Skip to content
Opinii & Analize

Ce punem în locul lui Papaiani și Gyuri?

" "

Nu știu dacă ați observat, dar niciodată când moare un artist celebru, nu auzim mesajul “colegii din Partidul…. transmit condoleanțe familiei… a fost un …”. Actorii și cântăreții mari, scriitorii și poeții consacrați, intelectualii de top ai României nu sunt membri de partid, decât foarte rar. În mod instinctiv, lumea asta, a artei, consideră politica un loc insalubru.

Și asta e nasol. Nu știu dacă Sebastian Papaiani s-ar fi priceput să scrie un cod fiscal, sau o lege de reglementare a conținutului de lapte praf din lactate, dar sunt sigur că ar fi avut o capacitate de lobby fantastică între decidenții-cheie. La fel și Gyuri Pascu: cum ai fi putut să-l refuzi, dacă-ți venea cu o propunere legislativă de bun simț?

" "
" "

Cine ar avea curajul să mai promoveze o lege dacă un tip ca Amza Pellea ar fi spus despre ea că e proastă? Cât de repede s-ar fi sesizat Curtea de Conturi și Parchetul dacă Jean Constantin ar fi zis că i se par suspect de scumpe lucrările de reabilitare ale Teatrului Național?

Avem o întreagă armată de oameni pe care românii îi adoră pur și simplu, și nu reușim să creăm un steag politic sub care ei să se încoloneze și să ducă o politică nici de dreapta, nici de stânga, ci a bunului simț.

Poate că asta e principala problemă a României. Poate că nu ne vom face bine, ca societate, decât atunci când acești oameni spectaculoși, care ne fac să râdem și să ne emoționăm de 20-40 de ani, nu se vor așeza la masa aleșilor, impunându-le, cu forța celor 2-3 milioane de voturi pe care le-ar poate lua oricând singuri, soluții de bun simț în diverse domenii.

Editorialist PSnews.ro și pasionat de fotografie și de upcycling, Bogdan Stoica are un milion de cititori anual, pe blog. Recent a lansat o carte, pe care o puteți comanda de aici.

4 comentarii la “Ce punem în locul lui Papaiani și Gyuri?

  1. Cel mai important, din punct de vedere al societatii, cred ca ar fi macar sa ii punem la locul unde ar trebui sa fie ei de fapt, si anume in varful piramidei de modele. Din pacate, ni-i amintim numai cand se sting in anonimat, in loc sa ii chemam sa ne descreteasca fruntile si sa ne modeleze vietile cum numai ei ar sti sa o faca. Si sa ne creasca copiii in modul in care au trait ei, sa ii ajute sa isi urmeze visele si sa contruiasca ceva cu adevarat consistent la baza generatiilor ce or sa vina. Acum stam desculti pe cartoane si in balti citind cancanul, dupa ce ani de zile s-a lucrat sistematic la deprecierea adevaratelor valori si pierderea intregii identitati culturale ce era bazata pe oameni care incet, incet, dispar dintre noi. Dumezeu sa ii aiba in paza pe amandoi.

  2. In tara in care un mare actor este indepartat de la conducerea teatrului si este sicanat de ANI pentru ca a ales sa colaboreze cu nevasta-sa, la randu-i mare actrita, de ce s-ar mai implica vreunul pentru ceva?

  3. Poate ai dreptate, insa citind articolul tau mi-a venit in minte un contraexemplu: Hagi! Stii ca e marginalizat de catre cei de la FRF? Stii ca oricat s-a zbatut si a tipat, tot „s-a ales” la FRF cine trebuie? Habar n-am daca Burleanu e bun sau nu, ce ma frapeaza e ca o valoare ca Hagi nu are un cuvant de spus in fotbalul romanesc la cel mai inalt nivel! Revenind. Imi vine minte un singur actor care s-a amestecat in politica, Mircea Diaconu. Ce-ai auzit de el dupa ceva vreme de „training” in PNL? Ca ar fi anchetat pentru nu stiu ce prejudiciu adus treatrului la care era director. Asa ca mai bine lasa! Lasa actorii in lumea lor si politicienii sa fie curve, chestia asta nu se va schimba in Romania niciodata, uita-te in istorie, avem un lung sir de „fapte eroice”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *