Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Ce riscă Ludovic Orban dacă Nicușor Dan va pierde alegerile pentru Primăria București

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a pariat pe Nicușor Dan la alegerile locale din București, pentru primărie, ceea ce i-a adus numeroase critici în partid. PNL traversează cea mai bună perioadă a sa din ultimii 30 de ani, însă nu și-au desemnat un candidat pentru cea mai importantă primăria din țară. Primăria București are marea calitate de a crește lideri de partide și de a le oferi o notorietate la nivel național. PNL ar fi putut să încerce să vină cu propriul lor candidat și să negocieze sprijinul USRPLUS, însă lucrurile au stat complet invers.

Deși domină sondajele, PNL nu a reușit o creștere spectaculoasă în București. Tocmai acest lucru i-a convins pe liberali să renunțe la ideea de a avea candidatul lor. În cazul în care PNL în București avea 35%, atunci nici măcar nu mai stăteau la discuții cu USRPLUS. În urmă cu 4 ani, PNL abia a strâns 11% cu Cătălin Predoiu.

Singurul candidat pe care PNL ar fi putut să-l trimită în București, cu notorietate și capabil să lupte cu Gabriela Firea, era Rareș Bogdan, care între timp a ajuns la Parlamentul European. Doar că un Rareș Bogdan primar al Bucureștiului ar fi fost cea mai mare amenințare pentru Ludovic Orban la conducerea partidului. Cu această candidatură, președintele PNL i-ar fi dat cale liberă lui Rareș Bogdan să preia partidul și, pentru 2024, șansa de a candida la alegerile prezidențiale.

Parlamentul European e un fel de cimitir al carierelor politice. Când vrei să scapi într-un mod elegant de un adversar politic, îl trimiți la Bruxelles sau Strasbourg pe un salariu uriaș. Rareș Bogdan este activat, în campania electorală, doar ca locomotivă, numai că în mai puțin de un an de zile și-a pierdut toată credibilitatea cu numeroase promisiuni uitate, precum eliminarea pensiilor speciale, refuzarea traseiștilor ș.a.m.d.

Revenirea lui Rareș Bogdan în politica românească ar putea să aibă loc dacă Nicușor Dan va pierde alegerile pentru Primăria București. Europarlamentarul ar putea fi printre primii membri de partid care îi vor cere socoteală lui Ludovic Orban pentru această strategie și îl vor acuza că a blocat partidul în București, pentru a le lăsa cale liberă celor de la USRPLUS să crească în preferințele electoratului.

Indiferent cine câștigă funcția de primar al Bucureștiului, bătălia pentru Consiliul Local se dă între PSD și USRPLUS. PNL pare încă departe să se impună în Consiliul General București și nici nu are lideri importanți, trimite doar membri de partid de mâna a doua sau a treia. Degeaba PNL defilează prin București cu Violeta Alexandru sau Monica Anisie, niciuna nu are anvergura unui politician, nu au credibilitate, notorietate și activitatea din guvern nu le ajută deloc.

Nu doar Ludovic Orban va fi criticat dacă Nicușor Dan va pierde sau PNL nu va obține un rezultat satisfăcător, dar vor urma inclusiv Violeta Alexandru, cea care conduce organizația PNL București, și Monica Anisie, cea care a renunțat la Dan Cristian Popescu pentru Radu Mihaiu, de la USRPLUS. În Sectorul 2, filiala e condusă de Anisie și a renunțat la propriul candidat – care era singurul membru de partid cu șanse să câștige primăria și fără USRPLUS – pentru a-l susține pe Radu Mihaiu – un personaj fără notorietate, care lansează fake news-uri și care urmărește doar candidatura pentru alegerile parlamentare, conștient că nu are șanse să câștige primăria.

Dacă PNL nu va câștiga 2 primării de sector (5 și 6) și Primăria București cu Nicușor Dan, Ludovic Orban va fi criticat de colegii de partid, mai ales că nici guvernarea sa nu este una extraordinară, fiind înconjurat de Monica Anisie, Lucian Bode, Costel Alexe – miniștri care ar trebui schimbați dacă partidul mai vrea să aibă șanse pentru alegerile parlamentare.

La alegerile locale, Ludovic Orban își joacă șansa de a mai guverna și după alegerile parlamentare. Cu un rezultat slab în București și la nivel național, actualul președinte PNL s-ar putea să se vadă pus în umbră de alți colegi de partid, mai ales din aripa PDL care nu s-a făcut remarcată deloc de când Orban a ajuns premier. Deși prin diferite voci s-a lansat ipoteza că PNL nu riscă nimic dacă pierde Nicușor Dan, în realitate se simte vulnerabilitatea și teama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *