CE: România trebuie să-şi îmbunătăţească performanţa faţă de ţintele şi obiectivele Deceniului Digital

Sursa: freepik.com

România trebuie să-şi îmbunătăţească performanţa faţă de ţintele şi obiectivele Deceniului Digital, pentru a stimula competitivitatea, rezilienţa, suveranitatea şi promovarea valorilor europene şi a acţiunii climatice, conform unei analize a Comisiei Europene.

Executivul comunitar a publicat marţi cel de-al doilea raport privind stadiul evoluţiei deceniului digital, oferind o imagine de ansamblu cuprinzătoare a progreselor înregistrate în încercarea de a atinge obiectivele şi ţintele digitale stabilite pentru 2030 prin programul de politică privind deceniul digital (DDPP).

În cazul competenţelor digitale de bază, CE recomandă României să continue măsurile legate de perfecţionarea şi recalificarea forţei de muncă şi să continue să îmbunătăţească calitatea şi relevanţa cursurilor şi a modului de predare în domeniul competenţelor digitale.

Legat de acoperirea 5G, România trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a sprijini un nivel mai ridicat de ambiţie pentru ţinta 5G, inclusiv posibilul sprijin pentru cazuri de utilizare şi proiecte pilot, având în vedere importanţa pentru competitivitatea viitoare a UE şi a României şi pe baza tendinţei pozitive actuale.

În domeniul digitalizării IMM-urilor, CE solicită României intensificarea acţiunilor privind digitalizarea afacerilor, începând cu furnizarea unei imagini de ansamblu cuprinzătoare asupra măsurilor de sprijin disponibile şi identificarea potenţialelor lacune în ceea ce priveşte satisfacerea nevoilor existente, precum şi prin asigurarea bunei funcţionări a centrelor europene de inovare digitală (EDIH).

În plus, ţara ar trebui să extindă măsurile de sprijin pentru un sector al tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor (TIC) inovativ, stimulat de cheltuielile pe segmentul de cercetare-dezvoltare (R&D).

De asemenea, România ar trebui să ia în considerare măsuri suplimentare pentru păstrarea în ţară a specialiştilor din domeniul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, recomandă Comisia Europeană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: