Ce nume noi sunt pe lista miniștrilor din viitorul Guvern

Guvernul României
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Partidele ar urma să decidă marți lista finală a miniștrilor care vor ocupa portofolii în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, actualul președinte al Partidului Social Democrat. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că o parte dintre vechii miniștri își vor continua activitatea și în Executivul condus de Ciolacu, chiar și pe alte ministere, însă, vor apărea și nume noi, un exemplu fiind chiar independentul care va conduce Ministerul Justiției – Bogdan Mateescu, fost președinte al CSM.

Nume noi în Guvernul condus de Marcel Ciolacu

Adrian Veștea (PNL) ar urma să ocupe Ministerul Dezvoltării, în cazul în care UDMR nu va mai face parte din viitorul Guvern. Veștea este în prezent președintele Consiliului Județean Brașov și este și președintele Uniunii Consiliilor Județene din România, organizația care reunește toți șefii de județ din țară și apără interesele politico-administrative ale acestora în teritoriu. A intrat în Partidul Național Liberal în 1994, iar între 2004 – 2016 a fost primar al orașului Râșnov, pentru trei mandate. 2016 – 2020 – primul mandat de Președinte al Consiliului Județean Brașov. După prea mulți ani de tergiversări, a început construcția Aeroportului Internațional Brașov. 2020 – a câștigat, prin vot direct, al doilea mandat de Președinte al Consiliului Județean Brașov.

 

Adrian Veștea
Adrian Veștea. Sursa foto: news.ro

 

Mircea Fechet (PNL) ar urma să ocupe Ministerul Mediului. În prezent președinte al PNL Bacău, Mircea Fechet a fost director executiv adjunct la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Bacău, ocupându-se, în principal, de coordonarea implementării proiectului „Managementul integrat al deşeurilor din judeţul Bacău” finanţat prin POS – Mediu. A fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), între mai 2012-martie 2014. În perioada februarie-decembrie 2019, a fost auditor public extern la Autoritatea de Audit. A fost reprezentant al României la Agenţia Europeană de Mediu, cu sediul la Copenhaga, Danemarca, în perioada februarie-noiembrie 2020.

Mircea Fechet/ Sursa foto: bacau.net

Luminița Odobescu (PNL) îl va înlocui pe Bogdan Aurescu la Externe. În prezent consilier prezidențial pe probleme de politică externă, Luminița Odobescu este doctor în relații economice internaționale al Academiei de Studii Economice, București, titlu obținut în anul 2003. A absolvit, în 1992, Facultatea de Comerț din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Diplomat de carieră, a fost, în perioada septembrie 2015 – noiembrie 2021, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând cu succes, în această calitate, prima Președinție a țării noastre la Consiliul UE (semestrul I 2019). În 2007, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Diplomatic” în grad de ofițer pentru contribuția adusă la procesul de aderare a României la Uniunea Europeană. În 2015, a fost decorată cu Ordinul național al Legiunii de Onoare a Franței, în grad de Cavaler. Totodată, în noiembrie 2019, pentru contribuția la succesul primei Președinții a României la Consiliul UE, a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Luminița Odobescu a fost numită Consilier Prezidențial la data de 30 noiembrie 2021.

Luminița Odobescu

Florin Barbu (PSD) ar putea fi noul ministru al Agriculturii. Actualul deputat PSD și președinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților figurează în lista de nume pe care PSD ar urma să o propună pentru portofoliile din noul Executiv. Barbu a absolvit Liceul Radu Greceanu din municipiul Slatina în perioada 1995-1999. După care a urmat cursurile Universitatății din Craiova, Facultatea de Știinţe Economice, specializarea Marketing, dar și Masterul Management Public Academia de Studii Economice, Bucureşti. Este doctor în economie, diplomă obținută la Universitatea din Craiova, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. În perioada 2005-2006 a fost Inspector specialitate Direcţia Venituri în cadrul Primăriei Municipiului Slatina. 2005-2007 -Șef Serviciu Constatare, impunere, control persoane fizice şi juridice Direcţia Venituri în Primăria Municipiului Slatina. 2007-2010 -Director Direcţia Venituri în Primăria Municipiului Slatina. 2010-2014 -Director economic în Primăria Municipiului Slatina. 2014-2020 -Director general la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF); 2020 – Director la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară OLT- ECO;  din 2020 este Deputat în Parlamentul României Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice – Preşedinte (din dec. 2021); Comisia pentru buget, finanţe şi bănci (membru al comisiei până în noi. 2021).

Florin Barbu/ Sursa foto: gazetaoltului.ro

Bogdan Mateescu (independent) ar urma să ocupe poziția de ministru al Justiției. În vârstă de 42 de ani, judecătorul Bogdan Mateescu este președinte al Tribunalului Vâlcea, funcție pe care o ocupă din ianuarie 2023. În ianuarie 2021, el a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, funcție în care trebuia să rămână timp de un an. El și-a prelungit însă mandatul peste limita legală și a rămas interimar la conducerea CSM până în mai 2022, după ce Secţia pentru judecători a Consiliului a respins candidaturile depuse de judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, care între timp s-au pensionat. Conform CV-ului său, între 2000 și 2004, Mateescu a urmat Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În perioada 2005-2007, a urmat Institutul Naţional al Magistraturii și a promovat examenul de capacitate în 2008. În 2013, a obţinut gradul profesional de tribunal ca urmare a examenului de promovare pe loc organizat de CSM. În perioada septembrie 2004-decembrie 2004 a fost consilier juridic la SC Sind România SRL, sucursalele Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Voineasa. A fost auditor de justiţie în perioada 2005-2007, în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, judecător stagiar la Judecătoria Sector 4 Bucureşti, în perioada 2007-ianuarie 2009, iar din ianuarie 2009 și până în 2017 a fost judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. El a condus Judecătoria Râmnicu Vâlcea în perioada 2013-2017. Din 2017, a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Bogdan Mateescu Sursa foto: : Inquam Photos/George Călin

Bogdan Ivan (PSD) ar urma să ocupe poziția de ministru al Digitalizării. În perioada iulie 2012 – noiembrie 2020 a fost consilier al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. În perioada aprilie 2015 – ianuarie 2017 a fost expert elaborare strategii în cadrul proiectului „Dezvoltarea de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile” finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul RO10 – CORAI și a lucrat la fundamentarea și elaborarea Strategiei Județene de Integrare a copiilor cu CES. Bogdan-Gruia Ivan a studiat la Universitatea Babes- Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Administrație publică în perioada 2009-2012. A studiat Masterat în Comunicare și Relații Publice în perioada 2012-2014. Din 2016 până în prezent urmează cursurile de doctorat la Școala Doctorală de Sociologie, Universitatea București, România sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. H.C. Vasile Sebastian Dâncu – Doctorat în sociologie.

Bogdan Ivan Gruia

Radu Oprea (PSD) ar urma să ocupe poziția de ministru al Economiei + Turism. În prezent purtător de cuvânt al PSD, Radu Oprea a deținut funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat. În 2009 a devenit prefect al județului Prahova. În 2012 a fost ales în Senatul României, iar în 2016 a fost reales. În cadrul acestei camere, a fost președintele Comisiei pentru Dezvoltare și Strategie Economică, vicepreședinte al Comisiei Economice pentru Industrie și Servicii și membru în Comisia pentru Afaceri Europene.

Radu Oprea

Raluca Turcan (PNL) este favorită pentru poziția de ministru al Culturii, în locul social-democratului Lucian Romașcanu. În prezent deputat de Sibiu, Raluca Turcan a fost vicepremier al ambelor guverne Ludovic Orban și al guvernului Florin Cîțu. A fost de asemenea Ministrul Muncii șiProtecției Sociale în perioada 23 decembrie 2020 – 25 noiembrie 2021 în guvernul Florin Cîțu. A fost președintele interimar al PNL din 21 decembrie 2016, în urma demisiei Alinei Gorghiu, până pe 17 iunie 2017. Este membru fondator al Partidului Liberal Democrat (PLD). După unirea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat, prin absorbția celui din urmă, Raluca Turcan ocupă în noul partid format (PD-L) funcția de vicepreședinte. Economist și specialist în comunicare și relații publice, a contribuit la creșterea PNL-ului, făcând parte din echipa lui Theodor Stolojan, în perioada în care acesta a ocupat funcția de Președinte al Partidului Național Liberal. Raluca Turcan a candidat din partea PD-L la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 pentru un post de deputat în orașul Sibiu (colegiul 2) și a câștigat cu aproximativ 47% (ca. 11.900 de voturi) un nou mandat.

Raluca Turcan
Raluca Turcan

Marian Neacșu, actual secretar general al Guvernului, este favorit pentru poziția de vicepremier din partea PSD. La un moment dat secretar general al PSD în timpul președinției lui Liviu Dragnea, Marian Neacșu a fost exclus din partid în noiembrie 2018, ca urmare a puciului încercat împotriva lui Dragnea, fiind unul dintre inițiatorii scrisorii nemulțumiților care cereau demisia acestuia din fruntea partidului. Ulterior, în februarie 2019, Neacșu s-a înscris în partidul lui Victor Ponta, Pro România, pentru care a condus campania pentru alegerile europarlamentare. În 2016, Marian Neacșu a fost condamnat definitiv de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie la sase luni inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. Specialist în furaje și fost vicepreședinte la arbitrul pieței energiei, acesta și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar în perioada cât a fost deputat de Ialomița. Între timp, Neacșu a fost reabilitat.

Neacșu e expert contabil și are mai multe specializări în nutriția animalelor, potrivit CV-ului oficial. El a intrat în politică în anii 90 ca membru în Partidul Agrar, iar în 2001 a intrat în PDSR Ialomița (precursorul PSD). A urcat până la poziția de secretar general al PSD în 2015, promovat de Liviu Dragnea. Licențiat în economie (1987) și cu atestat de expert contabil, Neacșu a urmat în anii 2000 trei cursuri despre nutriția animalelor și rețete de furaje.

Marian Neacsu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mircea Abrudean (PNL) este favorit pentru poziția de Secretar General al Guvernului. Abrudean este în prezent secretar general al adjunct al Guvernului, iar în perioada 2019-2021 a fost prefect al județului Cluj. Potrivit CV-ului public, în anul 2021, Mircea Abrudean a absolvit programul postuniversitar „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare. În 2019, Abrudean a fost șeful serviciului de relații publice al Primăriei Câmpia Turzii. Între 2017-2019 a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Tetarom SA – Parcul industrial din Cluj. Anterior a mai lucrat la Transelectrica și SIAB Developement SRL, consilier de informare pe POSDRU la Ministerul Educației, referent, inspector de specialitate, expert la Consiliul Județean Cluj. În anul 2006, a fost delegat oficial al Consiliului Județean Cluj la Bruxelles. Mircea Abrudean, în vârstă de 39 de ani, este licențiat în relații internaționale și studii europene la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj și are un Masterat în Managementul proiectelor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative.

Mircea Abrudean

Guvernul condus de Marcel Ciolacu va avea 18 ministere, și nu 20 câte sunt în prezent. Ministerul Turismului și Sportului și Ministerul Antreprenoriatului vor fi transformate în Agenții.

Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu:

Miniștrii Cabinetului Ciolacu

Premier: Marcel Ciolacu

Secretar General – Mircea Abrudean

Vicepremier PNL – Cătălin Predoiu

Vicepremier PSD – Marian Neacșu

Ministerele PSD

Transporturi – Sorin Grindeanu

Fonduri Europene – Adrian Câciu

Agricultură – Florin Barbu

Economie + Turism – Radu Oprea

Apărare – Angel Tîlvăr

Familie – Gabriela Firea

Digitalizare – Bogdan Ivan

Muncă – Marius Budăi

Sănătate – Alexandru Rafila

Justiție – Bogdan Mateescu (independent)

Ministerele PNL

Dezvoltare – Adrian Veștea

Finanțe – Marcel Boloș

Mediu – Mircea Fechet

Cultură – Raluca Turcan

Interne – Cătălin Predoiu

Energie – Sebastian Burduja

Externe – Luminița Odobescu

Educație – Ligia Deca

 

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: