Ce prevede proiectul privind combaterea evaziunii fiscale, adoptat de deputați

Sursa foto: Pixabay

Evaziunea fiscală în România este un balaur cu mai multe capete. Sau o caracatiță cu multe tentacule întinse până în zone tenebroase. Ea este evaluată la undeva la 10% din Produsul Intern Brut, sau peste 160 de miliarde de lei. Bani suficienți și pentru drumuri, pensii sau salarii. Doar că ei nu ajung la stat. Și nu au ajuns niciodată după Revoluție. Este o zonă care a rămas de neatins.

Bugetul pe anul viitor se bazează mult pe lupta împotriva evaziunii fiscale. Statul are nevoie de bani și vrea să îi aducă la buget prin reducerea acestui flagel. Și se pare că doar asta este important. Statul face deja primii pasi în lupta cu evaziune fiscală.

Deputaţii au adoptat un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale iniţiat de către Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Proiectul de lege are ca obiect de reglementarea unor măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.

De asemenea, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.

Opoziția acuză PSD și PNL că dezincriminează evaziunea fiscală și invocă un articol care prevede că cei care fură între 100.000 de euro și 1 milion de euro, dar înapoiază banii scapă nepedepsiți.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL