De câțiva ani, se observă o tendință de creștere a pretențiilor salariale pe care le au tinerii proaspăt absolvenţi ai unei facultăți. Așteptările lor au crescut constat, susţin angajatorii.
Fiecare, imediat după încheierea studiilor, caută să își asigure un venit cât mai mare, prezentându-se la interviuri cu pretenții ridicate.
Ce vor tinerii: salarii mari și…
În Iași, unul dintre cele mai importante orașe din România, tinerii care termină o facultate optează, în general, pentru un loc de muncă într-o multinațională. Aici, salariile sunt atractive și, în general, peste media de pe piața muncii.
În plus, marile companii pun la bătaie, pe lângă un salariu consistent, și alte beneficii, de la tichete de masă la bonusuri financiare pentru performanță sau zile libere.
„Constatăm că, în ultimul timp, tinerii vor să trăiască mai bine şi au pretenţii mai mari la început de carieră. Într-un fel, aceştia se raportează la ce se întâmplă în alte ţări în care marile companii au sedii. Acest lucru se întâmplă pe bună dreptate, deoarece tinerii sunt dispuşi să înveţe, să asimileze foarte multă informaţie într-o perioadă scurtă de timp.
Totodată, sunt destul de bine formaţi în facultate, de unde vin cu cele mai importante noţiuni. Practic, mulţi dintre ei mai trebuie doar finisaţi, dacă putem spune aşa. Cel puţin în IT, în Iaşi, este greu să găseşti un absolvent care să accepte să lucreze sub 4.000 de lei net pe lună. Totodată, încercăm să compensăm prin diferite beneficii, precum abonamente la sală, abonamente la clinici medicale private sau abonamente la diverse restaurante sau alte locaţii din oraş”, afirmă Amalia Tănase, manager în cadrul unei multinaţionale din Iaşi, citată de adevarul.ro.
Nu în ultimul rând, grație ofertelor atractive făcute de multinaționale, tinerii aleg să rămână în România și nu mai pleacă la muncă în străinătate.
„Înainte nu exista o astfel de opţiune, de a lucra la un gigant în IT chiar în Iaşi. Acum, tinerii au această oportunitate, pot să lucreze chiar din oraşul lor pentru firme importante la nivel mondial. Acest lucru îi atrage, îi provoacă şi putem spune că îi face să nu mai părăsească ţara. Cel puţin în IT există salarii motivante, iar un angajat cu experienţă poate ajunge la sume deloc de neglijat”, a adăugat Amalia Tănase.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News