Skip to content
" "
Politică

Ce nu s-a spus despre grațiere. Perspectiva sumbră a unui ONG

ziuaconstanta.ro
" "

Citiți în rândurile de mai jos despre un aspect mai puțin discutat în legătură cu subiectul grațierii – mai precis, despre perspectiva sumbră scoasă în evidență de către un ONG.

Este vorba despre organizația non-guvernamentală Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), prin vocea directoarei executive Nicoleta Andreescu.

" "

Andreescu a declarat marți la RFI că o lege a graţierii nu va rezolva pe termen lung problema aglomeraţiei din închisori, existând riscul ca închisorile să se umple înapoi în cel mult un an.

Oficialul APADOR-CH a comentat intenţia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, de a propune o lege a graţierii, care să nu vizeze nici faptele de corupţie, nici faptele grave împotriva persoanei.

Concret, Nicoleta Andreescu a afirmat că „acestea nu sunt soluţii care să rezolve problema supraaglomeraţiei din penitenciare pe termen lung”.

„Amnistia şi graţierea golesc închisorile, care se vor umple înapoi în jumătate de an-un an”, a subliniat Nicoleta Andreescu.

Reprezentanta APADOR-CH estimează că un demers de acest gen nu ar scoate din închisori prea mulţi deţinuţi.

„Din ce înţeleg că exclude ministrul Justiţiei, ce ar mai rămâne de graţiat ar fi spre exemplu infracţiunile la Codul Rutier, furturile simple, fără violenţă, adică nu tâlhăria. Furturile simple sunt destul de puţine. Mai sunt alte tipuri de infracţiuni, care sunt fără violenţă şi nu sunt asimilate corupţiei, însă dacă ne uităm la statisticile cu privire la infracţiunile pentru care sunt încarceraţi deţinuţii în penitenciarele din România, cei aproximativ 29 de mii, o să vedem că sunt foarte puţini care intră la aceste tipuri de infracţiuni, care să zicem nu prezintă un pericol social şi nici nu sunt asimilate corupţiei, pentru că sunt destul de puţini oameni în penitenciare condamnaţi pentru furt simplu. De regulă, sunt jafuri sau tâlhării, oricum cu violenţă asupra persoanei”, a detaliat ONG-ista.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *