Skip to content
Politică

Ce partide sunt avantajate de prezența mică la vot la alegerile parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile parlamentare din 2020 se remarcă printr-o prezență foarte scăzută la vot, cu ritmul actual, până la închiderea urnelor vom avea o prezență mai mică decât în urmă cu 4 ani și pare destul de dificil să se depășească pragul de 35%. La o prezență sub 35% ar trebui să ne punem niște întrebări despre cât de reprezentativ este noul Parlament pentru România.

În prima parte a zilei, județele din sudul țării s-au remarcat cu o prezență mult mai mare, fiind zone în care PSD domină sau are prima șansă la victorie. Dar această tendință a electoratului PSD de a vota în prima parte a zilei s-a remarcat întotdeauna, iar pe parcursul zilei, mai ales după ora 12, electoratul PNL și USRPLUS se mobilizează mult mai bine. USRPLUS înregistrează creșteri mai ales pe seară, dar cum pandemia coronavirus a schimbat regulile jocului, nu vom mai vedea oameni care să se înghesuie la vot. Totodată, cine își amână votul pentru ultima parte a zilei riscă să nu mai votează, în cazul în care va trebui să stea la coadă.

La ora 15, prezența la vot era de 19,5% în toată țara, cu circa 4 procente mai mică decât în 2016 și cu aproape 8 procente mai mică decât pe 27 septembrie, când s-a votat la alegerile locale. Era de așteptat ca prezența la alegerile parlamentare să fie mai mică decât la alegerile locale, deoarece această tendință s-a observat și în alți ani.

Principalul partid ajutat de o prezență mică este chiar PSD, având un bazin electoral mult mai stabil decât celelalte partide. PSD nu-și va crește spectaculos numărul de voturi, în comparație cu 2019, însă celelalte partide au de pierdut, ceea ce le oferă pesediștilor șanse mari la victorie.

PNL pare depășit de PSD, dar are nevoie de o mobilizare semnificativă la vot în ultimele ore dacă vrea să-și asigure victoria. Lupta PNL de acum este mai mult cu USRPLUS, voturile din ultimele ore nu trebuie să ajungă la USRPLUS dacă Ludovic Orban intenționează să-și treacă victoria în portofoliu.

USRPLUS este de departe cel mai dezavantajat partid de o prezență scăzută, dar acest lucru ne spune și faptul că nu este capabil să mobilizeze electoratul. Programul de guvernare al USRPLUS nu trezește nicio reacție în cetățenie, deoarece în județele în care au obținut un rezultat bun, prezența este sub medie.

Timișoara, Alba, Bacău, București sunt câteva județe și orașe cu prezența sub media națională, iar Brașov se situează fix la 19,6%. USRPLUS va fi dezavantajat tocmai de faptul că nu are filiale în toate localitățile din țară. În 4 ani în Parlament, partidul condus de Dan Barna n-a fost capabil să acopere toate zonele din România, ci s-a concentrat pe câteva orașe mari unde au obținut victoria.

O prezență mică la vot avantajează foarte mult UDMR-ul, care se bazează strict pe voturile comunității maghiare. Cu o prezență mică la vot, UDMR poate depăși foarte ușor pragul de 5% și să-și asigure intrarea în noul Parlament. Însă lucrurile sunt incerte pentru PMP și Pro România. Potrivit exit poll-urilor de la ora prânzului și acestea se zbat să treacă de 5%.

Partidul AUR poate fi surpriza acestor alegeri parlamentare dacă va reuși să intre în Parlament. Rezultatul AUR ar fi greu de explicat și trebuie urmărit cu atenție cu va evolua, mai ales că pe listă are anumite personaje cu un trecut cel puțin suspect, care exploatează un electorat slab instruit și informat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *