Skip to content
Politică

Ce ”PERVERSĂ” clocește Dragnea: sacrificarea ritualică a Vioricăi Dăncilă! Cum se ține cu dinții de putere! EXCLUSIV SURSE

Mediafax

Marea problemă a șefului PSD-ist Liviu Dragnea nu este, nici pe departe, sufocarea decisivă a rebeliunii stârnite de Ecaterina Andronescu – o poate exclude oricând pe senatoare, cu largul concurs al unui CEx controlat cu mână de fier, ceea ce se va întâmpla într-un viitor apropiat, dovadă atacurile în haită la adresa fostului ministru al Educației. Nici baronul de Vrancea, Niculae Bădălău, și cu atât mai puțin ex-premierul Mihai Tudose – laolaltă cu toți susținătorii lor marginalizați pe line de partid, printre care și primarul Capitalei, Gabriela Firea – nu reprezintă o problemă reală pentru Dragnea, care, la congresul din martie, a avut grijă să-și impună o garnitură de conducere facil controlabilă. Când va exclude și va sancționa, o va face, ca de obicei, prin intermediul unui vot zdrobitor. Asta-i marca ”firmei”.

Potrivit surselor PSnews.ro, în pofida anchetei desfășurate de procurori în Dosarul ”10 August”, cea mai spinoasă și mai actuală problemă a dublului condamnat este aceea de a găsi o strategie viabilă prin care să o schimbe pe Viorica Dăncilă de la șefia Guvernului, în toamnă, și să impună un nou premier PSD-ist, care, finalmente, să poată fi acceptat de președintele Klaus Iohannis, la presiunea majorității parlamentare. Liviu Dragnea ar sacrifica-o rapid și bucuros pe Viorica Dăncilă, simultan cu o largă operațiune de cosmetizare guvernamentală, de-a lungul căreia ar urma să cadă 5-6 capete ministeriale, pentru a subzista la putere și pentru a mai detensiona contextul extrem de dificil, însă acest scenariu disperat comportă multe, multe necunoscute, și, finalmente, l-ar aduce din nou la mâna președintelui Klaus Iohannis, care (să nu uităm!) a fost criticat masiv când a mai acordat ”o șansă” PSD.

Descotorosirea de Dăncilă

În realitate, giganticele gafe naționale și internaționale pe care Viorica Dăncilă le comite într-o veselie de neoprit, laolaltă cu nelipsitele greșeli de exprimare (și nu numai), obligă PSD să facă o mutare în acest sens – în pofida asigurărilor lui Dragnea că premierul se bucură de întreaga susținere a partidului, numeroși lideri social-democrați chiar sunt scandalizați de gafele comise de Dăncilă, care a devenit total nefrecventabilă din punct de vedere al politicii externe, într-un context mai mult decât sensibil (după gravele violențe din 10 august) în care România se pregătește să preia președinția Consiliului Uniunii Europene. De fapt, sacrificarea Vioricăi Dăncilă – pe care toată lumea o vrea dispărută din prim-planul politicii – ar reprezenta o soluție ideală pentru Liviu Dragnea, dacă n-ar fi însă trei aspecte care-i picură fiori reci pe șira spinării.

Mult visata grațiere

În primul rând, cea mai mare supărare a lui Dragnea rămâne, potrivit surselor PSnews.ro, că Dăncilă s-a împotrivit și încă se împotrivește – înspăimântată, firește, de consecințele penale – să adopte mult dorita Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea, singurul gest care l-ar salva pe teleormănean de spectrul unei apropiate condamnări definitive la închisoare cu executare, în speța dosarului vizând angajările fictive. Efectul de bumerang al gravelor violențe din 10 august – amplul scandal care e încă departe de a se domoli, rostogolirea noului dosar, condamnările lansate de la Bruxelles și de cele mai importante cancelarii ale Europei – dinamitează odată-n plus proiectul adoptării unei OUG cu adresă, urmat de schimbarea rapidă a Vioricăi Dăncilă. Ce aparențe ar mai putea fi salvate în cazul unui astfel de gest extrem și, mai cu seamă, ce taifun ar stârni? Totuși, în lumina ultimilor doi ani, să nu subestimăm disperarea șefului PSD.

Nimeni nu vrea s-o moștenească pe Dăncilă   

În al doilea rând, obsedat de-a dreptul să controleze premierul până la ultima consecință, Liviu Dragnea – care vede conspirații și infiltrați pretutindeni – nu poate accepta și nici nu își permite să propună, având în vedere postura incendiară în care se află, un eventual nou prim-ministru care să nu i se supună cu desăvârșire, la orice oră. Potrivit surselor noastre, nimeni, dar absolut nimeni dintre colaboratorii predilecți ai lui Dragnea nu dorește să-și asume o astfel de funcție, după momentul 10 august, după ce au pățit Grindeanu și Tudose, și având în vedere marile mize electorale și dificultățile anului 2019 (să nu uităm că președinția românească a Consiliului Europei se derulează în paralel cu Brexit-ul și semnarea tratatelor transatlantice!). Nici vicepremierul Paul Stănescu și nici ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, nu vor accepta niciodată o astfel de poziție, și cu atât mai puțin balisticul Mihai Fifor (crescut și promovat de Vasilescu și Dragnea), care ar reprezenta o adevărată nebunie, și nici pe departe o ”soluție”, mai cu seamă după celebra și gigantica sa gafă care a prejudiciat imaginea României în NATO și UE, dând apă la moară propagandei Federației Ruse.

În line dreaptă spre suspendare

În al treilea rând, chiar dacă Dragnea ar rezolva șnur puțin spus delicatele probleme dezvoltate mai sus – ceea ce este foarte, foarte puțin probabil, fiindcă nu a reușit asta deși a tot încercat, în momente cu mult mai facile decât acesta!sacrificarea publică a Vioricăi Dăncilă îl va aduce pe teleormănean la mâna președintelui Klaus Iohannis, aflat în plină campanie electorală pentru un nou mandat la Cotroceni. Ceea ce deschide noi posibilități, inclusiv declanșarea procedurii de suspendare a șefului statului, proiect pe care dublul condamnat a declarat că îl dorește cu nesaț, marți, la Antena 3.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *