Skip to content
" "
Alegeri Politică

Ce promit partidele la europarlamentare (III). Pro România și UDMR vor mai mult respect în Europa, PMP se teme că UE se va transforma ”într-o uriașă moschee”

" "

Trei candidați independenți și 23 de partide s-au înscris în cursa pentru europarlamentarele din 26 mai, dar, potrivit sondajului publicat de Parlamentul European (PE), au șanse să treacă de pragul de 5% doar șapte formațiuni politice, ultimele două la limită.

În campania electorală, care a început pe 27 aprilie, partidele s-au întrecut în sloganuri patriotice, ba chiar naționaliste, cu România în prim-plan: Patrioți în Europa. România merită mai mult! (PSD), În Europa cu demnitate (ALDE), România în primul rând (PNL), Mândri că suntem români. Mândri că suntem europeni (Pro România) etc.

" "
" "

Despre platforma program, despre ce au de gând să facă în mod concret pentru România viitorii europarlamentari la Bruxelles auzim mai puțin.

PSnews vă prezintă strategiile principalelor partide pentru Parlamentul European, în ordinea dată de ultimul sondaj publicat de PE: PNL, PSD, Alianța USR-Plus, ALDE, Pro România, UDMR și PMP, acestea fiind formațiunile politice care au șanse reale să strângă numărul necesar de voturi.

În primul articol, am detaliat planurile PNL și PSD pentru Bruxelles, iar în cel de-al doilea pe ale Alianței USR – Plus și ALDE. În acest ultim text dedicat promisiunilor partidelor înainte de europarlamentare, vom aborda programele celor de la Pro România, UDMR și PMP.

Pro România

”Locul României este şi trebuie să rămână în cadrul familiei Uniunii Europene, unde este nevoie să fie mai activă, mai implicată, mai puternică şi mai respectată”, se arată în Manifestul pentru Europa al partidului Pro România, document care a fost prezentat pe 14 aprilie, la Romexpo.

„O Românie dezvoltată, stabilă şi prosperă este doar o Românie europeană. Pro România crede că locul nostru este şi trebuie să rămână în Europa, că este nevoie să fim mai activi, mai implicaţi şi mai puternici şi mai respectaţi în familia europeană. Pro România este singurul partid care are o echipă de profesionişti care a guvernat şi poate guverna foarte bine această ţară. Considerăm că buna guvernare este singura soluţie pentru o Românie prosperă cu o clasă de mijloc puternică şi cu solidaritate socială”, se menţionează în acest document.

Potrivit manifestului, Pro România consideră că rezolvarea decalajelor economice şi sociale se poate rezolva printr-o abordare progresistă şi social-liberală care să aducă beneficii pentru toţi românii.

„Pro România militează pentru o ţară puternică şi dezvoltată care oferă românilor din interiorul şi din afara graniţelor oportunităţi de viaţă prin locuri de muncă bine plătite, siguranţa pensiilor, servicii de educaţie moderne şi egale, infrastructură şi un mediu sănătos. Pro România va lupta pentru o justiţie corectă şi independentă pusă în slujba cetăţenilor şi nu a celor puternici, o justiţie fără greşeli şi abuzuri cu magistraţii care se supun domniei legii şi sunt responsabili pentru deciziile lor. Pro România este capabilă să readucă ţara noastră pe drumul dezvoltării şi stabilităţii economico-sociale în rândul familiei europene căreia îi aparţinem de drept”, se mai afirmă în documentul prezentat duminică de această formaţiune.

Primii zece candidaţi ai Pro România pentru alegerile europarlamentare sunt Victor Ponta, Corina Cretu, Mihai Tudose, Iurie Leancă, Geanina Puşcaşu, Gabriela Podaşcă, Cristian Cosmin, Ioana Petrescu, Mihai Sturzu şi Ionela Danciu.

UDMR

În programul UDMR pentru europarlamentare, formațiunea politică susține că ”o Uniune Europeană funcțională însemnă cea mai bună soluție politică pentru popoarele europene, așadar și pentru maghiarii din Transilvania”.
Astfel, UDMR are următoarele priorități pentru Bruxelles:

1.Luptăm pentru legea europeană de protecție a minorităților naționale!

UDMR a inițiat proiectul Minority SafePack, sprijinit de maghiarii din Bazinul Carpatic, dar și de popoarele europene care trăiesc în minoritate etnică. Această inițiativă trebuie să fie transpusă în lege. În lipsa unei reprezentări maghiare puternice, se va pierde efortul depus de-a lungul anilor și dorința legitimă a 1.3 milioane de cetățeni europeni.

Reglementările vor prevede printre altele, următoarele:

– Imunitate pentru steagurile noastre. Reglementarea Uniunii să recunoască și să protejeze simbolurile noastre naționale.
– Imnul națiunii maghiare și al Secuimii să nu fie dezonorat. Uniunea să le accepte ca simboluri naționale, iar cei care atacă imnurile noastre să răs- pundă în fața legii!
– Dreptul la utilizarea limbii materne să fie garantat prin lege la nivelul Uniunii! Statul român să nu poată îngrădi utilizarea limbii materne nici în sistemul educațional, nici în instituțiile publice.

2.Mai multe fonduri europene pentru dezvoltare!

Cerem regruparea fondurilor pentru dezvoltare regională! Să nu lăsăm guvernul de la București să își bată joc de proiectele finanțabile din aceste fonduri. Cerem descentralizarea resurselor, regruparea unei sume de două miliarde de euro în beneficiul Programului Operativ Regional și în interesul comuni- tăților locale! Prin această măsură am putea utiliza alte cincizeci de milioane de euro spre beneficiul comunităților noastre în fiecare județ.

Urmând exemplul fondului de dezvoltare regională creat pentru reședințele de județ, să se creeze un program finanțat din fonduri europene destinat proiectelor de dezvoltare la nivel de județ, să se aplice mijlocul Investițiilor

Teritoriale Integra-te în fiecare județ. În locul unei centralizări continue, să fie edificate centrele județene, prin care vom asigura implementarea unor investiții importante pentru comunitățile noastre.

Fonduri europene pentru autostrada Transilvania! Construirea autostrăzilor în Transilvania a fost și rămâne o prioritate pentru UDMR. Acesta a fost un real obiectiv al nostru și atunci, când alte partide ignorau problema. Pentru ca guvernul să nu poată folosi scuza lipsei de fonduri, reco- mandăm finanțarea construcției din fonduri europene.

Un obiectiv special al noii politici de coeziune este stabilirea unor conexiuni performante în Europa, așadar și dezvoltarea rețelelor digitale și de transport strategice. Acest obiectiv ar trebui să devină prioritar și în România.

3. Apărăm interesele agricultorilor!

O parte a statelor membre dorește reducerea finanțării Politicii Agrare Comune începând din 2021. Se preconizează unele modificări ale structurii finanțărilor care vor fi dezavantajoase fermierilor din România. Măsura va avea impact asu- pra a 75 de mii de agricultori maghiari din Transilvania. Noua Politică Agrară a UE trebuie să sprijine agricultura comunală și de familie în loc să favorizeze marii proprietari agrari. Trebuie să ofere finanțare pronunțată gospodarilor capabili să producă alimente de calitate excelentă în mod inovativ și sustenabil, folosind resursele naturale în mod eficient. Direcții de dezvoltare indispensabile pentru dezvoltarea regiunilor rurale: locuri de muncă atractive, modernizarea producției bio și a silviculturii. Dezvoltarea agriculturii și a turis- mului rural asigură existența unor comunități maghiare trainice.

4. Să fim cetățeni ai Uniunii cu drepturi depline!

UDMR sprijină aderarea României la spațiul Schengen. Economia va beneficia din deschiderea granițelor. Sprijinim desființarea granițelor interioare. Deoarece toate condițiile tehnice au fost îndeplinite, solicităm Uniunii Europene să nu aplice standarde duble în cazul României.

Sprijinim introducerea monedei euro. În funcție de creșterea competitivității și de stabilitatea economiei, România va trebui să introducă moneda euro la mijlocul decadei 2020. Acest fapt va reduce riscurile de curs datorate instabilității valutei naționale și va elimina schimbările permanente de curs valutar.

5. O nouă Europă a noilor generații!

Continuarea programelor Start-Up și eliminarea birocrației aferente! Dorim să obținem mai multe posibilități și condiții mai bune pentru tinerii antreprenori. În România avem aproximativ 13 mii de tineri antreprenori maghiari.

Ei doresc un mediu economic și fiscal stabil, transparent, sprijinul soluți- ilor inovative, asigurarea administrației digitale. Trebuie să asigurăm posibilitatea de reîntoarcere în țară a mai multor mii de tineri maghiari care își formează experiența profesională peste hotare.

UDMR are în total 43 de candidaţi și peste 300.000 de semnături de susținere. Lista Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European este deschisă de actualul eurodeputat Iuliu Winkler, urmat de preşedintele FUEN, Lorant Vincze.

Lista Uniunii este completată de Csilla Hegedus, Csongor Oltean, Csaba Sogor (actual europarlamentar), Elisabeta Irina Kovacs, Zoltan-Atilla Cseke, Erika Benko, Csaba Pataki, Zsombor Ambrus, Ildico Szocs, pe ultimul loc, fiind preşedintele UDMR Kelemen Hunor.

PMP

Partidul Mișcarea Populară are, la rândul său, un manifest pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, în care sunt prezentate ”soluțiile PMP la problemele Uniunii Europene”.

1.BREXIT

Europarlamentarii PMP vor susține începerea negocierilor pentru un acord de liber schimb UE – Regatul Unit. Având în vedere că, până în prezent, Parlamentul de la Londra a respins de trei ori acordul de ieșire a Regatului Unit din UE, europarlamentarii PMP vor susține orice variantă care întârzie sau anulează ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

2. Relațiile Bruxelles – Washington

Europarlamentarii PMP vor susține ca statele membre NATO să respecte obligațiile asumate prin Tratatul Atlanticului de Nord și să aloce 2 la sută din PIB pentru bugetele de apărare, vor susține reluarea negocierilor UE – SUA și ajungerea la un Acord de Liber Schimb SUA – UE, ceea ce ar putea crea cea mai mare piață a lumii și vor susține stoparea proiectului North Stream 2 și compensarea necesarului de gaze naturale cu importuri de gaze lichefiate din SUA, cu condiția ca SUA să livreze gazele în Europa la un preț competitiv.

3. Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF)

Denunțarea de către SUA a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), convenit între SUA și URSS în 1987, generează un risc ridicat de securitate pentru statele Uniunii Europene având în vedere potențialul militar al Federației Ruse și posibilitatea ca aceasta să decidă amplasarea de rachete cu rază medie de acțiune (500 km la 5.500 km) în imediata apropiere a graniței de Est a Uniunii Europene, spre exemplu în Crimeea.

Decizia SUA este justificată având în vedere că în ultimii ani Federația Rusă a dezvoltat armamente interzise de Tratat.

În același timp, China, care nu este parte a tratatului INF, a dezvoltat acest tip de armamente (rachete cu rază medie de acțiune cu încărcătură nucleară) creând o situație de inferioritate a SUA în Pacificul de Vest.

Europarlamentarii PMP vor susține un aranjament de securitate NATO – UE care să descurajeze o abordare agresivă a Federației Ruse față de Uniunea Europeană.

4. Dialogul separat

Dialogul separat pe care statele europene îl au cu cele trei mari puteri globale, SUA – China – Federația Rusă, împiedică Uniunea Europeană să conteze în generarea unor politici unitare în raport cu cele trei puteri globale.

Europarlamentarii PMP vor milita, în Parlamentul European, pentru corelarea statelor membre la nivelul Uniunii Europene în raport cu cele trei mari puteri.

5. Migrația extracomunitară

Migrația internațională a devenit una din trăsăturile de bază ale globalizării, una din oportunitățile majore pentru dezvoltare. În același timp, migrația este o provocare pentru guverne care au obligația ca, prin reglementări naționale, să garanteze menținerea valorilor culturale și sociale ale popoarelor din țările de destinație, dar și coeziunea socială a comunităților din țara de destinație. Altfel spus, o migrație controlată la nivelul Uniunii Europene și la nivelul fiecărui stat membru este esențială pentru a valorifica efectele pozitive ale migrației.

Din respect pentru cei aproape 500 de milioane cetățeni europeni, pentru istoria, cultura și valorile care au făcut din Uniunea Europeană o organizație a păcii și prosperității, oamenii politici responsabili nu pot accepta ca, la adăpostul formulei “politically correct”, Uniunea să se transforme într-o uriașă moschee.

Europarlamentarii PMP vor propune un proiect de directivă sau de regulament al UE, valabil pentru toate statele UE, care să reglementeze condițiile de acordare a dreptului de ședere și de muncă, precum și a drepturilor și obligațiilor migranților de integrare în societățile europene, în deplin respect pentru valorile și credința acestora.

Regulamentul sau directiva va stabili și condițiile de expulzare de pe teritoriul Uniunii Europene a migranților care refuză să se integreze în câmpul muncii sau refuză să accepte tradițiile, cultura și obiceiurile creștine specifice Europei.

6. Riscul terorist

Europarlamentarii PMP vor propune crearea unei agenții de analiză și informații la nivel European. Agenția va avea ca misiune să analizeze informațiile vizând riscurile teroriste la nivelul Uniunii Europene și să avertizeze, în timp util, statele membre.

7. Securitatea frontierelor

Europarlamentarii PMP vor susține o reformare a sistemului Schengen, crearea Poliției de Frontieră a Uniunii Europene și punerea acesteia sub comandă unică, dublat de susținerea alocării de resurse umane și mijloacele tehnice pentru a-și putea îndeplini misiunea de apărare și securizare a frontierelor Uniunii Europene.

8. Politica externă unică

Obiectivul parlamentarilor PMP va fi să promoveze imperativul ca, în probleme majore, să fie obligatorie o politică externă unică a celor 28 de state membre, respectându-se litera și spiritul Tratatului de la Lisabona.

9. Crearea armatei europene.

Este un proiect lansat și susținut în ultima perioadă de Franța, în condițiile în care cea mai mare parte a statelor membre ale UE sunt și membre NATO, având capabilitățile militare incluse în sistemul de planificare al NATO. În plus, fără armata SUA, o armată a Uniunii Europene nu are capacitatea de descurajare nucleară în raport cu Federația Rusă, iar un program de înarmare nucleară a Uniunii Europene este de neconceput și de neacceptat.

Din aceste motive, europarlamentarii PMP nu vor susține proiectul armatei europene.

10. Suveranismul și naționalism-populismul

În momentul de față, este în plină ascensiune abordarea suveranistă sau național-populistă, care câștigă tot mai mult teren în Uniunea Europeană. Emblematice în acest sens sunt abordările guvernelor din Italia (Salvini), Polonia (Kacinski), Ungaria (Orban), dar și ascensiunea populiștilor și euroscepticilor în Franța, Austria, Finlanda, Spania etc. De cele mai multe ori, aceste partide revendică suveranitatea, atacând în același timp Bruxelles-ul și construcția europeană. Acest mod de a face politică vulnerabilizează cel mai puternic coeziunea Uniunii Europene și, dacă ascensiunea acestor partide continuă, destrămarea Uniunii Europene poate deveni o realitate. Guvernele și partidele suveraniste și eurosceptice duc o propagandă mincinoasă legată de suveranitate, dezinformându-și cetățenii cu privire la cele convenite, semnate și ratificate cu ocazia intrării în Uniunea Europeană.

Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene stabilește un număr mare de competențe exclusive ale Uniunii Europene și competențe partajate între Uniunea Europeană și statele membre prin care, odată cu intrarea în Uniune, statele membre au cedat de bună voie și la cererea lor o parte importantă a suveranității. Din acest motiv, partidele tradiționale proeuropene au obligația să dezvolte un larg proces de explicare a Tratatelor Uniunii Europene în așa fel încât partidele extremiste și antieuropene să nu mai poată manipula populația, precum în cazul Brexit.

Europarlamentarii PMP vor explica românilor, ori de câte ori vor avea ocazia, obligațiile asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Lista candidaţilor PMP validată de BEC este formată din 43 de candidaţi. Traian Băsescu este pe prima poziţia a PMP la alegerile europarlamentare. Pe al doilea loc se află preşedintele partidului, Eugen Tomac. Pe celelalte locuri sunt: Ioana Constantin, Marius Paşcan, Simona Vlădică, Robert Turcescu, Teodora Desagă, Petru Movilă, Cătălina Bozianu şi Cătălin Bulf.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *