CE: Reforma fiscală a Guvernului este insuficientă pentru a reduce deficitul bugetar și dezechilibrele

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Avertisment de la Bruxelles: Guvernul nu a reușit să pună frână cheltuielilor așa că golul din finanțele statului tot crește. Anul acesta se va apropia de 7% din Produsul Intern Brut, cu mult peste ținta Guvernului. Digitalizarea Fiscului ar putea ajuta statul să adune mai mulți bani la buget, spun experții Comisiei Europene, care mai pun pe masă Guvernului și o altă idee: taxarea progresivă. Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un raport al Executivului comunitar.

Rapoartele pot fi consultate AICI și AICI.

În cel mai nou raport, Bruxellesul urechează autoritățile de la București că nu au făcut suficient pentru a reduce deficitul bugetar. Deja în luna mai golul dintre veniturile și cheltuielile statului a urcat peste 3,4% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care Guvernul promitea că la final de an acesta va fi de 5%. Promisiuni în care experții Bruxelles-ului nu cred, așa că estimarea lor este că Guvernul va cheltui până în decembrie cu 7% din PIB mai mult decât va strânge din taxe și impozite.

Premierul Marcel Ciolacu declara luna trecută că România va avea un nou acord cu UE pentru reducerea deficitului sub ținta de 3% din PIB într-un interval de 5 sau de 7 ani.

În documentul citat, experții Comisiei insistă asupra faptului că România și-a asumat prin PNRR o amplă reformă fiscală și digitalizarea Fiscului, în urma cărora veniturile statului ar trebui să crească cu 2,5 puncte procentuale până la final de 2025, iar diferența de TVA să se reducă cu 5 puncte procente până la jumătatea lui 2026.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea TVA, cu un deficit de încasare de 36,7%, echivalent a 9 miliarde de euro. În plus, spun experții de la Bruxelles, pentru echilibrarea finanțelor țării ar putea fi luate și alte măsuri fiscale, precum o impozitare progresivă și mai echitabilă a veniturilor și îmbunătăţirea cheltuielilor bugetare.

Analiza Comisiei Europene

Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană pentru a oferi un ghid al politicilor care să sporească competitivitatea și reziliența UE și să mențină finanțele publice într-o stare bună, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a trecut deja prin dezechilibre financiare până anul trecut, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe şi, în principal, de deficitele bugetare mari şi în creştere ale Guvernului.

Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un raport al Executivului comunitar.

Deficitul de cont curent s-a îmbunătăţit într-o anumită măsură în 2023, în principal în urma consumului privat mai slab şi a avansului comerţului, dar rămâne în mod clar la un nivel ridicat şi nu se estimează o îmbunătăţire în 2024 şi în 2025. Soldul net al investiţiilor străine ca pondere în PIB nu se îmbunătăţeşte, în pofida creşterii PIB-ului nominal, iar menţinerea unor niveluri ridicate ale deficitului de cont curent riscă să îl conducă în teritoriul negativ. Inflaţia generală a scăzut, dar inflaţia de bază rămâne extrem de ridicată, doar marginal mai redusă faţă de valoarea de vârf înregistrată recent şi mai ridicată decât în urmă cu un an, apreciază Comisia Europeană.

Pe baza datelor privind rezultatele bugetare ale României, deficitul general al României a crescut la 6,6% din PIB în 2023, mult mai mare decât nivelul de 4,4 % din PIB recomandat de Consiliu și planificat de România în programul său de convergență pentru 2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: