Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre New Europe, publicația străină care l-a intervievat pe Dragnea: legăturile cu Dan Voiculescu

gandul.info

Afacerile liderului PSD, Liviu Dragnea, au revenit în atenţia presei după ce acesta a contestat rezultatul anchetei Oficiului European Antifraudă (OLAF), în cazul privind frauda cu fonduri europene, relatează publicaţia New Europe.

Într-un interviu acordat publicaţiei, Liviu Dragnea a declarat că DNA este nemulţumită de planul Guvernului de a înfiinţa un departament în afara DNA care să investigheze activitatea judecătorilor. Dragnea a transmis că Agenţia anticorupţie este subiectul mult prea multor conflicte de interes şi abuzuri şi nu poate fi responsabilă de investigaţiile judiciare. Această sarcină ar trebui preluată de o agenţie independentă de DNA, consideră Dragnea.

Potenţialul DNA de a influenţa un caz este slăbit atunci când îşi pierde puterea de a investiga judecătorii, a spus Dragnea. „Ei (DNA, n.red.) sunt supăraţi deoarece judecătorul nu are de ce să se teamă de procuror atunci când procurorul nu poate avea ceva de spus împotriva lui în timpul unui proces” a  mai declarat Liviu Dragnea în interviul pentru New Europe.

Acest lucru explică ostilitatea DNA faţă de propunerea sa. „Vor pierde capacitatea de a exercita presiuni asupra judecătorilor, iar judecătorii nu vor mai trebui să se teamă. Când se întâmplă această schimbare, dosarul investigatorului asupra judecătorului, dacă are dosar, va fi discutat de o altă instituţie, nu de către DNA sau procurori”.

Liderul PSD a declarat în interviu că şeful DNA a fost numit politic de ministrul justiţiei şi de preşedinte. „Aici există o influenţă politică. Dar când avem o secţiune specială, acea secţiune specială nu va fi supusă influenţei politice. Această secţiune este numită de Consiliul Superior al Magistraturii, total independentă, ceea ce îi deranjează”. Se susţine că noul organism de investigaţie al lui Dragnea va diminua riscul unui conflict de interese.

Credibilitatea deciziilor instanţelor a fost subminată prin dezvăluirea protocoalelor care arată că serviciile de informaţii DNA au colaborat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI), cu asociaţia magistraţilor şi cu alte organe judiciare, a afirmat Dragnea.

„În ce ţară democratică puteţi găsi protocoale secrete între serviciile de informaţii şi curtea supremă de judecată, Consiliul superior al magistraturii, Parchetul General şi DNA”, a spus el. „Au existat ofiţeri în serviciul de informaţii care au declarat că au tratat dreptatea ca un „domeniu tactic”, pentru a cita un oficial senior SRI, a adăugat liderul PSD.

Dragnea a spus că milioane de români au fost monitorizaţi şi că au fost interceptate telefoanele mobile, sub umbrela luptei anticorupţie. Un raport public emis de comisia specială a Parlamentului privind Serviciul de Informaţii a arătat că în ultimii ani, şase milioane de români au fost supuşi supravegherii tehnice.

Serviciul de informaţii este o parte esenţială a ceea ce Dragnea numeşte „statul paralel”, din care fac parte şi instanţele, procurorii, guvernul şi parlamentul.

Guvernul PSD a luptat să combată această coluziune:Am făcut paşi importanţi în această direcţie. Acum, Parlamentul nu mai este dispus să fie controlat de serviciile de informaţii. Guvernul nu mai este dispus să fie controlat de serviciile de informaţii„.

Patronul New Europe, apropiat al lui Dan Voiculescu

New Europe este o publicație independentă care a apărut pentru prima oară în anul 1993. Patronul New Europe Media Group este Basil Coronakis, un om de mass-media originar din Grecia, apropiat al lui Dan Voiculescu. Într-o ediție tipărită a publicației din 2013, New Europe publica un articol în care îl critica pe Traian Băsescu.

Chestionat de Hotnews la vremea respectivă, acesta a afirmat că îl cunoaște pe Dan Voiculescu și că în trecut a scos versiunea tipărită a publicației la una din tipografiile patronului Antenelor și că s-a consultat cu acesta înainte de a publica articolul „Băsescu, ultimul autocrat al Europei”. Băsescu spunea la vremea respectivă că publicația a aparținut trustului Intact, la un moment dat. New Europe a mai avut articole critice la adresa Codruței Kovesi, legându-se de cazul lui Sebastian Ghiță. În trecut, europarlamentarul PSD Corina Crețu a scris articole pentru New Europe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *