat în discursul oficialului european ”o înțelegere a contextului actual în România”.

”A fost foarte emoționat, în orice caz a fost impresionat de întreaga procedură căreia i-a dat o dimensiune nu doar politică, ci și academică, evident a existat o dimesiune politică, dar și una academică, iar prelegerea pe care a ținut-o a fost una care a relevat calitățile academice ale domnului Timmermans. De altfel, un tip agreabil, în cele câteva minute a fost cât se poate de plăcut. A fost un foarte bun prilej de a da răspunsuri cât se poate de clare unor întrebări și afirmații pe care politicienii români le-au făcut. Dacă urmăriți cu atenție discursul lui, lecția primă pe care a ținut-o, în care a subliniat nu doar importanța teoretică a statului de drept, ci modul în care acesta este legat de Uniunea Europeană, de faptul că nu poate fi distrusă independența justiției dintr-un stat, de modul în care funcționează Uniunea Europeană punând-o în contextul unei Europe tocmai coezive și explicând cum funcționează aceste mecanisme (…) Înțelege foarte bine contextul actual în România, discursul la asta se referea, la contextul actual din România. Deși România a fost o formulă care n-a fost folosită mai mult de trei ori în întregul discurs, doar câteva referințe la România”, a spus Cristian Pîrvulescu.

De altfel, Cristian Pîrvulescu a explicat motivul pentru care Frans Timmermans a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.

”Este vorba de  o distincție, a mai fost acordată și în trecut atât universitarilor, cât și politicienilor. El devine membru onorific al comunității noastre academice. Doctor Honoris Causa este doctor pentru onoare publică datorită onorabilităților publice și cred că domnul Timmermans corespunde foarte bine acestei imagini, nu e vorba despre o școală de studii politice ci de o Facultate de Științe Politice și Relații Internaționale, era evident că nu ne adresăm doar politicienilor, ci și politicienilor, nu este nici primul, nici ultimul politician care a primit o asemenea distincție onorifică„ a afirmat politologul.

Cristian Pîrvulescu consideră firească prezența fostului director adjunct al Serviciului Român de Informații, la ceremonie.

”Nu știu care a fost motivul prezenței domnului Coldea acolo, dar prezența sa a fost cât se poate de firească în contextul dat. Am fost și eu mirat când l-am văzut pe domnul Coldea acolo, nu știam lista invitaților, bănuiesc că primit invitații, în principiu oamenii s-au înscris, nu știu dacă au fost invitați sau nu, cei care s-au înscris, au venit acolo.Domnul Coldea a fost în primul rând la doar un scaun diferență de mine„ a mai adăugat politologul.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și candidatul Partidului Socialiștilor Europeni la șefia Comisiei Europene, a primit luni, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

În cadrul ceremoniei, oficialul european a remarcat evoluția României și a subliniat că în perioada anilor ’80-’90  nu credea că vom face parte din Uniunea Europeană. De altfel, prim-vicepreședintele Comisiei Europene a precizat că probabil, astăzi, ne-am fi aflat în situația Ucrainei cu Rusia, dacă nu făceam pasul aderării la UE. Detalii AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *