Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre mutarea ambasadei din Israel. Cristoiu: S-a pornit un semnal! EXCLUSIV

nasul.tv
" "

Jurnalistul Ion Cristoiu a acordat o declarație pentru PSnews.ro, în care a tranșat problema generată de anunțul Guvernului Dăncilă privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Amintim că miercuri seară, și președintele Cehiei, Milos Zeman, a făcut anunțul potrivit căruia ţara sa îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite.

În acest context, jurnalistul Ion Cristoiu a ținut să precizeze că decizia de mutare a ambasadei din Israel va fi luată și de către alte state.

" "
" "

„Vor mai fi și alte state care vor urma România. România a fost o piesă foarte importantă în această în această operațiune. Ea, contrar prostiilor care se spun în România, procesul de mutare al ambasadei noastre la Ierusalim nu e o operațiune întâmplătoare pentru că vrea Dragnea sau vrea PSD-ul. În momentul în care Donald Trump a decis mutarea Ambasadei Americane la Ierusalim, de fapt să transpună în practică această decizie luată mai de mult, era limpede că se așteaptă, cel puțin din partea partenerului american că și alte state să urmeze, pentru că dacă rămâne numai America, degeaba au făcut acest proces”, a afirmat Cristoiu.

În ceea ce privește strict decizia României de mutare a ambasadei, Cristoiu susține că în sfârșit țara noastră face un gest îndrăzneț în politica externă.

„Opțiunea pe care am făcut-o noi mie nu mi se pare nici hazardată, nici riscantă, ci e un gest de politică externă mai îndrăzneț, în care în sfârșit România face și ea ceva extern după 28 de ani. De 28 de ani nu facem altceva decât să întrebăm „Avem voi? N-avem voie?” Marile puteri vor ajunge și ele să își mute ambasadele, dar nu vor ca o țară  dichiselnică precum România pentru ele să o facă . Vor să facă ele întâi, să negocieze ele și apoi să ne dea și nouă. Din acest punct de vedere, iată că s-a pornit un semnal, probabil vor veni și alte țări din Uniunea Europeană care vor urma gestul nostru”, a continuat acesta.

Referitor la vizita întreprinsă de Dragnea și Dăncilă în Israel, jurnalistul este de părere că totul s-a întâmplat în iterersul Israelului, nu a lui Liviu Dragnea și nu a premierului israelian.

„Prin însuși faptul că s-a făcut așa un soi de abatere de la protocol și a fost invitat președintele Camerei Deputaților, considerat ca un fel de prim-ministru, arată înteresul uriaș al Israelului, nu al lui Netanyahu, altă prostie care s-a spus în România. Nu este în interesul premierului Netanyahu, este în interesul Israelului, vital chiar ca această capitală a lor să fie la Ierusalim”, a mai declarat Cristoiu.

Totodată, Ion Cristoiu consideră ca palestinienii doresc mai degrabă crearea unui stat al lor, pentru a putea să se dezvolte economic.

Dacă îmi pot permite o opinie, eu nu cred că palestinienii nu pariază atât de mult pe Ierusalim, cât mai ales pe înființarea unui stat. Am înțeles că există un plan americano-israelian prin care Israelul ia Ierusalimul, pe care oricum palestinienii nu aveau cum să-l administreze și să se creeze în sfârșit un stat palestinian. Marea problemă a palestinienilor este crearea unui stat care să le dea lor posibilitatea de a se dezvolta minim economic.”

Referitor la un posibil conflict între Iohannis și Guvern în ceea ce privește mutarea ambasadei, Cristoiu susține că nu crede că acesta va avea loc, spunând că Liviu Dragnea nu este chiar așa nerăbdător să realizeze mutarea ambasadei.

„Prima dată am spus și eu că va genera un conflict, dar deocamdată conflictul s-a încheiat pentru că Guvernul, sigur, mânuit de către Liviu Dragnea, avea nevoie să dea un semnal, că el e de acord.  E ca la Codruța Kovesi, că după asta toate se vor abate asupra lui Klaus Iohannis. Ați observat deja și începutul unei campanii îm presa internațională pe tema asta. E treaba lui. Din punctul acesta de vedere, nu cred eu că Dragnea moare să mute ambasada, adică să facă gestul. Pentru că depinde de președinte. Deocamdată el a dat șah lui Klaus Iohannis, anunțând că are de gând să facă. Din acest moment, cel în defensivă este Klaus Iohannis care tot trebuie să explice de ce nu e de acord. Din punctul acesta de vedere, mingea e la Klaus Iohannis. Șahul a fost dat. Nici nu se mai pune problema să se mute sau să nu se mute. Că depinde de Klaus Iohannis. Deocamdată, prin primirea în Israel și prin tărăboiul făcut s-a văzut că Președinția nu vrea și Guvernul vrea. Guvernul nu mai riscă nimic, pe când Klaus Iohannis, nu știu care va fi evoluția ulterioară. Poate îl înjură pe Twitter Trump, vă imaginați. Ne putem aștepta oricând.”, a încheiat Cristoiu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *