Ce părere au primarii despre comasarea alegerilor: „Ne vom uita le cei în funcție cum toacă bugetul”

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

Ce părere au primarii despre comasarea alegerilor? Intenţia liberalilor şi social-democraţilor din coaliţia de guvernare de a comasa două alegeri provoacă discuţii.

Partea bună este că un scrutin local simultan cu cel europarlamentar înseamnă mai puţini bani cheltuiţi şi o conştientizare mai mare a rolului Uniunii Europene în dezvoltarea locală. Partea rămasă în discuţie este modificarea legislaţiei.

Primăriţa din Ciorteşti ridică şi o dilemă: cum ar funcţiona până în octombrie o comună cu un primar în funcţie şi alt primar ales?

Intenţia liberalilor şi social-democraţilor din coaliţia de guvernare de a comasa două alegeri provoacă discuţii.

Asta, pentru că este vorba ca, odată cu alegerile europarlamentare, fixate pentru data de 9 iunie, să se ţină şi scrutinul localelor – cel în care vor fi aleşi consilierii locali şi judeţeni şi, într-un singur tur, primarii şi preşedinţii consiilor judeţene.

Dincolo de aspectele organizatorice legate de stabilirea calendarului electoral (pre-campanie şi campanie, desemnarea personalului din secţiile şi circumscripţiile de votare etc.), se conturează necesitatea modificării a cel puţin unei legi – 256/2023, care la rândul ei a fost dată printre altele pentru modificarea Legii 115/2015, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale.

Este legea care stabileşte că drept de vot la locale au persoanele care şi-au stabilit domiciliul cu cel puţin 6 luni în comuna/ oraşul/ judeţul respectiv.

Altfel, persoanele care şi-au schimbat domiciliul cu mai puţin de 6 luni înaintea alegerilor vor putea să voteze doar în vechea unitate administrativ teritorială unde au locuit. Totuşi, asta n-ar fi o problemă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: