Skip to content
Sănătate

Ce primesc persoanele aflate în carantină: Guvernul a stabilit costurile și condițiile minime

Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, o Hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor.

Ministerul Sănătății a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare.

În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea.

Cheltuielile cu translatorul și cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.

În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă, etc, prin care se atestă afecțiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.

La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curatenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) si prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers si papuci de unica folosinta 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *