Skip to content
Politică

Ce NU s-a spus despre rezultatele la Evaluarea Națională. Tunegaru: Acesta e procentul real de promovare! EXCLUSIV

stirileprotv.ro

Marți, 19 iunie, a fost o zi plină de emoții pentru elevii care au susținut săptămâna trecută Evaluarea Națională 2018: notele au fost afișate. Însă, potrivit Ministerului Educaţiei, 104.972 de absolvenţi de clasa a VIII-a din cei 142.847 prezenţi au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, însemnând o rată de promovare a examenului de 73,5 la sută, cu aprox 3 procente mai mică față de anul 2017.

Contactată de redacția PSnews.ro, profesoara de Limba și Literatura Română, Cristina Tunegaru a atras atenția că subiectele la matematică i-au pus anul acesta în dificultate pe elevii clasei a 8-a:

”Copiii mei mi-au spus că subiectele la matematică au fost chiar dificile și nu erau pregătiți pentru cerințe atât de grele la ultimele două părți. 

La română subiectul nu a fost dificil, a fost un subiect mai ușor în comparație cu anii trecuți. Textul de la prima parte a fost ușor de înțeles, nu au avut dificultăți, nici compunerea nu a fost una dificilă. Dacă citeau cu atenție puteau foarte ușor să obțină note foarte mari, peste 9. La română, față de ceilalți ani, a fost un subiect mai ușor”, a subliniat cadrul didactic.

”Procentul real de promovare pentru generația aceasta de acum e undeva în jurul procentului de 50%!”

Pe de altă parte, cadrul didactic și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rata de promovare a e examenului, despre care susține că în realitate ar fi mult mai mică decât cea pe care Ministerul Educației a făcut-o publică.

”Am înțeles că rata de promovare, așa cum o arată Ministerul Educației, ar fi în jur de 73%, câteva procente mai puțin față de anul trecut. Generațiile sunt diferite, nu știu care a fost motivul pentru care s-a obținut procente acestea, însă, cred că ar trebui să calculăm procentele nu așa cum ni le oferă Ministerul Educației, ci raportat la copiii care s-au înscris în clasa a 8 a. O să vedeți că sunt foarte mulți copii care se pierd pe drum, fie rămân corigenți, fie rămân repetenți, și atunci dacă calculăm procentul copiilor care au promovat, care au luat notă peste 5 la evaluare și care au ajuns până la evaluare, o să vedem că mai scat câteva procente și ajungem la 60 și ceva la sută. Mai grav este că dacă ne uităm la generația de anul acesta, la copii care s-au înscris acum 8 ani în clasa 1, o să vedem că din clasa I până în clasa a 8 a s-au mai pierdut încă 10, 15% dintre copii, fie au rămas corigenți, fie au rămas repeteni. Și atunci, procentul real de promovare pentru generația aceasta de acum e undeva în jurul procentului de 50%. Asta mi se pare cu adevărat îngrijorător și ar trebui să ne ridice niște semne de întrebare foarte serioase”, ne-a declarat aceasta,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *