Skip to content
Politică

Ce politicieni ar câștiga detașat alegerile chiar dacă și-ar face campanie din Beciul Domnesc? EXCLUSIV

" "

Mass media e plină de știri despre corupție, despre politicieni cu dosare penale și despre problemele cu legea pe care le au din ce în ce mai mulți candidați la alegerile locale din vară. Agenda media este construită în jurul DNA-ului și temei justiției, însă se pare că pe agenda publică justiția nu ocupă un loc fruntaș, iar politicienii profită de acest lucru.

Din moment ce orice om este prezumat nevinovat până la o sentință rămasă definitivă nici legea alegerilor locale, nici statutul aleșilor locali nu le interzice celor care sunt anchetați de DNA să candideze. Așa că, chiar dacă au probleme penale muți politicieni sunt din ce în ce mai hotărâți să intre în bătălia politică pentru un mandat de primar.

" "
" "

Cum legea permite acest lucru nimic nu îi poate împiedica să îți depună candidatura, doar criteriile de integritate ale partidelor ar putea doar să îi jeneze un pic. În plus, în ciuda numeroaselor drumuri pe la DNA, a cererilor procurorilor de a-i aresta sau a măsurilor preventive pe care le au, mulți încă conduc detașat în sondajele de opinie deci nu numai că nu au nimic de pierdut dacă vor candida, dar este foarte posibil să și câștige.

Lia Olguța Vasilescu este cercetată de procurorii DNA într-un dosar care vizează sponsorizările primite de la mai mulți oameni de afaceri în campania din 2012, însă asta nu a împiedicat-o ca imediat ce a scăpat de măsura preventivă a arestului la domiciliu să anunțe clar că va candida pentru un nou mandat.

„Vreau să îmi duc la capăt proiectele. Am un stadion în lucru, am un spital municipal, un cartier de locuințe în lucru. Toate sunt 100% proiectele mele și vreau să le duc la capăt.”

Iar șansele ei de a câștiga un nou mandat de sunt mari. Potrivit sondajelor de opinie are peste 70% intenție de vot, așa că indiferent dacă va candida independent sau din partea PSD, cel mai probabil Lia Olguța Vasilescu va fi noul primar al Craiovei, acum va depinde doar de DNA dacă va duce noul mandat până la capăt sau va fi suspendată forțat de evoluția anchetei.

Nici Marian Vanghelie nu poate sta departe de politică, chiar dacă în prezent este suspendat din funcția de primar al Sectorului 5 ca urmare a faptului că a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani.
Marian Vanghelie a preluat conducerea Partidului Dreptății Sociale și nu exclude o nouă candidatură declarând:
„Maxim până pe 20 (aprilie) veți vedea 7 candidați pe sectoare și primăria generală. Și atunci veți vedea dacă candidez.”

După patru luni de arest preventiv și șase luni de arest la domiciliu (după cum chiar fostul edil al Sectorului 5 făcea socoteala) este foarte posibil ca pe 5 iunie să asistăm la o nouă victorie a lui Marian Vanghelie la primăria sectorului pe care l-a condus în ultimii 15 ani.

Cristian Popescu Piedone este un alt politician cu probleme grave cu legea, care însă stă excelent la intenția de vot: peste 80%. Cercetat pentru abuz în serviciu și fals intelectual în cazul Colectiv, Cristian Popescu Piedone s-a văzut nevoit ca la începutul lunii noiembrie să își dea demisia din funcția de primar al Sectorului 4 și să spună că se va retrage definitiv din viața politică. Însă ultimele acțiuni și declarații ale sal nu fac altceva decât să demonstreze că această retragere nu este deloc definitivă și că încă se gândește la o viitoare candidatură.
La începutul lunii martie fostul edil al Sectorului 4 declara că „atunci când spui Sectorul 4 spui Piedone”, iar săptămâna trecută întrebat despre o acțiune de strângere de semnături pentru candidatura sa, Cristian Popescu Piedone a răspuns că:
„Am auzit și eu de această inițiativă a unor cetățeni din sector. Le mulțumesc și lor și tuturor cetățenilor din Sectorul 4 care nu au uitat ce am reușit să facem împreună în sector și pentru sector. Dacă o să am ceva de anunțat cu siguranță o voi face public.”

Lia Olguța Vasilescu, Marian Vanghelie și Cristian Popescu sunt doar trei din politicienii certați cu legea care ar câștiga alegerile chiar dacă ar candida din ușa arestului preventiv, iar ca ei mai sunt mulți, doar că nu și-au anunțat încă oficial intenția de a candida.

Munca din ultimii ani a procurorilor anticorupție, multitudinea de denunțuri și audieri și imaginile cu politicieni care ies, cu cătușe sau fără, de la DNA nu au făcut altceva decât să transforme aceste dosare penale în ceva cotidian. Oamenii nu mai sunt impresionați de acțiunile DNA, iar incoruptibilitatea nu mai este o calitate pe care să o caute la candidatul pe care vor pune ștampila cu „votat”.

S.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *