Skip to content
Politică

Ce provocări ne așteaptă în 2016 pe plan politic și economic / EXCLUSIV

Anul 2016 se anunță unul extrem de important pentru viitorul țării din două puncte de vedere. Guvernul României, indiferent de cine a fost/este condus a aplicat măsuri care duc la o relaxare fiscală și la susținerea consumului. Pe de altă parte, vom fi cu toții nerăbdători să vedem cine va forma Guvernul la sfârșitul lui 2016.

Politică

Oricât s-a chinuit PNL să dea jos Guvernul coaliției, condus în mod autoritar de PSD, social-democrații au prima șansă la alegerile parlamentare din 2016. Liviu Dragnea a reușit să-l impună pe Vasile Dâncu în funcția de Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, practic acolo unde sunt banii. Misiunea lui Dâncu va fi aceea de a pompa bani în primăriile conduse de pesediști, iar cine câștigă alegerile locale are și prima șansă în cele parlamentare. La acest lucru se mai adaugă și faptul că PSD are cei mai mulți primari în funcție, un avantaj de care vor profita cu desăvârșire.

PNL a încercat să impună modificări ale legii electorale, în special pentru alegerile locale, unde se dorea un vot în două tururi tocmai pentru a pune capăt supremației PSD. Totul a fost în zadar. PNL rămâne cu a doua șansă și numai traseismul sau Dacian Cioloș, prin ordonanțe de urgență, îi mai pot salva pe liberali.

Zvonurile îl dau pe Dacian Cioloș drept președinte al PNL. O schimbare atât de bruscă nu ar face decât să destabilizeze partidul, indiferent cine va ține frâiele formațiunii politice și oricât de bună ar fi această echipă. Un dezechilibru atât de puternic nu se poate acoperi în câteva luni, iar dacă vor reuși liberalii, acțiunea va fi văzută drept o mișcare de culise, cu scopul de a manipula electoratul. Oricât va încerca Dacian Cioloș să se impună în politica națională cu acest guvern de tehnocrați, va depinde tot timpul de partidele politice. Guvernul tehnocrat nu are autoritatea să-și impună propriile decizii sau, cel puțin, nu înaintea de a discuta cu liderii formațiunilor politice.

Dosarele penale pentru politicieni vor continua, iar anul 2016 va fi plin de condamnări, mai ales înaintea celor două campanii electorale. Există un dosar pe numele lui Liviu Dragnea, liderul PSD, cât și pe numele lui Victor Ponta. De asemenea, atât PNL, cât și PSD au oameni importanți care se confruntă cu probleme cu justiția. Rămâne de văzut ce formațiune politică va avea cel mai mult de pierdut.

Economia

România a luat decizia de a renunța la măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali și a mărit salariile bugetarilor, pensiile, a redus o parte din taxe, dar a pus în pericol investițiile. Chiar dacă există un buget mai mare pentru investiții decât în 2015, acesta e mult prea mic pentru toate proiectele de dezvoltare de care are nevoie România. În același timp, nici companiile nu primesc un mare ajutor din partea statului, ceea ce poate duce la o stagnare a României.

Dacian Cioloș n-a făcut decât să preia măsurile impuse de fosta coaliție de guvernare și să și le asume. E puțin probabil că Guvernul României va reuși peste noapte să le ofere cetățenilor un trai mai bun. De aceea, mare parte din aceste măsuri au o nuanță electorală.

Practic, Guvernul României încurajează consumul, care oferă stabilitate economică pe termen scurt, dar pe termen lung statul român va suporta consecințele. Nici la nivel internațional lucrurile nu stau mai bine, existând riscul izbucnirii unei noi crize financiare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *