Skip to content
Politică

Ce riscă PNL dacă ajunge la guvernare. Politologul Sebastian Lăzăroiu: Ar putea avea opoziție din ambele părți, atât de la PSD, cât și de la USR

Facebook/Sebastian Lazaroiu

Partidul Național Liberal duce zilele acestea negocieri intense pentru formarea noului guvern. Liberalii trebuie să convingă restul partidelor parlamentare pentru a primi votul de învestitură și a forma noul guvern.

Politologul Sebastian Lăzăroiu este de părere că am putea asista la repetarea scenariului din 2009, atunci când prima propunere de guvern nu a trecut, lucrul acesta întâmplându-se abia a doua oară. Acesta a mai expus și riscurile la care se supune PNL, preluând guvernarea și formând un guvern minoritar. În viziunea politologului, dacă cei de la USR nu vor intra la guvernare, liberalii ar putea avea o dublă opoziție.

Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat în 2009, primul guvern cade pentru că nu votează nimeni un guvern propus de președintele în funcție și, totodată, contracandidat la alegerile prezidențiale al candidaților partidelor. Până nu se termină alegerile nimeni nu mișcă în front, pentru că e un fel de sprijin pe care îl dai contracandidatului tău. Dacă primul guvern nu va trece, a doua oară va trece 100%, indiferent cine va fi propunerea de premier.

Sigur că PNL își asumă un mare risc acum când intră la guvernare, pentru că situația economică nu e deloc ușoară. PSD-ul din opoziție va critica măsurile PNL, iar dacă USR-ul nu intră nici el la guvernare, PNL va avea o opoziție din ambele părți, atât de la PSD, cât și de la USR.

Guvernul va fi oricum unul minoritar, dar ei vor avea totuși niște mijloace pe care le pot folosi. De exemplu, pentru desființarea Secției Speciale se poate folosi asumarea răspunderii în Parlament, deoarece nu se poate da ordonanță, pentru că am încălca referendumul”, a precizat politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *