CE: Reforma pieţei energiei va sprijini consumatorii şi industria, stimulând investiţiile în energia curată

Comisia Europeană
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comisia Europeană a salutat marţi adoptarea unor reforme importante ale pieţei energiei electrice şi a gazelor şi a noului cadru de reglementare pentru a stimula dezvoltarea hidrogenului şi a altor gaze decarbonizate, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceste reforme evidenţiază hotărârea Europei de a continua tranziţia către o energie curată, consolidând în acelaşi timp securitatea aprovizionării şi protecţia consumatorilor şi valorificând lecţiile învăţate în urma crizei energetice. Pieţele energiei adaptate exigenţelor viitorului vor stimula investiţiile în energia curată şi vor facilita preţuri mai mici şi mai stabile, care sunt esenţiale pentru ca industria europeană să devină mai competitivă pe scena mondială. Odată cu adoptarea organizării revizuite a pieţei energiei electrice şi a pachetului privind decarbonizarea gazelor şi a hidrogenului, UE dispune de instrumente suplimentare pentru a-şi atinge obiectivele în materie de energie şi climă în cadrul Pactului verde european. Cadrul actualizat al pieţei gazelor naturale oferă statelor membre posibilitatea de a opri sau de a limita atât importurile de gaze prin conducte, cât şi de gaze naturale lichefiate (GN) din Rusia şi Belarus, în conformitate cu obiectivele REPowerEU.

Reforma pieţei energiei electrice oferă consumatorilor o gamă mai largă de contracte şi informaţii mai clare înainte de semnarea contractelor. Acestea vor avea opţiunea de a bloca preţuri sigure şi pe termen lung, precum şi de a avea contracte dinamice de stabilire a preţurilor pentru a profita de variabilitatea preţurilor pentru a utiliza energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină. Statele membre vor trebui să stabilească furnizori de ultimă instanţă, astfel încât niciun consumator să nu ajungă fără energie electrică. Consumatorii vulnerabili şi cei afectaţi de sărăcia energetică vor fi protejaţi împotriva deconectării, iar statele membre vor putea extinde preţurile cu amănuntul reglementate la gospodării şi IMM-uri în caz de criză. Pe lângă protecţia consumatorilor, partajarea energiei este, de asemenea, consolidată. De exemplu, chiriaşii vor putea să partajeze surplusul de energie solară pe acoperişuri cu un vecin.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: