Skip to content
Internațional

Ce rol are Regina Marii Britanii în alegerea prim-ministrului

Maramedia

Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este în practică liderul politic al Regatului Unit.

Premierul îndeplinește funcția de „șef al guvernului Maiestății Sale” asemeni altor prim-miniștri din țări cu sisteme politice asemănătoare și este (alături de Cabinetul său), deținătorul de facto al puterii executive în regat, exercitând multe dintre funcțiile executive care sunt din punct de vedere oficial apanajul suveranului britanic, cunoscute și ca „prerogative regale”, potrivit Wikipedia.

Theresa May, numită în funcție la 13 iulie 2016, a anunțat că demisionează, așadar funcția de premier va deveni vacantă.

Astfel, postul de prim-ministru este atribuit persoanei care are cele mai mari șanse să obțină încrederea⁠ Camerei Comunelor, ai cărei membri sunt aleși prin votul popular.

Această persoană este de regulă liderul partidului sau coaliției cu cel mai mare număr de locuri în Cameră – în acest caz, Partidul Conservator.

Prim-ministrul alege un cabinet și membrii săi sunt oficial numiți de Regină pentru a forma Guvernul Majestății Sale⁠. Prin convenție, monarhul respectă hotărârile prim-ministrului privind numirile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *