Skip to content
Politică

Ce nu s-a spus despre efectele alegerilor locale. Petrache dezvăluie situația din Ilfov: „Se poartă negocieri” EXCLUSIV

Președintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov și prim-vicepreședintele PNL, Marian Petrache, a oferit o reacție la cald redacției PSnews.ro, după alegerile locale ce au avut loc duminică.

Șeful CJ Ilfov a explicat pentru PSnews.ro cum stau lucrurile în județul Ilfov, dar și cum vede rezultatele PNL-ului la alegerile de duminică.

Întrebat cine a câștigat și cine a pierdut județul Ilfov, Marian Petrache a subliniat: „Frumoasă întrebare, dar sunt puțin supărat. Dacă ma uit la management-ul celor care au candidat la funcția de primar, aș spune ca PNL-ul a câștigat zdrobitor – a obținut pentru votul la primar peste 51-52%, fără redistribuire. Cu redistribuire, ne ducem undeva la 55-56%. Din păcate, nu așa a fost și la votul politic la Consiliul Județean, unde am obținut un rezultat în jur de 44-45%, adică am pierdut vreo 10% din voturile valabil exprimate și nu-mi dau seama acum dacă s-a datorat organizaţiilor locale, prin modul în care au făcut campanie, sau ne-am aflat și noi în siajul celor întâmplate la București – adică a fost o influență a Bucureștiului asupra Ilfovului. Când spun lucrul acesta, mă gândesc la ce s-a întâmplat și la PSD. PSD-ul a obținut un rezultat sub 30% la primari și un rezultat în jur de 30-33% la Consiliul Județean. Adică ei au obținut cu 25% mai multe voturi la Consiliul Județean decât au obținut la primari”.

Totodată, Marian Petrache a explicat care sunt cifrele pe care stă PNL în Ilfov, în momentul de față.

„Acum, din ce știu eu, s-a terminat analiza la BEJ: PNL-ul are 16 consilieri județeni, PSD-ul are 12, ALDE are 3 și PMP are 2. În condițiile în care s-ar fi respectat votul de la primari și la Consiliul Județean, PNL-ul ar fi avut 19-20 de consilieri județeni. Acum, pentru 1.500 de voturi la nivel județean, stăm la discuții pentru formarea unei majorități. Nouă ne mai trebuie un vot pentru formarea majorității”, a explicat Marian Petrache.

Potrivit surselor PSnews.ro, PSD-ul ar oferi preşedinţia Consiliului Judeţean PMP-ului lui Traian Băsescu, doar ca să Marian Petrache să fie înlăturat de la conducerea judeţului. În acest context, liberalul a declarat că „se poartă negocieri”.

„Despre negocieri chiar n-aș vrea să vorbesc. Se poartă negocieri. Nu vreau să fac niciun comentariu acum legat de acest subiect”, a declarat liberalul.

Mâine, va avea loc şedinţa Biroului Politic Naţional, în care liderii partidului anunţă evaluări asupra alegerilor de-abia încheiate. Întrebat dacă va fi o analiză cu adevărat serioasă, Petrache a subliniat:Cred că acum trebuie să ne concentrăm foarte mult pe formarea acestor majorități, pentru că, la alegerile locale (care sunt total diferite de alegerile parlamentare), omul contează cel mai mult. Și, chiar dacă – de exemplu – iei poate 49%, nu înseamnă că și la alegerile parlamentare, atunci când se votează o listă, iei tot 49%. E posibil ca atunci, pe efectul acela de câştigător, să iei cu mult mai puţin (23-24%). PNL-ul am văzut că are peste 1.000 de primari; problema este: aceşti primari au o umbrelă deasupra lor? Adică au majorităţi în consiliile judeţene care să îi sprijine în dezvoltarea localităţilor lor? Deci miza acum ar fi formarea majorităților și e mult prea devreme să facem o analiză serioasă acum. Trebuie să se mai decanteze lucrurile, acum poate suntem cu patimă, suntem supărați… Subiectul principal nu îl reprezintă, din punctul meu de vedere, căderea unor capete neapărat, ci mai ales ce trebuie să facem, să vedem unde am greșit și ce trebuie să facem pe viitor. Şi dacă avem echipa care să poată să facă aceste lucruri pentru viitor”.

Nu în ultimul rând, liberalul le-am mulțumit celor care au votat și în special celor care au pus ștampila pe candidații PNL.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au participat la vot și mai ales celor care au votat candidații PNL!”, a conchis Marian Petrache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *