Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre legea pensiilor. Paul Păcuraru ridică mari semne de întrebare EXCLUSIV

inquamphotos.com

Legea pensiilor a fost prezentată joi şi pusă în dezbatere publică de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Conform textului legii, toate pensiile vor fi recalculate în următorii 4 ani, iar punctul de pensie va ajunge la aproape 1900 de lei. Adică 800 de lei peste nivelul de acum.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat, vineri, pe fostul ministru al Muncii, Paul Păcuraru, care a declarat că din punctul domniei sale de vedere, aceste majorări se puteau face prin modalități mai simple.

Toată povestea cu pensiile este legată de sustenabilitate, adică să ai garanția că încasările din contribuții îți permit susținerea unui nivel adecvat al pensiilor. În ceea ce privește soluția de mărire, eu, personal, mă mir că au apelat la modificarea legii, există modalități mai simple – prin schimbarea valorii punctului de pensie, care ar fi însemnat mult mai puțină bătaie de cap, pentru că mărirea prin modificarea formulei de calcul creează dificultăți Casei Naționale de Pensii. Dar înseamnă că au analizat și că pot să facă o astfel de modificare. Oricum, nu este o problemă de azi pe maine, va fi o problemă începând cu 2020, adică ar exista timp să se aplice o metodologie corectă de către Casa de Pensii., ” a declarat Păcuraru, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

De asemenea, fostul ministru spune că acestă măsura se încadrează în linia unui partid de stânga, însă pune la îndoiala sustenabilitatea legii.

În mare, opinia mea este că este o idee bună, PSD nici nu are cum să nu se gândească la așa ceva, rămâne însă problema sustenabilității. Nivelul actual al pensiilor, în raport cu prețurile, este foarte scăzut, ceea ce înseamna că viața pensionarilor este foarte grea și mă refer la pensia medie. Lucrul asta obligă, din punct de vedere al decenței publice, să existe măsuri care să permită un nivel de trai acceptabil. A nu se uita că vârsta a treia are consumuri mari – medicamente, sănătate, care trebuie acoperite. Dar, repet, singura mea mirare este este că au ales schimbarea formulei de calcul. Puteau să se mărească pensiile și fără să modifici legea. Pensia în plată este produsul dintre numărul de puncte pe care le-ai acumulat în urma vieții active înmulțit cu valoarea punctului și în momentul în care tu ai resurse financiare și poți să te bazezi pe ele, prin legea bugetului modifici valoarea punctului de pensie și automat crești valoarea în plata pensiei. Deci, era o soluție mult mai simplă la îndemână, decât imensa bătaie de cap pe care ți-o dă modificarea aceasta. Trebuie văzut la Casa de Pensii ce înseamnă când se schimbă un articol din lege, nu vorbim de legea întreaga. Spuneam că până în 2020 au timp, dar ei știu de ce au ales așa,” a mai spus Păcuraru.

În încheiere, Paul Păcuraru spune că rezultatele măririi vor fi vizibile în funcție de inflație, altfel măsura ar putea fi bună pentru pensionari.

Ei au avut în programul de guvernare povestea asta, incluzând și majorările astea intermediare făcute până acum. Întotdeauna efectul majorării trebuie văzut corelat cu prețurile, iar dacă prețurile sunt atacate în continuare de inflație, rămâne de văzut ce rezultă din această creștere și inflație. Dacă inflația nu afectează grav mărirea, sigur că se poate simți o îmbunatățire semnificativă a nivelului de trai. Dacă am văzut eu bine din proiecțiile pe care le face PSD-ul, se ajunge chiar la o dublare a pensiei în plată, ceea ce este extraordinar pentru pensionari. Dar rămâne discutabilă legea din punct de vederea al sustenabilității. Adică, tu ai fost în deficit pe bugetul de pensie până acum. Înțeleg că mutarea contribuțiilor au echilibrat bugetul și sunt chiar pe excedent bugetar. Dacă reușesc această majorare pe fundamentare, ar fi absolut extraordinar pentru pensionari,” a concluzionat Păcuraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *