Skip to content
Opinii & Analize

Ce proști suntem cu Austria

PS News

Ce proști suntem. Stăm cu un un ochi la Campionatul Mondial de Fotbal și cu altul la Olanda, care nu ba ne vrea, ba ne vrea în Schengen, în funcție de cum se negociază para’ndărătul, și uităm că luptăm cu politicieni din toată Europa. Cum ar fi Austria.

Sunt atâtea demersuri neprietenoase din partea Austriei încât mă mir că România mai are relații diplomatice cu țara asta. Ce-i drept, cearta a pornit de la noi. Aveau și ăia niște simboluri naționale intacte de sute de ani, plutind grațioase pe lacuri, și s-au trezit niște românași de treabă să le prindă, taie, jumulească și prăjească într-un parc de fițe, taman când aveam ocazia să facem o primă impresie.

De atunci încoace Austria ne dă la operație de câte ori are ocazia. Și a tot avut. Cu Petrom-ul, de exemplu, pe care OMV l-a cumpărat aproape moca de la Adrian Năstase, mizând că ăsta voia să ne bage în UE. Și pe care sunt gata acum să-l vândă norvegienilor, care să le garanteze gaze. Gazele Petrom din România, că austriecii au gaze câte ies dintr-un ceaun de fasole din care au halit 11 montatori de rigips. Dar asta-i altă poveste, pe care Ciucă o să ne-o spună imediat ce o s-o priceapă. În maxim 7-8 luni.

Ultimul voleu în dinți de la austrieci a venit joi. Ne-au amuțit. Cică analizarea telefoanelor mobile ale migranților din Austria arată ca cei mai mulți au venit prin Bulgaria-România-Ungaria, deși folclorul european era ca vin prin Croația. Au rămas bușbe ai noștri, care nu s-au gândit să-l trimită pe Bode la tv, să povestească despre capturarea unui camion de telefoane mobile funcționale, pe care nenorocitții de migranți le trimit în Austria prin România pentru că au luat șpagă de la nenorociții de croați. A fost un moment în care am avut nevoie de un mincinos de prima clasă, cum doar Lucian Bode este, că altfel nu știu cum semnăm aderarea la Schengen, în decembrie.

Ca să stăm strâmb și să judecăm drept, austriecii au ceva dreptate. Cică în Austria au ajuns, doar anul ăsta, vreo sută de mii de persoane care au cerut azil, iar 75.000 nu fusesera înregistrați anterior în nicio țară din UE. Analiza telefoanelor spune ce spune. Ungaria n-are problema cu Schengenul, deci rămân pe țeava austriacă Bulgaria și România. Cum Bulgaria nu tentează prin nimic, că ardei grași și gogoșari are și Austria, doar noi vom rămâne pe masă, ca mein-menu, lâgă cuțitul ăla mare de tranșat cu tot cu os. Că noi avem. Gaze. Pe care le vor austriecii. Punct.

L-am văzut și pe Iohannis cum ne-a luat apărarea. „În România nu a existat niciodată un aflux necontrolat de migranți”, a zis el și a dat necontrolat din cap. Păi ce era să zică mititelu’? Că vămile noastre sunt controlate de interlopi? Că poliția noastră de frontieră pare căzută dintr-un autobuz cu decoruri? Ca și Bode, Iohannis trebuie să spună că suntem top-gii ca andriu teit, că alftel ne scriu ăia cu roșu pe caietul de teze și ne cheamă din nou la vară.

Sigur, ar mai putea să facă ceva Iohannis cu Bode și cu compania. În loc să se scuze ca niște elevi patetic de penibili, să ia toate firmele austriece la puricat. Fac niște combinații pe aici la care nici Sorin Ovidiu Vântu nu s-a gândit când era în zaua lui. Ceva fin. Să le scuture cam pe toate și să pună câteva pe gard, la uscat. Punem pariu că vine Ambasadorul Austriei scuzându-se, că-s ale lui dar i-au căzut pe jos chiar când scria stăpânilor de la Viena ce bine le-ar sta românilor în Schengen, că-i avantajează și croiala și culoarea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *