Skip to content
Alegeri Europarlamentare 2019 Politică

Ce promit partidele la europarlamentare (II). USR-PLUS mizează pe anticorupție, ALDE acuză dublul standard

Romania24.ro

Trei candidați independenți și 23 de partide s-au înscris în cursa pentru europarlamentarele din 26 mai.
În campania electorală, care a început pe 27 aprilie, partidele s-au întrecut în sloganuri patriotice, ba chiar naționaliste, cu România în prim-plan: Patrioți în Europa. România merită mai mult! (PSD), În Europa cu demnitate (ALDE), România în primul rând (PNL), Mândri că suntem români. Mândri că suntem europeni (Pro România) etc.

Despre platforma program, despre ce au de gând să facă în mod concret pentru România viitorii europarlamentari la Bruxelles auzim mai puțin.

PSnews vă prezintă strategiile principalelor partide pentru Parlamentul European, în ordinea dată de ultimul sondaj publicat de PE: PNL, PSD, Alianța USR-Plus, ALDE, Pro România, UDMR și PMP, acestea fiind formațiunile politice care au șanse reale să strângă numărul necesar de voturi.

În primul articol, am detaliat planurile PNL și PSD pentru Bruxelles. Urmează acum Alianța USR – Plus și ALDE.

Alianța 2020 USR – PLUS

Alianța dintre partidele conduse de Dan Barna (USR) și PLUS (Dacian Cioloș) este singura formațiune dintre favoritele la europarlamentare care nu a mizat pe naționalism în campania electorală, alegând ca temă principală lupta anticorupție. De altfel, sloganul oficial este ”Fără hoție ajungem departe”.
Astfel, obiectivele Alianței USR-Plus în Parlamentul European sunt următoarele:

MCV EUROPEAN

Statul de drept nu este negociabil, nici la nivel de țară, nici la nivel de Uniune. Propunem crearea unui mecanism orizontal, aplicabil în toate statele membre, de monitorizare a derapajelor față de statul de drept, pe modelul MCV, implementat cu succes în Bulgaria și România.

LEGISLAȚIE EUROPEANĂ ANTICORUPȚIE

Propunem legislație europeană anticorupție care să uniformizeze la nivelul statelor membre definiția faptelor de corupție, criteriile de integritate pentru accesul în funcțiile publice, dar și regulile comune pentru ca aceia care comit fapte de corupție să nu beneficieze de imunitate.

COMBATEREA CRIMINALITĂȚII

Susținem activitatea agențiilor europene relevante pentru combaterea criminalității și cooperarea judiciară transfrontalieră.

MEDIATORUL EUROPEAN

Propunem extinderea competențelor Mediatorului European astfel încât acesta să poată interveni în sprijinul cetățenilor care interacționează cu instituții naționale care gestionează fonduri europene.

INDEPENDENȚA PRESEI

Vrem să inițiem și să consolidăm legi care să ocroteascăavertizorii de integritate, independența presei, accesul la informațiile de interes public; toate sunt complementare și indispensabile actului de justiție.

ROMÂNIA ÎN SCHENGEN

Vrem România în Schengen și vom contribui la securizarea granițelor țării, care vor deveni și granițele spațiului Schengen.

SECURIZAREA FRONTIERELOR UE

România are a doua graniță, ca dimensiune, a Uniunii Europene și de importanță maximă, ca poziționare geostrategică. Avem deja un rol important în securizarea frontierelor UE, pe care trebuie să îl consolidăm și să îl extindem, în baza experienței dobândite în timpul guvernului Cioloș, când România a devenit unul dintre principalii contributori ai Frontex, Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.

PROTEJAREA DREPTURILOR ROMÂNILOR ÎN UE

Peste 3 milioane de români trăiesc și lucrează în țările Uniunii Europene. Susținem în Parlamentul European respectarea drepturilor cetățenilor români în UE, în calitate de cetățeni europeni. Avem dreptul de a munci oriunde în UE, avem dreptul la libera circulație, avem dreptul de a presta servicii oriunde în UE. Nu trebuie ca aceste drepturi să fie încălcate în numele unor acuzații nefondate de pretins dumping social. (exemplu: transportatorii români trebuie să beneficieze de aceleași condiții pentru desfășurarea activității ca ceilalți operatori economici europeni).

DREPTURILE CONSUMATORULUI

Cetățenii români au aceleași drepturi ca orice alt consumator european. De aceea susținem dezvoltarea de noi mecanisme destinate comparării calității produselor și serviciilor oferite pe Piața Internă. Nu putem accepta pe piața din România produse de o calitate inferioară față de cele comercializate în restul UE.

MAI MULTĂ EUROPĂ ÎN EDUCAȚIE

Uniunea Europeană are nevoie de o recentrare a priorităților strategice spre educație. Vrem ca Parlamentul European să promoveze politici europene de aliniere și creștere a standardelor europene comune în materie de educație, să suplimenteze bugetul european destinat proiectelor în educație și să susțină suplimentarea bugetelor naționale dedicate acestui domeniu.

FONDURI PENTRU SECURIZAREA ACCESULUI LA EDUCAȚIE

Alocarea de fonduri europene la nivelul întregii comunități concentrate către creșterea și securizarea accesului la educație pentru copiii din familiile nevoiașe: decontarea costurilor de transport pe toată perioada școlarizării, reabilitarea unităților de cazare pentru elevii din școlile tehnice și de meserii care locuiesc la distanță.

FONDURI PENTRU INFRASTRUCTURĂ

Susținem creșterea calității învățământului vocațional, tehnic și agricol prin alocarea de fonduri europene suplimentare către programe de dezvoltare a infrastructurii necesare acestui tip de școlarizare (ateliere, sere, laboratoare).

”NIMENI NU RĂMÂNE ÎN URMĂ”

Vrem să creăm la nivelul Uniunii Europene un fond special „Nimeni nu rămâne în urmă” pentru regiunile cu educație deficitară. În România, la țară, dintre oamenii cu vârsta între 25 și 64 de ani, 38% au absolvit doar gimnaziul, 22% au făcut și o școală profesională și mai puțin de 17,5% au terminat liceul. Doar 0,4% din populația din mediul rural urmează cursuri de formare profesională după terminarea școlii.

FONDURI PENTRU SPITALE

Susținem acordarea de fonduri europene suplimentare pentru construirea de noi spitale și pentru modernizarea, la standarde europene, a rețelei de spitale existente.

CALITATEA SERVICIILOR MEDICALE

Milităm pentru introducerea de standarde comune europene pentru calitatea serviciilor medicale și pentru managementul din spitale. Acest lucru va crește calitatea serviciilor de sănătate din România și va permite personalului medical să capete siguranța că merită să își facă meseria în țară.

REȚEA DE TRANSPLANT

România nu este membră a niciunei rețele de cooperare regională pentru transplantul de organe. Vrem ca românii să aibă acces la aceste rețele și vom milita la nivel european pentru reguli comune și transparente pentru transplant, care să înlocuiască sistemul corupt actual, bazat pe pile și relații.

SERVICII MEDICALE TRANSFRONTALIERE

Propunem în Parlamentul European extinderea directivei europene pentru servicii medicale transfrontaliere, pentru ca românii să poată beneficia de servicii de sănătate care nu sunt disponibile în țară.

ACCESUL LA MEDICAMENTE ESENȚIALE

Cerem introducerea de reguli europene și standarde minime pentru accesul la medicamente, în special cele esențiale.

MĂSURI DE COMBATERE A SĂRĂCIEI EXTREME

Propunem măsuri cu fonduri europene pentru activarea pe piața muncii, pentru reducerea abandonului școlar și pentru antreprenoriat social – toate gândite ca instrumente de combatere a sărăciei extreme. Deși România a avut fonduri europene semnificative de intervenție socială (pe lângă bugetul național care merge în același scop), sărăcia extremă nu se ameliorează. Sunt comunități în România, ghetourile urbane și rurale, care nu par a fi în Uniunea Europeană.

NEGOCIERI PENTRU BUGETUL 2021-2027

În negocierea următorului Cadru financiar multi anual 2021 – 2027, o miză importantă este dimensiunea totală a bugetului. Statele membre contributoare nete la acest buget se opun propunerii prezentate de Comisia Europeană de creștere a acestuia, în raport cu bugetul multi-anual actual. În plus, în condițiile Brexit-ului, avem nevoie de o poziție fermă și credibilă la nivel european pentru a asigura fonduri suficiente pentru România. De asemenea, ratele de cofinanțare din bugetul european trebuie să rămână la același nivel ca acum (85%) pentru a permite României să reducă decalajele față de restul Europei.

DEBIROCRATIZARE

Debirocratizarea și o relație umană, de respect între stat și cetățean, trebuie să fie priorități pentru fondurile europene care vizează reforma administrației. De aceea, vrem introducerea de proceduri standardizate pentru fiecare program operațional (de exemplu: manual solicitant/beneficiar unic). Rezultatul direct va fi creșterea încrederii beneficiarilor și reducerea necesității recursului la firme de consultanță.

MASTERPLAN PENTRU TRANSPORTURI

Ne angajăm să existe fonduri europene suficiente pentru finanțarea Masterplan-ului pentru transporturi adoptat de Guvernul Cioloș in 2016.

SECURITATE ENERGETICĂ

Susținem ca România să fie mai bine interconectată din punct de vedere energetic cu restul Europei, să își asigure securitatea energetică și tranziția către un model de dezvoltare sustenabilă bazat pe o combinație de surse energetice echilibrată și structurată strategic, pe modernizarea sistemului în ansamblul său, precum și pe creșterea producției de energie nepoluantă.

PROTECȚIA FONDULUI FORESTIER

Propunem măsuri europene pentru protejarea fondului forestier, inclusiv crearea unui catalog european al pădurilor virgine, cvasi-virgine, care să recunoască valoarea patrimonială a lor și să asigure protecție sporită a acestora.

INTEGRAREA CATEGORIILOR VULNERABILE

Cerem la nivel european suplimentarea bugetului Fondului Social European+ pentru a finanța măsuri active de ocupare menite să încurajeze mobilitatea și integrarea în piața muncii a categoriilor vulnerabile.

REPUBLICA MOLDOVA ȘI EXTINDEREA UE

Credem că Republica Moldova are un destin european. Frații noștri din Republica Moldova trebuie să vadă că integrarea europeană înseamnă beneficii concrete, un nivel de trai mai bun, nu doar promisiuni propagandistice. România și reprezentanții românilor în Parlamentul European trebuie să faciliteze și să îndrume apropierea Republicii Moldova de UE, nu doar să ofere alibiuri oligarhilor, așa cum se întâmplă în prezent.

ALDE

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu este cotat cu șansa a patra la euroaprlamentarele din 26 mai, cu 12,7% în ultimele sondaje, scor suficient pentru a obține parru mandate în PE.
Programul ALDE pentru Bruxelles se axează pe combatearea dublului standard în aproape toate domeniile: fonduri europene, piața muncii, sănătate, justiție etc. Astfel, potrivit site-ului oficial al partidului, obiectivele ALDE sunt:

Nu lăsăm pe nimeni în urmă!

Banii europeni, care sunt şi banii tăi, trebuie să ajungă înapoi la tine. Oraşul sau satul tău nu trebuie să rămână în urmă. Ne vom bate ca banii să ajungă repede şi simplu în comunitatea ta.

Sănătatea românilor nu se negociază!

Accesul la medicamente şi terapii inovatoare va fi garantat fiecărui cetăţean român. Europarlamentarii ALDE vor continua să susțină toate investițiile în sistemul public de sănătate pentru ca acestea să ajungă la nivelul standardelor europene. Pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din România ALDE susține o abordare în două etape. Prima, prin creșterea salariului personalului medical, iar mai apoi printr-un proces amplu de modernizare și dotare cu echipamente medicale moderne a tuturor spitalelor.

Şi noi putem fi cei mai buni!

Trebuie să primeşti subvenţii egale cu cele de care se bucură agricultorii din alte state membre UE pentru că nu munceşti mai puţin decât ei. Produsele tale trebuie să fie competitive pe piaţa europeană.

Dublul standard, interzis!

Când mergi la cumpărături, vrei ca ceea ce pui în coş şi apoi pe masa copiilor tăi să fie de cea mai bună calitate. Nu eşti mai prejos decât alţi cetăţeni europeni şi eşti îndreptăţit să ai acces la produse şi servicii la aceleaşi standarde cu cele aplicate în alte state membre ale UE. Va fi obligaţia noastră să-ţi apărăm acest drept.

Europa libertăţii: Schengen

Ai stat la cozi interminabile în vămi, ai pierdut timp şi bani, ai stat departe de familie. Libera circulaţie în spaţiul Schengen nu este un cadou, ci un drept pe care românii l-au câştigat pe banii şi munca lor. Aderarea României la spațiul Schengen reprezintă deopotrivă un drept și o obligație asumate prin Tratatul de Aderarea la UE.

Munca ta trebuie răsplătită!

Oriunde alegi să munceşti, trebuie să ai salariu şi beneficii sociale corecte pentru tine şi familia ta. Vom avea grijă ca drepturile tale să fie respectate, oriunde alegi să traieşti şi să munceşti în UE sau în Marea Britanie. E obligaţia noastră să te protejăm de nedreptate, abuz ori discriminare. Pe principiul ca nu trebuie sa existe o tara bogata cu oameni săraci, ALDE a insistat ca orice creștere macro-economică să fie direct resimțită și în creșterea veniturilor populației.

România, jucător pe piaţa energiei!

România trebuie să-şi asigure stabilitatea energetică şi poate să devină un jucător competitiv pe piaţa regională de energie electrică şi gaze naturale, inclusiv prin valorificarea zacamintelor din Marea Neagră. Apararea intereselor economice strategice ale României este prioritatea noastră.

Autostrada fluviala până în Vest!

Vrem să transformăm Dunărea într-o ,,autostradă fluvială”, să investim în transportul mai ieftin de mărfuri către vestul Europei. Dunărea trebuie să fie navigabilă tot anul, iar porturile dunărene modernizate neîntârziat. Îmbunătățirea condițiilor de transport pe Dunăre și pe canalele navigabile prin realizarea de diguri de dirijare, prin apărarea malurilor, prin execuția pragurilor de fund și prin dragaje de investiții rămâne un punct central pe agenda ALDE.

Europa întreagă

E timpul ca România să folosească expertiza caştigată pentru sprijinirea Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest în parcursul lor european. Sprijinirea demersurilor de integrare a Republicii Moldova în UE, precum și țărilor din Balcanii de Vest reprezintă pentru europarlamentarii ALDE un proiect important pe care îl vor promova intens pe agenda politică europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *