Ce politici vrea să implementeze opoziția poloneză dacă  va câștiga alegerile

Principalul grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică de Centru (KO), a dezvăluit 100 de politici pe care intenționează să le implementeze în primele 100 de zile de mandat, dacă va câștiga alegerile parlamentare din octombrie în fața partidului național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS).

Printre măsuri se numără dublarea pragului veniturilor neimpozabile, anularea deciziei de interzicere aproape totală a avortului, creșterea salariilor angajaților din sectorul public cu 20% și eliminarea așa-numitului Fond bisericesc.

„Polonezii de pretutindeni au aceleași dorințe și așteptări”, a declarat liderul KO, Donald Tusk, dezvăluind promisiunile în cadrul unei conferințe organizate sâmbătă în orașul Tarnów. „Aceste 100 de politici pentru 100 de zile reprezintă dorințele, speranțele și cererile lor”.

KO și-a împărțit cele 100 de promisiuni – dintre care multe sunt idei anunțate de grup cu alte ocazii – în 21 de categorii, printre care familia, femeile, afacerile, sănătatea, tineretul, vârstnicii, agricultura, apărarea națională și cultura.

Cea mai importanttă măsură, este promisiunea de a dubla pragul de venituri fără impozit – atât pentru lucrători, cât și pentru pensionari – de la 30.000 de zloți (6.484 de euro) pe an la 60.000 de zloți (12.800 de euro).

„Astfel, spune liderul, fiecare persoană activă care câștigă până la 6.000 de zloți [pe lună] și fiecare pensionar care are o pensie de până la 5.000 de zloți [pe lună] nu va mai plăti impozit pe venit”, a declarat Tusk. „Și oricine câștigă mai mult va plăti un impozit pe venit mult mai mic”.

Tusk a anunțat, de asemenea, o serie de politici legate de drepturile reproductive, inclusiv asigurarea finanțării de stat pentru tratamentul de fertilizare in vitro (FIV), retrasă anterior de PiS.

Între timp, „avortul până în a 12-a săptămână de sarcină va fi legal, sigur și disponibil”, se arată într-o altă promisiune a KO, adăugând că niciun spital finanțat din fonduri publice nu va avea voie să folosească așa-numita „clauză de conștiință” pentru a refuza să efectueze un avort.

De asemenea, femeile vor avea acces deplin la teste prenatale în timpul sarcinii și vor avea dreptul la anestezie gratuită în timpul nașterii. Accesul fără prescripție medicală la pilula de a doua zi, eliminat de PiS în 2017, va fi, de asemenea, restabilit.

Pe lângă promisiunea de a crește salariile din sectorul public cu 20%, KO a promis că salariile profesorilor vor crește cu 30%. De asemenea, acesta promite mai puțină birocrație și mai multă autonomie pentru profesori, inclusiv inversarea „politizării școlilor” sub PiS.

Pentru a evita ca elevii să fie nevoiți să care ghiozdane grele – o preocupare comună a părinților – KO a promis că va instala dulapuri individuale pentru toți copiii din școli și versiuni electronice ale tuturor manualelor școlare.

KO se angajează să desființeze Fondul bisericesc – care oferă subvenții de stat pentru contribuțiile la asigurările de sănătate ale clerului și pentru renovarea clădirilor religioase – și să introducă o interdicție privind utilizarea banilor publici pentru finanțarea activităților economice ale bisericilor și ale altor asociații religioase.

Deși fondul oferă sprijin tuturor organizațiilor religioase, în practică, marea majoritate a banilor – care anul trecut s-a ridicat la suma record de 200 de milioane de zloți – merge către Biserica Catolică.

În ceea ce privește energia și clima, KO dorește, printre altele, să elimine normele introduse de PiS care au restricționat dezvoltarea parcurilor eoliene onshore. Grupul se angajează să reducă emisiile de carbon cu 75% până în 2030.

De asemenea, acesta a anunțat că intenționează să creeze un nou minister al industriei care va avea sediul în Silezia, centrul tradițional al mineritului de cărbune din Polonia. Departamentul va încerca să reunească antreprenori, reprezentanți ai industriei, mediul academic și ONG-urile, a declarat Borys Budka, șeful grupului parlamentar al KO.

Înaintea dezvăluirii de către KO a celor 100 de politici ale sale, PiS își lansase vineri propria campanie pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #KłamstwaTusk (#TusksLies), atrăgând atenția asupra exemplelor de nerespectare a promisiunilor făcute de Tusk în timpul mandatului său anterior de prim-ministru, în perioada 2007-2014.

Săptămâna trecută, PiS și-a dezvăluit în fiecare zi propriile politici majore de campanie, inclusiv promisiuni de a cheltui miliarde de zloți pentru a îmbunătăți locuințele din cartierele din epoca comunistă și alimentația în spitale.

PiS continuă să conducă în sondaje, cu o susținere de aproximativ 35-36%, în fața KO cu 29%. Aceste cifre nu sunt însă suficiente niciunuia dintre partide să guverneze singur, ceea ce înseamnă că ambele vor avea nevoie de o coaliție sau de un alt tip de acord cu partide mai mici.

Potențialii parteneri de coaliție ai lui KO, formațiunile de centru-dreapta A Treia Cale (Trzecia Droga) și Stânga (Lewica), se situează la 9-10% și, respectiv, 8%. Confederația de extremă-dreapta (Konfederacja), care critică atât PiS, cât și KO, se află, de asemenea, la 10%.

Sursa: Notes from Poland.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: