Skip to content
Opinii & Analize

Ce preț suntem dispuși să plătim pentru a ne dezvolta? Generația viitorului amânat și PNRR-ul ratat

Încă din vara lui 2020 se știa că urmează să primim câteva zeci de miliarde de Euro pe care trebuie să le cheltuim în 5-6 ani. De atunci și până astăzi, nu s-a luat nicio măsură care să permită investirea unui capital atât de mare. Degeaba avem bani mulți, dacă nu avem legislație, forță de muncă și o comisie de experți.

Niciunul dintre actualii miniștri ai guvernului nu a lucrat în viața lui la un proiect cu sute de milioane de Euro, nu mai vorbim de miliarde. Mulți dintre actualii miniștri ar fi fost șomeri dacă nu intrau în politică.

Este evident pentru toată lumea că ne lipsesc tocmai profesioniștii și asta nu e neapărat o problemă dacă politicienii ar înțelege să-i caute în societate. Mulți dintre profesioniști au plecat din țară, iar cei puțini care au mai rămas lucrează deja în mari companii, pe salarii mult mai mari decât cei 3.000 de Euro oferiți de Guvern.

Totuși, nu e târziu pentru Guvern să formeze un comitet de experți pentru PNRR, pe domenii importante: tranziție verde, digitalizare, sănătate și educație. Și când spun experți nu mă refer la ONG-iști sau comentatori din partide, ci la oameni care cel puțin 10 ani au condus o companie mare în aceste domenii ori au lucrat în universități/spitale din străinătate. Și dacă nu există profesioniști români, nicio problemă, sunt atâția în SUA, Germania, China și alte țări.

Avem nevoie de profesioniști care știu ce se întâmplă în lumea în care trăim și cum va arăta lumea de mâine. Spre exemplu, Danemarca are un sistem de inteligență artificială care combate evaziunea fiscală și îi permite verificarea conturilor companiilor. Franța sau Norvegia au, de asemenea, un astfel de sistem care se dovedește eficient. În România, încă ne chinuim să cumpărăm calculatoare pentru ANAF și să facem formulare digitale.

Este imposibil să construim atât de mult și atât de repede când procurorii DNA, și mai nou cei europeni, stau cu biciul pe funcționarii publici și abia așteaptă să prindă cea mai mică greșeală doar ca să-i acuze de abuz în serviciu. Acest bici al procurorilor, în numele luptei anticorupție, descurajează funcționarii publici și proiectele se blochează, pentru că nimeni nu vrea să-și asume răspunderea. Dacă un funcționar face o mică greșeală, este arestat imediat. Dacă un procuror greșește și acuză o persoană nevinovată, nu primește nicio sancțiune și e considerat „erou” al luptei anticorupție.

Va fi corupție cu banii PNRR? Probabil. Dar nici Imperiul Roman n-a fost construit de sfinți, ci de niște criminali. Nici Statele Unite ale Americii, Franța, Germania nu au fost construite de sfinți. Iar în istoria recentă a României, cel mai mult s-a construit în perioada regimului Ceaușescu. Nici Vaticanul nu a fost ridicat de sfinți, ci de niște preoți care au provocat războaie. Cu toții au plătit un preț în trecutul lor pentru a reuși să se dezvolte. Noi, generația de azi, ce preț vom plăti?

Nu înseamnă că România de azi ar fi o țară de sfinți. Problema e că și azi plătim un preț, dar spre deosebire de alte țări și alte perioade, nu se construiesc mari proiecte. Și când construim ceva, oricât de mic și lipsit de bun gust, plătim mai scump decât americanii, germanii sau francezii.

PNRR ar putea avea o speranță dacă Guvernul ar înțelege să lase proiectele pe mâinile unor specialiști cu experiență în domenii importante. PNRR ar avea speranțe dacă s-ar modifica legislația pentru proiectele din program, astfel încât să se reducă birocrația, numărul autorizațiilor, termenele licitațiilor/contestațiilor și ale altor proceduri care pot îngreuna construcțiile. PNRR ar avea speranțe dacă Guvernul ar deschide programe pentru formarea muncitorilor în construcții, digitalizare și tranziție verde. Fără forță de muncă, fără profesioniști, fără tineri dornici să muncească nu vom construi România de mâine.

Nu putem să avem pretenții să modernizăm România atunci când clasa politică a demonstrat că nu e capabilă să conducă niciun proiect important. Politicienii au misiunea lor, dar proiectele se construiesc întotdeauna cu profesioniști, nu cu miniștri care ar fi fost șomeri fără carnetul de partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *