Skip to content
Politică Video

Ce proiecte are Raeţchi pentru Sectorul 5 şi cum vrea să împace extremele din zonă / EXCLUSIV (VIDEO)

Deputatul PNL de diaspora Ovidiu Alexandru Raeţchi (candidatul partidului pentru Primăria Sectorului 5) a fost prezent, miercuri, la interviurile video PSnews.ro.

Parlamentarul a dezvăluit ce proiecte are pentru sectorul unde vrea să devină primar şi cum are de gând să schimbe stilul impus de către edilul suspendat Marian Vanghelie, în ceea ce priveşte modul de a face politică şi administraţie în zonă.

" "
" "

Nu în ultimul rând, candidatul PNL a explicat cum are de gând să împace extremele din Sectorul 5.

Dan Bucura: Buna ziua, domnule Ovidiu Raeţchi. Bine aţi venit la noi, în studioul PSnews.

Ovidiu Raeţchi: Vă mulțumesc pentru invitație.

Dan Bucura: O să incep interviul de astăzi direct cu zona electorală. Sunteți candidat la Sectorul 5, cu siguranță de data aceasta, față de alte momente, când se vorbeau de candidaturi numai pe surse, și v-aș întreba, apropo de acest subiect, foarte direct: PNL-ul – şi, neapărat, şi PSD-ul, văd – și-au anunțat foarte, foarte târziu candidații, total atipic față de campaniile cu care am fost obișnuiți până acum. Unu la mână: am să vă întreb despre această particularitate; și doi la mână: ca o chestiune serioasă, sunteți, dacă nu mă înșel, singurul dintre candidații care a a apărut pe surse, care a fost prezent în zona pre-electorală, să spunem, și văd că a și rămas pe liste, inclusiv la Primăria Capitalei. Domnul Cristian Bușoi, care era omniprezent și despre care se spunea că va fi candidat, nu a ajuns să candideze. Ați avut o relație privilegiată cu conducerea, sau care este explicația pentru care, iată, deși au fost multe nume, sunteți singurul care ați și rămas confirmat?

Ovidiu Raeţchi: Aș începe cu prima temă: cred că e cumva firesc să avem întârzierea asta, in acest context electoral, în acest an, pentru ca este un moment de schimbare de ștafetă. S-au adunat foarte multe lucruri. S-a adunat, pe de o parte, o întreagă generație de politicieni, care, în loc să vină la muncă în primărie, merg la DNA, să dea explicații. Și, în al doilea rând, s-a adunat un efect de tip Colectiv, o nemulțumire masivă a publicului la adresa clasei politice și, atunci, o nevoie de figuri noi. Or, în contextul în care cauți figurile astea noi, in care le pui puţin să se miște puţin în teren, să vezi dacă au capacitatea să interacționeze cu oamenii, în contextul în care le măsori capacitatea de creștere, le măsori capacitatea de a câștiga notorietate de 5-10 procente pe termen foarte scurt, o lună, două, cinci, atunci întârzierea este obiectivă – şi la PNL, și la PSD. În al doilea rând, e și problemă nu de vid legislativ, dar de o neclaritate legislativă. Pe de o parte, vrei ca acești oameni noi să lupte cu monștrii sacri vechi de la egal la egal. Păi, cum să se lupte, că monştrii sacri vechi au o notorietate de 95%, pe care și-au câştigat-o în urmă cu 15 ani, când media arăta într-un anumit fel, în care lumea se uita la două-trei posturi, și atunci toată lumea îl cunoaște pe Piedone sau Vanghelie. Şi astăzi media este mult mai fragmentată: oamenii se uită la două-trei site-uri și două-trei televiziuni, și atunci e mult mai greu ca oamenii să îl cunoască pe Raeţchi la fel cum îl cunosc pe Vanghelie. Ăsta e un al doilea efect. În ceea ce priveşte candidatura mea, oricât de bine te-ai ști cu conducerea, conducerea, într-un partid foarte mare, are multe fețe, pentru că, în problema candidaților, decidenții au fost liderii de sector, de la Sectorul 5, în speță Cristian Olteanu, Alina Gorghiu, din partea PNL (care, într-adevăr, este un aliat important, pentru că este parlamentar de Sectorul 5 și este foarte aproape de problemă), domnul Blaga… Dar, dup-aia, au mai fost două filtre: domnul Orban (care sigur că trebuie să colaboreze cu tine, să te primească în echipă, să se simtă confortabil cu tine reprezentat în zona respectivă) și domnul Predoiu, care este liderul de la București, care și-a asumat o sarcină destul de dificilă și, cum să spun, cu demisia pe masă, dacă lucrurile vor merge prost în alegerile astea. Deci cu o asumare personală foarte curajoasă pentru un om politic și pentru care trebuie felicitat. Or, în contextul ăsta, repet: oricât te-ai avea tu bine cu unul-doi-trei, dacă nu faci performanță , să aduci pe toată lumea alături de tine (adică șase-șapte decidenți importanti), nu o să mai fii pe listă. Și cred că totul ține de campanie. Campania la fața locului pe care am început-o din vara anului trecut, pentru a crește notorietatea, şi care pare să fi convins fiecare decident din PNL că asta este soluția pentru Sectorul 5.

Dan Bucura: Înţeleg. Haideți să ne focusăm tot pe Sectorul 5. Aveți un contracandidat sigur – mă refer la Daniel Florea, un profil oarecum asemănător cu al dumneavoastră (tânăr parlamentar) – şi aveți, probabil, un contracandidat în persoana lui Marian Vanghelie, care, chiar dacă nu a făcut-o încă public, s-ar putea sa candideze, fie ca măcar sa încurce jocurile. Cum îi vedeți, ca radiografie, din punctul dumneavoastră de vedere, pe fiecare dintre aceștia și, până la urmă, dacă vă temeți de vreunul dintre ei, sau de alt candidat – sigur: vor mai fi și alți candidați de la partidele mai mici?

Ovidiu Raeţchi: Intrarea în cursă a lui Daniel Florea a schimbat semnificativ campania de la Sectorul 5. În varianta lui Cristi Rizea, aveam o campanie exotică și dură, o campanie în care, pe de o parte, candidatul PNL alerga pe un culoar al etajului constructiv şi civilizat, dacă vreţi, şi, pe de altă parte, Vanghelie și Rizea se luptau în nişte mesaje mai dure, în niște tehnici de campanie mai băiețești. Daniel Florea face parte dintr-o categorie de politicieni civilizați, rasați pe zona parlamentară, cu interese pe zona relațiilor internaționale, deci nu vom avea o campanie de genul acesta. PNL-ul și PSD-ul vor lupta (sper de la Daniel – când am discutat cu el, așa se angaja), vor lupta scrict pe temele de administraţie. Acuma: ce va face domnul Vanghelie… Sper să se alăture şi el acestei variante mai contemporane de campanie electorală. Avem o luptă – e limpede – pe un pol social democrat, pe un pol de stânga, care se va duce între Vanghelie și Daniel Florea, o luptă pentru un electorat de 40-50%. Pe de altă parte, avem un electorat de dreapta, care întotdeauna a fost greu de măsurat în Sectorul 5, pentru că Vanghelie a știut în ultimii 15 ani că dreapta nu își dorește cu adevărat să câștige acel sector, că există un blat între dreapta şi Vanghelie, și atunci oamenii au ieșit la vot. Sebastian Bodu (acum opt ani, cred) a reușit un 46% versus 54% al lui Vanghelie, ceea ce înseamnă că, pentru momentul respectiv, cu Vanghelie în plină forță politică, nu a fost rău. Dar și atunci partidul a fost relativ demobilizat, dreapta a fost relativ demobilizată, deci ceea ce noi vrem să vedem, de fapt, este cât de puternică este cu adevărat dreapta, opțiunea liberală în Sectorul 5, în condițiile în care oamenii chiar au o opțiune și chiar sunt convinși că nu este vorba de niciun blat şi de nicio întelegere la mijloc, pentru că, categoric, nu mai poate face nimeni afaceri politice cu Marian Vanghelie. Soluţia e limpede: să te lupţi pentru a scoate stânga de acolo, din punctul meu de vedere, pentru că ceea ce a făcut stânga în ultimii 15 ani în Sectorul 5 a fost, practic, să scoată Sectorul 5 din București, aproape. Sectorul 5 este un sector care se află pe ultimul loc în aproape toate statisticile și, în timp ce toate celelalte sectoare merg înainte, termină de renovat blocurile, au infrastructură, toate au metrou (și Sectorul 6 își termină metroul, cu toate întârzierile), Sectorul 5 nu are parcuri care să aibă bănci; are, eventual, nişte spațiu verde și vreo 30 de bănci în toate parcurile din Sectorul 5 și asta vine după 15 ani de stânga, care s-a ales în locul dezvoltării varianta cu ajutorul social. Ajutorul social, din păcate, nu lasă urmă în infrastructură.

Dan Bucura: Ați fost implicat (apropo de modul acesta mai mult sau mai puţin curat de a face campanie), ați fost implicat într-un episod nu tocmai plăcut. Ma refer la faptul că ați mers într-un cartier al sectorului și acolo nişte cetățeni, de o anumită etnie, nu nepărat ca v-au agresat, dar v-au huiduit, au țipat, au făcut atmosferă. Unu la mână: cum sunteţi pregătit sa preîntâmpinați astfel de episoade (dacă cel puţin unul dintre contracandidaţi va apela la el) și doi la mână: cum vedeți varianta de a câștiga, totuși, și acel electorat – pentru că, vrem sau nu vrem, trebuie să mergeți și la acei oameni, să le explicaţi oferta dumneavoastră politică?

Ovidiu Raeţchi: Este o ocazie bună să lămuresc evenimentul respectiv, pentru că s-a comunicat fals povestea aceea într-o parte din media şi e păcat. Nu din punctul meu de vedere, că efectele nu au fost atât de rele pe cât se așteptau unii. E păcat în ceea ce privește imaginea zonei. Eu am răspuns atunci unei invitații făcute de un ONG, un ONG format din oameni pasionaţi de București, “Bucureștiul meu drag” se cheamă, care săptămânal descoperă o zonă a Bucureştiului, luând la pas zona respectivă. M-au invitat pe mine în Sectorul 5 (habar nu aveam care era traseul) şi nu m-au pus în calitate de politician; m-au pus în calitate de om cu pasiune în zona istorică și legată de dezvoltarea urbanistică. Repet: fără să știu traseul, mergând o oră jumate de stat în ploaie (pentru că era o vreme mai friguroasă), pe una din străzile din Ferentari, intrasem deja în Ferentari, veneam dinspre Sectorul 4, am văzut un dispozitiv pregătit, l-am recunoscut imediat pe președintele executiv (la acel moment suspendat, tocmai îl suspendase domnul Dragnea), al PSD Sector 5, domnul Rafael (Ilie Rafael – n.r.), care era însoțit de un cameraman profesionist și de o mică divizie de huiduitori care nu știau încă pe cine să huiduie, şi se interesau: “Care e? Care e Raeţchi?“ Femeile în față, bărbaţii în spate şi un taxi cu niste băieți ascunşi și mai în spate, în cazul în care noi am fi acţionat violent. Singura soluţie logică într-un scenariu de genul acesta (în care este limpede că este vorba de o înscenare și în care este limpede că își doresc o escaladare, pentru a o filma) era să scoatem oamenii respectivi de acolo, cei care mă însoțeau, pentru că nu aveau nicio legatură cu lupta politică. Doi dintre ei: o fată începuse deja să plângă, un domn era în pragul unui atac de panică și îmi spunea să sun la poliţie, drept pentru care am făcut singurul lucru pe care puteam să îl fac fără pagube colaterale: am mers mai departe. N-am încercat să violentez pe nimeni, n-am încercat să am un dialog, pentru că nu venisem pentru un dialog cu oamenii respectivi; oamenii respectivi nu voiau un dialog cu mine; voiau doar să filmeze scena în care PNL-istul era huiduit, ca să o dea mai departe, poate în presă. Am ieșit de acolo, am suportat o zi de povești cu deputatul Dubai care a venit în excursie în Sectorul 5, lucrurile au trecut, oamenii s-au lămurit ce s-a întâmplat… Nu așa reacționează oamenii în Sectorul 5; e o imagine falsă, care se cultivă tocmai pentru a izola zona respectivă: ”Nu, voi nu intrați aici; aici e locul nostru; aici o sa fiți bătuti, aici o să vă huiduie lumea”. Eu sunt acolo, în Sectorul 5, înclusiv în Ferentari (sediul meu este în Ferentari, sediul meu de cabinet parlamentar de 7-8 luni) și nu am avut niciodată un incident, în afară de acest incident pe o cameră profesionista cu traveling care ne-a însoțit tot drumul şi cu indicaţiile regizorale: ”Filmează sus, filmeaz-o pe aia”.

Dan Bucura: Și credeți că, totuși, puteți câștiga voturile oamenilor, dincolo de aceste șicane care ar putea apărea în campania electorală ?

Ovidiu Raeţchi: Să știți că unul dintre principalele lucruri pentru care mă lupt (și mă lupt sincer pasionat) este clișeul cu Sectorul 5 care e o Lume a Doua și oamenii din Ferentari, care nu răspund decât la pachete și telefoane mobile.

Dan Bucura: Este un sector al extremelor. Că la fel de bine este şi Cotroceniul, o populaţie cu vile, case și…

Ovidiu Raeţchi: Nici nu discut de zona de Cotroceni, de Panduri, de 13 Septembrie, unde ai un anumit profil sociologic: oameni cu o educaţie şi aşa mai departe. Dar în Ferentari și în Rahova, am întâlnit – mergând acolo – oameni impecabili, indiferent de nivelul de educaţie. Că sunt oameni cu 4 clase, că sunt oameni cu 8 clase, am auzit la ei aceeaşi abordare pe care o auzi la un profesor universitar: “Ne-am săturat de povești, nu am cerut niciodată ajutoare sociale; am cerut infrastructură pentru copiii noștri, noi putem fi o generație de sacrificiu, că înțelegem că nu o sa ne poată da nimeni mii de euro pe lună peste noapte, dar vrem să creăm pentru copiii noștri. Și ăsta e și mesajul dreptei: sunt oameni în Ferentari – nu glumesc: există pe contul de Facebook zeci de povești de genul ăsta – care sunt pregătiți şi vor schimbare. Trebuie să creadă că este o alternativă reală și să nu stea acasă în ziua votului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *