Skip to content
Internațional

Ce NU s-a spus despre protestele care zguduie din temelii SUA. Cristian Pîrvulescu: Cazul George Floyd este unul dintr-o mulțime

psnews.ro

Decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, a explicat, în exclusivitate pentru PS News că protestele care zguduie din temelii SUA, s-au consolidat în proteste anti-Trump. „Se acumulaseră foarte multe tensiuni pe parcursul a celor 3 ani și jumătate de mandat, la care se adaugă alte tensiuni rasiale și sociale care trenau de foarte multă vreme”, a precizat analistul politic.

Potrivit lui Pîrvulescu, demonstrațiile sunt „un balon de oxigen pentru Donald Trump, care poate în acest fel să se prezinte ca un luptător împotriva extremei stângi anarhiste care distruge America”.

" "

Nu în ultimul rând, politologul a atras atenția asupra faptului că George Floyd a fost doar o victimă dintr-o mulțime. „Doar anul acesta au fost omorâți mai mulți oameni de culoare absolut nevinovați în acțiuni ale poliției pentru că instructajul polițiștilor presupune suspectarea negrilor și o atitudine foarte dură față de ei”, spune acesta.

„Protestele care au început cu asasinarea lui George Floyd s-au consolidat în niște proteste anti-Trump. Se acumulaseră foarte multe tensiuni pe parcursul a celor 3 ani și jumătate de mandat, la care se adaugă alte tensiuni rasiale și sociale care trenau de foarte multă vreme. Toate au dus la o asemenea situație din care Donald Trump vrea să profite pentru a se întări pentru că ieșise slăbit după pandemie. Acum încearcă, printr-o serie de declarații, pe de o parte incendiare, pe de altă parte legată de lege, ordine și securitate, să recupereze electoratul care l-a făcut președinte în 2016. Donald Trump încearcă, ca de obicei, să pescuiască în ape tulburi. Pentru moment, cred că reușește să convingă o bună parte a electoratului său tradițional care era rasist, fundamentalism și care nu are alternativă.

Pe Joe Biden, care se profila datorită pandemiei un contracandidat foarte periculos, Donald Trump a încercat să îl elimine tocmai din această cauză, pentru că se adresează unui electorat indecis din zona mediană. În orice caz, contrar a ceea ce crede multă lume, aceste demonstrații sunt un balon de oxigen pentru Donald Trump, care poate în acest fel să se prezinte ca un luptător împotriva extremei stângi anarhiste care distruge America.

Nu e sigur că are de câștigat din asta, dar ceea ce e sigur este că încearcă să remedieze situația de după pandemie. Știm sigur că subiectele campaniei vor fi două: relațiile cu China și radicalismul anarhist a celor care atacă violent America. Sunt două subiecte care sunt mai degrabă de politică internă, decât de politică externă. Dacă aceste manifestații sunt anti-Trump, ele vor dura până la alegeri.

Dar nu vorbim despre o singură victimă. Floyd este unul dintr-o mulțime. Doar anul acesta au fost omorâți mai mulți oameni de culoare absolut nevinovați în acțiuni ale poliției pentru că instructajul polițiștilor presupune suspectarea negrilor și o atitudine foarte dură față de ei. De aici consecințele”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PS News

La două săptămâni după ce George Floyd a fost omorât după intervenția brutală a unui polițist, mii de americani au protestat violent, în New York, Los Angeles, Minneapolis, Washington și alte orașe, iar totul a degenerat. Zeci de oameni au fost arestați, magazinele au fost distruse, iar Donald Trump amenință cu intervenția armatei.

După ce prima autopsie a arătat că nu există trume și dovezi care să susțină diagnosticul unei asfixieri, ci o combinație de factori, imobilizare, probleme cu inima și posibile substanțe toxice din corp, o autopsie efectuată de familia lui George Floyd arată altceva.

Potrivit CNN, autopsia independentă arată că bărbatul a murit din cauza „asfixierii apărute în urma menținerii unei presiuni constante”, după ce polițistul Derek Chauvin l-a presat cu genunchiul pe gât pe George Floyd.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *