Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce s-a schimbat după Colectiv. Theodor Paleologu: În bine, nu mare lucru. Nici acum nu avem spitale, avem ”bolnițe”

Inquam Photos / George Călin

Invitat la ”Puterea Știrilor”, candidatul PMP la prezidențiale, Theodor Paleologu, a declarat că, la 4 ani de la tragedia de la Colectiv, în România nu s-au schimbat multe lucruri în bine, dar au fost, însă, lucruri care s-au schimbat în rău. Mai mult, sistemul de sănătate arată jalnic în continuare, a susținut prezidențiabilul PMP, iar spitalele sunt mai degrabă ”bolnițe”, așa cum le numeau stră-stră-străbunicii noștri.

”Unele s-au schimbat în rău imediat după Colectiv, când procedurile de avizare deveniseră și mai complicate, adică trebuia să te duci la și mai multe birouri pentru a obține o banală autorizație – astea sunt reacțiile tipic birocratice românești, care țin, în fond, de respectul statului pentru cetățeni.

Sistemul de sănătate arată jalnic. Stră-stră-străbunicii noștri spuneau la spitale ”bolnițe”. Eu cred că e un cuvânt mult mai potrivit pentru a descrie realitățile din România actuală. Avem câteva spitale, nu neg acest lucru, avem și medici excelenți, dar în rest avem bolnițe”, a spus candidatul PMP la prezidențiale.

Theodor Paleologu se întreabă de ce filmarea publicată recent de ziariștii de la ”Libertatea”, în care apar noi imagini de la intervenția ISU la Colectiv, apar chiar acum.

”Nu știu dacă e ceva legat de campania electrorală, nu sunt conspiraționist, nu sunt dedesubtolog, dar mi se pare foarte straniu că această înregistrare nu a apărut până acum, de ce nu a apărut atunci. E foarte ciudat! Dar mai mult de atât nu mă lansez să spun, doar îmi pun întrebări.

Imaginile sunt terifiante! Eu am vorbit de un minim antrenament de prim-ajutor, un antrenament militar, civic, cred că e o idee foarte importantă, însă este vorba și despre reacții în situații de genul Colectiv. Eu aș vedea dincolo de tragedia teribilă care s-a întâmplat atunci, nici nu știu cât ar fi fost de folositor ce spun eu în acea situație, dar în situații de accidente grave, de catastrofă naturală e nevoie să știi ce să faci pentru prim-ajutor, cum să te comporți. Noi nu primim o instrucție de bază pentru asemenea situații”, a adăugat Paleologu.

În seara de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, în timpul concertului, izbucneşte un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul se extinde rapid în câteva secunde.

În acea noapte, 27 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 162 au fost răniţi şi transportaţi la unsprezece spitale din Bucureşti. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supravieţuitori au murit în spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *