Ce portofoliu de comisar european vrea MRU pentru România

Subiectul desemnarii comisarului european din partea României a stârnit un adevărat conflict politic între liderii politici din România.

Corina Crețu este propunerea oficială de comisar a României, reușind să se impună în fața lui Dacian Cioloș.

Portofoliile vor fi prezentate de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la mijlocul săptămânii viitoare, după cum a precizat astăzi și Ponta.

Ținta inițială a negocierilor, în ceea ce privește România fusese Politica Regională, pare deja un caz pierdut. Cele 400 de miliarde de euro, reprezentând bugetul acestui comisariat european, sunt departe de a fi adjudecate de un român.

Informația era că țara noastră ar obține portofoliul de Ajutor Umanitar, cel mai slab portofoliu de altfel. Joi seară, premierul Victor Ponta a exclus total această ultimă posibilitate, subliniind că dacă e vorba de om, respectiv de Corina Crețu, el va fi schimbat în vederea obținerii unui portofoliu bun pentru țară.

O propunere interesant pentru obținerea unui anumit portofoliu european vine de la Mihai Răzvăn Ungureanu. Acesta precizează România să aspire la portofoliul pentru Justiție.

„Sunt convins că disputa continuă dintre preşedinte şi premier ne face un cumplit rău, inclusiv pe chestiunea aceasta, pentru că au fost două forţe politice reprezentative care au tras în direcţii opuse şi am ajuns într-o situaţie cel puţin penibilă. România putea să aspire la mai mult. Unul dintre portofoliile puternice la care puteam aspira este portofoliul pe justiţie şi cred că aveam toate motivele să cerem portofoliul pe Justiţie.

Avem succese remarcabile în ceea ce priveşte activitatea DNA, activitatea DIICOT, reforma în curs a sistemului de justiţie din România. Portofoliul pe Justiţie mai ales asumat de noi ar fi fost proba suplimentară a faptului că România păşeşte bine, ca să nu vă mai spun ce însemna să ai portofoliul pe Justiţie şi în acelaşi timp să faci paşi înainte în chestiunea desfiinţării MCV asupra noastră”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu vineri.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: