CE: Reforma fiscală a Guvernului este insuficientă pentru a reduce deficitul bugetar și dezechilibrele

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Avertisment de la Bruxelles: Guvernul nu a reușit să pună frână cheltuielilor așa că golul din finanțele statului tot crește. Anul acesta se va apropia de 7% din Produsul Intern Brut, cu mult peste ținta Guvernului. Digitalizarea Fiscului ar putea ajuta statul să adune mai mulți bani la buget, spun experții Comisiei Europene, care mai pun pe masă Guvernului și o altă idee: taxarea progresivă. Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un raport al Executivului comunitar.

În cel mai nou raport, Bruxellesul urechează autoritățile de la București că nu au făcut suficient pentru a reduce deficitul bugetar. Deja în luna mai golul dintre veniturile și cheltuielile statului a urcat peste 3,4% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care Guvernul promitea că la final de an acesta va fi de 5%. Promisiuni în care experții Bruxelles-ului nu cred, așa că estimarea lor este că Guvernul va cheltui până în decembrie cu 7% din PIB mai mult decât va strânge din taxe și impozite.

Premierul Marcel Ciolacu declara luna trecută că România va avea un nou acord cu UE pentru reducerea deficitului sub ținta de 3% din PIB într-un interval de 5 sau de 7 ani.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: