Skip to content
Politică

Ce s-a întâmplat cu întreg sistemul sanitar din cauza cardurilor de sănătate

La doar câteva zile de când cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu, problemele sunt numeroase şi departe de a fi rezolvate. Bolnavii sunt ţinuţi la uşile cabinetelor medicilor de familie şi nervii sunt întinşi la maxim.

Luni, însă, întreg sistemul sanitar s-a blocat, notează romaniatv.net.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Cluj au spus că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienţilor serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de CNAS.

„La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un help desk, adică un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat Crina Grozav, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, informează româniatv.net.

Pacienții care au ajuns, luni dimineața, la cabinetele medicilor de familie din județul Cluj pentru că au avut nevoie de diverse servicii medicale, s-au trezit că sunt trimiși acasă pentru că cititoarele de carduri de sănătate dau erori și astfel tot sistemul în care lucrează medicii de familie este blocat.

„Nu merge nimic, totul e blocat. Cardurile sunt activate, dar când le introducem în cititoare dau erori și se blochează tot sistemul. Noi suntem legați de mâini, nu putem face nici o operațiune fără card, nu putem elibera nici o rețetă medicală, nici o trimtiere. Toți colegii au aceeași problemă, sună și ne întreabă ce să facă. Mulți dintre noi am trimis pacienții acasă, iar cei care au probleme urgente stau și așteaptă la cabinete o rezolvare a problemei. Putem elibera rețete sau trimiteri doar pentru copii, deoarece la copii nu e nevoie de card, iar sistemul e online și funcționează. Dar în rest, e totul blocat. Așteptăm acum ca cei de la suport logistic să remedieze problema”, a declarat Emiliana Costiug, medic de familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Cardurile de sănătate au putut fi activate de medicii de familie din judeţul Hunedoara doar 20 de minute, luni dimineaţă, după care cititoarele din cabinetele medicale s-au blocat, a declarat preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie, dr. Ana Chiş-Şerban.

„Am început activitatea la cabinet la ora 8,00, iar cardurile de sănătate ale pacienţilor au putut fi validate până la ora 8,20, după care serverele Casei Naţionale de Sănătate s-au blocat. Nu mai funcţionează nimic, nici măcar pentru cardurile care au fost validate până acum. Am apucat să consult doar doi pacienţi, pe baza cardului de sănătate. O parte dintre pacienţii cronici pentru care nu s-a putut face validarea cardului de sănătate au fost reprogramaţi, dar pe bolnavii acuţi i-am consultat, pentru că nu i-am putut trimite acasă”, a spus dr. Ana Chiş-Şerban.

Potrivit dr. Ana Chiş-Şerban, şi timpul de consultaţie a crescut din cauză că fiecare operaţiune efectuată de medic trebuie validată apoi pe cardul de sănătate, ceea ce implică mai mult de zece minute în plus pentru fiecare pacient, potrivit romaniatv.net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *