Skip to content
Alegeri Politică

Ce promit partidele la europarlamentare (I). PNL se laudă cu trecutul, PSD mizează pe naționalism

RFI România

Trei candidați independenți și 23 de partide s-au înscris în cursa pentru europarlamentarele din 26 mai, dar, potrivit sondajului publicat de Parlamentul European (PE), au șanse să treacă de pragul de 5% doar șapte formațiuni politice, ultimele două la limită.

În campania electorală, care a început pe 27 aprilie, partidele s-au întrecut în sloganuri patriotice, ba chiar naționaliste, cu România în prim-plan: Patrioți în Europa. România merită mai mult! (PSD), În Europa cu demnitate (ALDE), România în primul rând (PNL), Mândri că suntem români. Mândri că suntem europeni (Pro România) etc.

Despre platforma program, despre ce au de gând să facă în mod concret pentru România viitorii europarlamentari la Bruxelles auzim mai puțin.

PSnews vă prezintă strategiile principalelor partide pentru Parlamentul European, în ordinea dată de ultimul sondaj publicat de PE: PNL, PSD, Alianța USR-Plus, ALDE, Pro România, UDMR și PMP, acestea fiind formațiunile politice care au șanse reale să strângă numărul necesar de voturi.

PNL

Partidul Național Liberal face parte din cea mai influentă familie de partide din Uniunea Europeană, Partidul Popular European (PPE), drept urmare liberalii urmează platforma program a acestei formațiuni.

De altfel, PNL își asumă și realizările PPE din mandatele precedente, mai exact creșterea subvenției pentru fermierii UE cu 59 de miliarde de euro, eliminarea tarifelor de roaming în UE și creșterea cu 6 miliarde de euro a bugetului european pentru autostrăzi.

În ceea ce privește mandatul viitor, cel care va începe după alegerile din 26 mai, PNL își propune, alături de PPE, crearea a cinci milioane de locuri de muncă prin investiții, comerț și inovație; apropierea Uniunii Europene de problemele și aspirațiile cetățenilor; respingerea diviziunilor și respect pentru fiecare stat-membru; susținerea comunităților locale, libertate, domnia legii, solidaritate socială, respectul valorilor creștine.

Luni seară, pe 13 aprilie, liberalii şi-au lansat oficial programul politic pentru alegerile europarlamentare din 2019.

Primul proiect „concret al PNL“ se referă la înfiinţarea „unui mecanism care să monitorizeze situaţia statului de drept“ şi respectarea drepturilor fundamebntale din toate statele UE, conform adevarul.ro.

Alte obiective ale liberalilor  sunt:

– PNL va milita pentru ca România să adere cât mai curând la Spaţiul Schengen.

– PNL va acţiona pentru aderarea României la Zona Euro.

– PNL va obţine cel puţin la fel de multe fonduri europene pentru România în Bugetul Uniunii Europene 2021-2027 prin comparaţie cu perioada 2014-2020 şi va simplifica absorbţia lor.

– PNL va sprijini un nivel al plăţilor directe la hectar pentru agricultorii români la nivelul mediudin Uniunea Europeană.

– PNL va solicita şi va obţine fonduri europene pentru construcţia sau finalizarea lucrărilor la autostrada Piteşti – Sibiu, autostrada Comarnic – Braşov, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, drumul expres Craiova – Piteşti şi şoseaua de centură a Municipiului Bucureşti.

– PNL va solicita dublarea fondurilor europene pentru cadastrarea proprietăţilor din România.PNL va propune reabilitarea tuturor clădirilor rezidenţiale încadrate în clasa seismică I.

– PNL va sprijini reabilitarea termică, din bugetul Uniunii Europene 2021-2027, a 500.000 de apartamente din România.

– PNL va propune un program de investiţii pentru a conecta toate oraşele României la reţeaua de distribuţie a gazelor până în 2024.

– PNL va sprijini construcţia şi dotarea până în 2024 a trei spitale regionale la standarde europene.

De asemenea, liberalii vor să fie eliminate vizele pentru Statele Unite pentru cetăţenii români şi susţin principiul unei Europe cu o singură viteză.

PNL are 42 de candidaţi pentru europarlamentarele din acest an. Liberalii deschid lista cu jurnalistul Rareş Bogdan, urmat de Mircea Hava, primar Alba Iulia, Siegfried Mureşan, europarlamentar, Daniel Buda, europarlamentar, Adina Vălean, europarlamentare, Vasile Blaga fost co-preşedinte PNL şi fost preşedinte PDL, Dan Motreanu, fost deputat, Gheorghe Faclă, primar Arad, Cristian Buşoi, europarlamentar, Marian-Jean Marinescu, europarlamentar, Vlad Nistor şi Mihai Ţurcanu.

PSD

Deși campania electorală a ajuns la jumătate, social-democrații nu au, pe site-ul oficial al partidului, o secțiune dedicată vreunui plan pentru Bruxelles. Iar pagina euroaprlamentaripsd.ro nu funcționează.

Linia partidului a fost dată, însă, de declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, aceasta mizând pe o retorică cu accente naționaliste.

Liderul PSD susține că europarlamentarii social-democrați pesediști trebuie „să fie patrioţi în fiecare celulă a corpului său şi a inimii sale (..) și să ştie să vorbească, să-şi dorească să vorbească, să aibă curaj sa vorbească şi să apere interesul naţional al ţării pe care o reprezintă acolo”.

Apoi, europarlamentarii PSD trebuie să știe o limbă străină de circulație internațională, ”pentru a avea curaj să vorbească şi să apere interesul naţional al ţării”, ”să înţeleagă ce se întâmplă în instituţiile europene şi să facă orice pentru ca fondurile europene care vin în România să fie şi mai mari”.

De asemenea, Liviu Dragnea susține ideea reînființării aprozarelor de stat, pentru ca românii să nu mai fie obligați să mănănce „toate E-urile” care ar veni din Uniunea Europeană.

De altfel, aceste idei au fost popularizate și prin ziarul livrat de PSD prin Poșta Română, însă cu mai mult de trei săptămâni înainte de începerea campaniei electorale: ”Bani mai mulți pentru fermierii români”, ”Alimente sănătoase din Europa pentru copiii din România”, ”Copiii români merită medicamente de calitate, ca cele din vestul Europei”, ”Vaccinare la timp pentru copii” și ”Cetățenii români au dreptul la aceeași calitate a alimentelor pe care o vedem în Franța, Germania sau Olanda”.

PSD are pe listă 43 de candidaţi la europarlamentare, pentru care au semnat 1.395.000 de susţinători. Partidul deschide lista cu ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, urmată de jurnalista Carmen Avram şi senatorul PSD Claudiu Manda.

Alţi social-democraţi care completează lista candidaţilor sunt: Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliţă, Emilian Pavel, Doina Pană, Crina Fiorela Chilat, Bălănică Mariana, Răzvan Popa, Luminiţa Jivan, Păvelescu Alin.

  • În articolul următor vă vom prezenta platformele program ale Alianței USR-Plus și ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *