Skip to content
Politică

Ce nu trebuie să uite liberalii: scurt istoric al premierilor lui Iohannis

Motto: Vă mai aduceți aminte doamnelor și domnilor liberali?

”Daţi-vă telefoane, puneţi-vă întrebări, meditaţi, dar înţelegeţi că asta nu este sursa legitimă a puterii! Înţelegeţi că de aceea, pentru că nu aveţi puterea de la cetăţean, ci o aveţi de la telefonul „omului”, de aceea dumneavoastră sunteţi un prim-ministru care execută ordine şi simulează decizii! Şi pentru asta, trebuie să plecaţi”- Crin Antonescu, 27 aprilie 2012, discurs în Parlament la căderea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu

Vedem că fuziunea PNL- PDL se realizează pe repede înainte. Foarte entuziasmat, Klaus Iohannis a precizat joi că în sfârșit s-a reușit finalizarea în instanță a procesului de fuziune dintre cele două partide. Pentru ca fuziunea să meargă ca pe roate, cel puțin la prima vedere, liberalii lui Iohannis au cedat funcția de premier oamenilor lui Vasile Blaga. Să ne aducem aminte cam cum PSD i-a ”rezervat” poziția de prezidențiabil lui Crin Antonescu încă din 2012, ca să arate că PNL și PSD, aliați la momentul respectiv, și-au împărțit frățește funcțiile politice.
Aceeași rețetă este aplicată acum de PNL și PDL, în speranța păstrării echilibrului în noua familie politică.

Ce trebuie să le dea de gândit celor din PNL este următoarea întrebare: Oare mai știți cine sunt cu adevărat premierii lui Klaus Iohannis? Sau au fost loviți de bruscă pierdere a memoriei politice, sub mottoul interesul poartă fesul?

Premierii lui Iohannis, ”trădători” politici de carieră?

1. Cătălin Predoiu, primul trădător din PNL

Cătălin Predoiu, cel desemnat de forurile statutare de conducere ale PNL și PDL pentru a fi viitorul premier, în cazul în care actuala opoziție va reuși să dărâme Guvernul Ponta, are un trecut extrem de bogat legat obilical de PNL. În februarie 2008, Călin Popescu Tăriceanu îl numește ministru al Justiției pe Cătălin Predoiu, deși PNL îl desemnase pe Meleșcanu să ocupe această poziție. La momentul respectiv, Crin Antonescu, Norica Nicolai și Ludovic Orban au contestat puternic desemnarea lui Predoiu la Justiție, explicând că partidul nu a fost consultat. La finalul lui 2008, PNL și Tăriceanu au pierdut alegerile, iar guvernarea a fost preluată de PDL și Emil Boc. Deși membru (autosuspendat) al PNL, Predoiu a decis să se lepede de liberali și să treacă de partea democrat- liberalilor, păstrându-și astfel portofoliul guvernamental, funcție pe care a deținut-o până în aprilie 2012, când guvernarea a fost preluată de USL.

”De maine sper ca va fi un fost membru la Partidului National Liberal. (…) Domnul Predoiu trebuia, daca avea bun-simt, sa spuna ca se simte absolut onorat de aceasta propunere, dar ca a candidat la alegerile parlamentare, a pierdut in mod lamentabil in colegiul in care a candidat, este in opozitie si este solidar cu partidul care l-a facut ministru. (…) Maine voi solicita excludere din Partidul Liberal a domnului Predoiu”, ataca în 2008 fostul lider al PNL, Bogdan Olteanu.

Dezertarea lui Predoiu din PNL din 2008 a fost practic primul semn al valului de traseiști care au decis, în 2008-2010, că opoziția nu este dezirabilă, ci guvernarea dulce.

Ca un exemplu extrem de relevant pentru cum era văzut ”dezertorul” Predoiu de către mai mulți lideri PNL, până de curând, este poziția din 2010 a Alinei Gorghiu, actualul purtător de cuvânt al PNL.

” Va amintesc ca discutam despre solicitarea Ministerului Justitiei, catre Consiliul Suprem al Magistraturii, de a cerceta disciplinar judecatorii care au dat castig de cauza bugetarilor care au reclamat taierea de 25% din salariu. Gasesc extrem de periculos acest gest asumat de minister, pentru ca reprezinta o grava presiune facuta asupra magistratilor, care trebuie sa dea solutii sub amenintarea unor eventuale sanctiuni”, puncta Gorghiu în 2010.

Altfel spus, acel Predoiu din 2010, acuzat de imixtiune în puterea judecătorească, este acum în poll- position pentru a deveni premier în locul lui Ponta.

Anii au trecut, iar acest ”Brutus” al PNL din 2008 pare să fi fost reevaluat de către liberali. Să fi uitat liderii PNL acuzațiile aduse lui Cătălin Predoiu până nu demult? Sau interesul poartă fesul?

Doamna Gorghiu, Cătălin Predoiu s-a ”vindecat”, acum în 2014, de boala imixtiunii în justiție?

2. Mihai Răzvan Ungureanu, coleg cu Puiu Hașotti. Cine ar fi crezut acum câteva luni?

Mihai Răzvan Ungureanu este o altă variantă vehiculată în cercurile PNL și PDL pentru a prelua guvernarea a avut un parcurs aproape tras la indigo cu cel al lui Cătălin Predoiu. MRU este un exemplu relevant pentru ce înseamnă creșterea și decădea politică. Membru PNL din eșalonul doi, făcut ”om” în 2007 de Tăriceanu după ce l-a numit ministru de externe, MRU a schimbat brusc tabăra când PNL a pierdut puterea la finele lui 2008. După experiența de la MAE, Ungureanu s-a ”înrolat” la șefia SIE, numit de Traian Băsescu, noul său mentor politic. La fel ca și Predoiu, MRU s-a autosuspendat din PNL și a virat către Traian Băsescu.

Plecat de urgență din această funcție de director al SIE, MRU a fost ghidat de Traian Băsescu pentru a prelua frâiele Guvernului, după ce cabinetul Boc a căzut în Parlament. Până la urmă, am aflat că doar Boc a căzut, având în vedere că Ungureanu a condus un cabinet populat de miniștrii democrat – liberali, anonimi publicului larg, cât și cunoscătorilor politicii româniești.

Din cele 78 de zile când MRU a ocupat poziția de premier ne aducem aminte cum testa parfumuri, alifii și vită kobe bani publici. Altceva nimic. Nota de plată pentru români, pentru cele 78 de zile, a fost de ”doar” zece miliarde de lei vechi, adică vreo 25.000 de euro pentru cheltuielile de protocol.

Însă ce este cu adevărat memorabil sunt discursurile și pozițiile publice ale liderilor PNL privindu-l pe Mihai Răzvan Ungureanu, exprimate în perioada imediat următoare în care guvernul MRU a picat testul moțiunii de cenzură a USL.

”Nu vă fie teamă de partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu care seamănă cu maşina comunismului, îşi consumă toată energia la claxon. Mă gândeam însă foarte amuzat cum doamna procuror ceauşist Monica Macovei, fiică de ofiţer de securitate, va peria listele acestei alianţe, chipurile de centru-dreapta. Lupta nu o dăm cu Mihai Răzvan Ungureanu, lupta o dăm cu un partid care în mod fals, în mod ilegitim, vorbeşte despre lupta împotriva corupţiei, cu un preşedinte care a încălcat cele mai elementare reguli ale democraţiei, cu un sistem în care justiţia şi serviciile secrete fac partizanat politic. Nu cu Mihai Răzvan Ungureanu şi cu Neamţu şi cu Papahagi şi cu nu ştiu mai cine, aceştia sunt cantităţi neglijabile, toţi intră într-un taxi. Bătălia se va da cu PDL-ul şi cu Băsescu, ceilalţi sunt aluviuni politice, eu aşa le spun„, ataca Puiu Haşotti în 2012.

Sau ”Opriți Guvernul șantajabil. Așa nu, niciodată?”, mai știți stimați liberali ce a reprezentat?  Este titlul moțiunii de cenzură prin care ați dărâmat Guvernul MRU în primavara anului 2012.

După această experiență scurtă în fruntea executivului, fostul liberal, autosuspendat din PNL, ce trecuse deja în armata lui Băsescu, a încercat să își urmeze propriul drum prin înființarea partidului Forța Civică și să candideze la alegerile prezidențiale proiect care a eșuat după mai puțin de un an și s-a topit în PDL.

Cum o campanie prezidențială necesită o infrastructură politică uriașă și mai ales faptul că costă extrem de mult, iar salariile de consultant OMV al soției sale, dezvăluite de jurnalistul Silviu Mănăstire, erau de doar 170.000 de euro în 2009-2010, iar în 2012 a scăzut la 78.000 de euro, MRU a renunțat la visul prezidențial și a încercat un troc cu Blaga: renunță la candidatura prezidențială pentru un loc călduț de europarlamentar. Nici acest lucru nu s-a întâmplat, iar MRU a rămas cu buza umflată. Nu tu prezidențiale, nu tu europarlamentar, vorba aia. Totuși, MRU are un nou vis: să revină la Palatul Victoria și poate- poate să preia și frâiele noului PNL.

3. Monica Macovei, vehiculată în media ca potențial premier al lui Iohannis, este poate cel mai vocal personaj politic privind acuzațiile adresate celor din PNL, pe care a decis să îi susțină acum în demersul lor de a-l duce la Cotroceni pe Klaus Werner Iohannis. Dacă nu este cel mai vocal, sigur se califică pe podium în ceea ce privește acuzele de hoție sau protecție a corupților lansate la adresa celor din PNL.

Chiar joi, unul din susținătorii fanatici ai Monicăi Macovei, Adrian Papahagi, convertit peste noapte, după plecarea din PMP, de la băsism la ideologia ”Macovei”, a lansat ideea unui nou tandem președinte- premier și anume Iohannis la Cotroceni și actualul europarlamentar la Palatul Victoria.

Prin intermediul unei postări pe blogul său, Macovei lansa, în urmă cu aproximativ două luni de zile, un atac extrem de dur la adresa celor cu care acum a bătut, direct sau indirect, palma.

„Domnul Mircea Ionescu Quintus spune că PNL nu renunță la “tradiție” și “identitate”, care sunt “valori imuabile” ale partidului. Atacarea și blocarea justiției, colaborarea cu Securitatea, membri condamnați penal menținuți in partid sunt cumva “tradiția”, “identitatea” și valorile “imuabile” la care PNL nu renunță? Deocamdată asta înseamnă pentru mulți numele PNL.

Dar, ca să înțeleagă electoratul, întreb:

1. Ii va exclude PNL din partid pe cei care au fost condamnați penal și pe cei declarați colaboratori ai Securității?
2. Va vota PNL în favoarea cererilor procurorilor de arestare preventivă, percheziție sau urmărire penală a parlamentarilor? Ii va sancționa pe cei care votează altfel?
3. Va adopta PNL codul etic al PDL care prevede, de exemplu, excluderea din partid a celor condamnați penal și a celor care au colaborat cu Securitatea?”, puncta Macovei.

Zilele au trecut, iar Macovei a reevaluat. Susținându-l pe Iohannis, aceasta trage practic la aceeași căruță cu acei penali, personaje care au colaborat cu Securitatea și care au blocat justiția, conform spuselor fostului ministru al Justiției.

Ne întrebăm, domnule Hașotti, cum faceți acum campanie alături de Monica Macovei, cea despre care spuneați, în 2012, că “declaratiile sale sunt declaratii de procuror staliniști-ceaușiști. Sigur, sunt 30 de grade, dar Monica Macovei se simte mai bine la 40 de grade.”

Domnule Hașotti, când spuneați adevărul despre Macovei? În 2012 sau acum când vă frecați mâinile de bucurie că Macovei a decis să tragă pentru Iohannis în turul II al prezidențialelor?

Macovei pare deja că se simte ca peștele în apa lângă prezidențiabilul ACL, Klaus Iohannis, care urmează întocmai solicitările doamnei Macovei.

Istoricul declarațiilor recente ale liderilor PNL împotriva Monicăi Macovei și viceversa sunt cel puțin la fel de voluminoase cât rechizitoriile procurorilor din dosarul lui Voiculescu sau Adrian Năstase, adică zeci de mii de pagini. Cum e posibil ca un așa volum de declarații războinice să fie acum trecute sub preș?

Să ne aducem aminte și de faptul că în luna august, deci acum nici măcar trei luni, Iohannis era un candidat slab, cu eticheta de personaj susținut de Voiculescu și PSD.

”Actualul președinte al PNL este un candidat slab, fără experiență politică relevantă la nivel național sau internațional. Astăzi a susținut că nu vrea să fie parte a jocului politic, pentru că vrea să schimbe regulile jocului. Să nu uităm însă că este contrazis chiar de propriul CV – a fost desemnat premier, în 2009, de către PSD, PNL şi Voiculescu. (…) Domnul Iohannis nu reprezintă cea mai bună soluție pentru a ne asigura că Ponta va fi învins în lupta pentru Cotroceni,”, preciza Macovei în data de 11 august.

Întrebarea este cum Macovei a ajuns să îl reevalueze pe Iohannis, după doar trei luni? Promisiunea unei funcții de ministru sau chiar prim- ministru din partea ACL pentru Macovei să fie elementul care i-a schimbat gândurile acesteia?

9 comentarii la “Ce nu trebuie să uite liberalii: scurt istoric al premierilor lui Iohannis

  1. ” Conform HJ nr. 6727/25.10.1996 a Judecatoriei Sectorului 2, Monica Luisa Macovei este membra fondatoare si de onoare a asociatiei homosexualilor si lesbienelor ACCEPT.” Lamuriti de ce se intampla cu dezaxata? Nedefinita asta

  2. Aceasta fuzine—seamana cu operatiunea–NUFARUL—pentru cei ce stau la lumina lumanarilor si comunica prin purtatorii lor de cuvant .A -se mai vorbi despre PNL-ul BRATIENILOR–ar fi o blasfemie . Este PNL–2014–un ciorchine cu boabe putrede , Tot am sperat la o intalnire in trei–QUINTUS—TARICEANU–ANTONESCU–si pe modelul aplicat in PSD—UN LIDER TANAR–sa salveze singurul –PARTID ISTORIC–puternic .Dar cand LAUTARUL–este beat—e gata si verde inrourat . M MACOVEI–comisarul comunist–cu dosare— care o pot face premier–o varianta—-DAUL—REDING–suspendare—TAIN . Dar mai este o posibila varianta–legat de atacul suburban –si minciunile aduse lui MARTIN SCHULZ—In lumea aia a lor -nu prea poti sa bei prin crasma cu carutasii –platiti de staff-ul de campanie . In rest PNL– a devenit—PARTIDUL UMBRELOR—-de zi–de noapte–si purtatori de mesaje .

    1. Cred ca liberalii ar trebui sa tina minte doar doua nume. Antonescu si Valean ! Adica vanzatorul si moneda ! O moneda fara valoare, in schimbul careia vanzatorul a dat istoria si traditia si demnitatea unui partid istoric. Atat au valorat toate astea in viziunea vanzatorului. A, da, si se mai vede in peisaj, pe fundal, o turma de oi ratacite, galbene si portocalii, pascand verde-nrourat !

  3. Antonescu l-a umflat pe Iohannis ce pe un balon. Daca ar iesi la tv in cofruntare cu Ponta , balonul s-ar sparge, asa ca mai bine sa votam un balon umflat decat unul spart.

  4. Baseascu si-a facut cateva mutari ca la sah.Vrea ca Iohannis sa iasa presedinte si el sa ajunga prim ministru.De ce s-a amanat un proces la doua zile dupa alegeri si altul sta in asteptare?De ce sunt fabricate atat de multe dosare celor din PSD? Ca sa reduca numarul parlamentarilor psd pana in ajung in minoritate,Motiune de cenzura si drumul spre palatul Victoria este deschis.Si uite-asa circul are continuitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *