Skip to content
Politică

Ce riscă Iohannis și Blaga după ce i-au făcut plângere penală lui Dragnea. Care poate fi efectul de boomerang

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a depus marţea trecută o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva vicepremierului Liviu Dragnea, pentru iniţierea ordonanţei de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali pentru 45 de zile. Plângerea penală depusă la DNA a fost semnată de Klaus Iohannis, în care Liviu Dragnea este acuzat de abuz în serviciu.

Jurnalistul dcnews, Val Vâlcu, dezvăluie o teorie prezentată de profesorul de politologie, Cristian Pârvulescu, fondatorul Pro-Democrația, despre un element care provoacă decăderea clasei politice din România, pornind tocmai de la amalgamul de plângeri penale făcute de politicieni din România.

 Situația este ilustrată, cel mai recent, de un gest făcut de Vasile Blaga și Klaus Iohannis. Blaga cunoaște metoda din 2004, când a fost șeful campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu.

Mai mulți liberali și pediști au făcut plângere penală la adresa unor miniștri din cabinetul Năstase. Echipa lui Iohannis a repetat gestul, atacând OUG primarilor, zisă și ordonanța Dragnea, în penal.

Ce spunea Cristian Pârvulescu? Că, atunci când politicienii nu reușesc să își rezolve disputele în interiorul sistemului politic, transferă putere către alte sisteme. Una dintre explicații pentru erodarea clasei politice este ”pâra” la instituții interne și internaționale.

De aceea am ajuns ca disputele politice de la București să fie tranșate la Bruxelles și peste Ocean, de aceea parlamentarii au ajuns să fie conduși de judecătorii de la Curtea Constituțională. La fel de grav ca abuzul de ordonanțe de urgență este și abuzul de reclamații la parchete a unor acte politice. Magistrații au ajuns să ancheteze/ valideze decizii care reveneau politicienilor  pentru că politicienii au apelat la arbitrajul acestora, în loc să aștepte până se pronunță alegătorii, mai dezvăluie Val Vâlcu.

Astfel, le-au luat celor mulți puterea de a decide, prin intermediul reprezentanților  aleși, mutând-o în mâna unor oameni care sunt numiți.

 În 2003, spune tot Pârvulescu, Adrian Năstase și-a pregătit o Constituție care îi dădea puteri sporite. A plătit această greșeală, de referendum profitând Traian Băsescu.

Klaus Iohannis și Vasile Blaga, în loc să apeleze la popor, că sunt alegeri peste câteva săptămâni, fac apel la procurori. Nu mai spun că, pe termen lung, fac rău echipei în care joacă. Simpla asociere cu metodele lui Traian Băsescu și cu instituțiile asociate cu acesta le reduce popularitatea, în prezent. Așa cum un tramvai nu poate depăși tramvaiul din față, nu o vor egala măcar pe Monica Macovei, mai precizează jurnalistul dcnews.ro.

3 comentarii la “Ce riscă Iohannis și Blaga după ce i-au făcut plângere penală lui Dragnea. Care poate fi efectul de boomerang

  1. Lasitatea–cozilor de topor din politica romaneasca- experiment reusit sub un anumit regim care se vrea perpetuat . Si cum BLAGA nu pierde nimic cu rolul jucat–castiga cine trebuie in nici un caz IOHANNIS .

  2. Eu sper ca, dupa ce se va vedea ca OUG nu este ilegala, Dragnea sa le faca, la randul lui, plangere penala pentru denunt calomnios si sa se constituie parte civila in proces si sa le ceara daune morale consistente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *