Skip to content
" "
Politică

UPDATE Ce nume grele pot fi așteptate la DIICOT în cazul Petromidia EXCLUSIV

Anchetă explozivă a procurorilor. Astăzi, procurorii DIICOT urmează să pună sechestru la Rompetrol Rafinare, entitatea care deține rafinăria Petromidia.

Citește și: Anchetă explozivă a procurorilor: DIICOT pune sechestru la rafinăria Petromidia. Nume grele, implicate

Petromidia este un complex industrial din Năvodari, format dintr-o rafinărie și o uzină petrochimică, iar capacitatea sa maximă de prelucrare a țițeiului este de 4,8 milioane de tone/an.

Istoric

În anul 1975, a fost înființat Combinatul Petrochimic Midia Năvodari pe o platformă de 480 hectare, iar în perioada 1979–1996 au fost puse în funcțiune urmatoarele instalații de producție: prima instalație DAV (1979), instalația de reformare catalitică (1981), instalația de cracare catalitică (1984), instalația de cocsare (1985) și instalația MTBE (1996).

În anul 1991, Combinatul Petrochimic Midia Năvodari se transformă în societate comercială pe acțiuni prin preluarea integrală a patrimoniului vechiului combinat. Noua societate purta, acum, numele de SC Petromidia S.A.

Cine a fost implicat în privatizarea Petromidia

Prima încercare de privatizare a fost în 1993, când un afacerist american Marc Rich, apropiat al lui Bill Clinton a încercat să preia Petromidia. Sindicaliștii din companie aflaseră că americanul cumpărase anterior o fabrică de aluminiu și concediase tot personalul, motiv pentru care angajații s-au opus procesului de privatizare.

O a doua tentativă de privatizare a fost în 1997. Un grup turc, Akmaya, a încercat o preluare a celei mai mari rafinării românești. Sindicatul de la Năvodari a impus însă în 2000 două condiții pentru privatizare, care dacă nu ar fi fost respectate ar fi dus la rezilierea contractului. Prima solicitare a fost aceea ca noul proprietar să asigure aprovizionarea rafinăriei la capacitate maximă cu țiței, iar cea de-a doua, respectarea contractului colectiv de muncă. Pe fondul unor neînțelegeri dintre investitor și statul român cu privire la oferirea de facilități suplimentare față de cele prevăzute în contract, privatizarea a fost anulată, potrivit Wikipedia.

La data de 31 octombrie 2000, Fondul Proprietății de Stat (FPS) a vândut către Rompetrol Group BV Rotterdam (deținut de Dinu Patriciu) un pachet de 69,991% din acțiunile Rafinăriei Petromidia pentru suma de 50,517 milioane dolari, echivalentul a 2 dolari pe acțiune.

Valoarea tranzacției s-a ridicat la 615 milioane de dolari și de asemenea, Rompetrol s-a angajat să preia și datoriile Petromidia, care se ridicau la acel moment la o cifră de 340 milioane dolari.

După preluarea rafinăriei de către Grupul Rompetrol, rafinăria și-a schimbat denumirea în cea de SC Rompetrol Rafinare – Complexul Petromidia S.A.

În anul 2003, denumirea societății a fost schimbată în cea de SC Rompetrol Rafinare S.A.

Nume grele ar putea fi vizate de ancheta DIICOT

Datorită faptului că Petromidia s-a privatizat la data de 31 octombrie 2000, toți premierii, miniștrii de Finanțe și miniștrii cu atribuții în domeniul economiei de atunci și până în prezent ar putea fi vizați de procurorii DIICOT în această anchetă, aceștia fiind responsabili de etapa de post-privatizare.

Totodată, cel mai probabil se vor prezenta în fața anchetatorilor foști funcționari ai Fondului Proprietății de Stat despre care DIICOT spune că l-au ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia.

Astfel, vizați de ancheta procurorilor DIICOT ar putea fi foștii premieri ai României: Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Ponta.

Totodată, foștii miniștri de Finanțe ar putea fi chemați la explicații: Decebal Traian Remeș, Mihai Nicolae Tănăsescu, Ionuț Popescu, Sebastian Vlădescu, Varujan Vosganian (ministrul Economiei în Guvernul Ponta), Gheorghe Pogea, Gheorghe Ialomițianu, Bogdan Drăgoi, Florin Georgescu, Daniel Chițoiu (ministru al Economiei în Guvernul Ponta), Ioana Petrescu, Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici.

În vizorul procurorilor DIICOT s-ar mai putea afla și foști miniștri cu atribuții în domeniul economiei: Mircea Ciumara, Dan-Ioan Popescu, Adriean Videanu, Gheorghe Seculici, Ion Ariton, Lucian Bode, Andrei Gerea, Constantin Niță și Mihai Tudose.

Rămâne de văzut pe care dintre demnitari îi vizează în mod direct ancheta DIICOT, în funcție de perioada care se află în vizorul procurorilor.

UPDATE

Potrivit unor surse citate de hotnews.ro, ar fi vorba despre un dosar disjuns din dosarul lui Dinu Patriciu.

Amintim faptul că Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital.

Potrivit anchetatorilor, in calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu si-a insusit, in mod repetat in perioada septembrie 1999 – noiembrie 2001, suma de 85 milioane USD izvorata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat. El ar fi incercat sa piarda urma banilor respectivi prin incheierea de contracte de cesiune de creante, imprumut si novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol.

In acelasi dosar, Patriciu este acuzat ca, in calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat si coordonat operatiunile de tranzactionare a actiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi apartinand unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, in scopul influentarii si mentinerii unui nivel artificial al pretului de deschidere si tranzactionare, la data de 7.04.2004, pentru simbolul RRC, de 116 lei/actiune, pret la care a fost asigurat transferul unui numar 1 miliard actiuni RRC de la SC Rompetrol SA catre Saltville Ltd.

In perioada 07.04.2004-20.04.2004, se arata in rechizitoriu, omul de afaceri „a organizat si a dispus lansarea si afisarea in sistemul electronic de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti a unor ordine de bursa de vanzare si cumparare, cu consecinta inducerii unor semnale false si inselatoare pentru ceilalti participanti la tranzactionare cu privire la cererea, oferta si pretul actiunilor tranzactionate cu simbolul RRC”.

Anchetatorii mai spun ca, la data de 6.04.2004, inainte cu o zi de inceperea tranzactionarii actiunilor emise SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC) in cadrul BVB, Patriciu i-a dezvaluit lui Sorin Rosca Stanescu informatia privilegiata privind termenii si conditiile in care urmeaza sa se desfasoare operatiunile de tranzactionare a actiunilor cu simbolul RRC din data de 7.04.2004, iar la data de 20.04 2004 i-a dezvaluit lui Sorin Pantis informatia privilegiata privind pretul pe care societatile controlate de grupul de firme Rompetrol urma sa il afiseze in aceeasi zi.

" "
" "

1 comentariu la “UPDATE Ce nume grele pot fi așteptate la DIICOT în cazul Petromidia EXCLUSIV

  1. Vax populi in ….corpore …..mentosano ! Rezultatu` „initiativei”DIICOT va fi ….un logosmegaspompa, adica fix…pixu` !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *