Skip to content
Economie

Ce s-ar întâmpla dacă Gazprom ar închide robinetul de gaze pentru România? Analist economic: „Am cam fi cu spatele la zid”

Inquam Photos/Octav Ganea

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.

Analistul economic Petrișor Peiu, fost subsecretar de stat pentru politici economice în perioada 2002 – 2003, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre impactul pe care l-ar resimți România în cazul în care Gazprom ar lua o decizie similară pentru țara noastră. Totodată, analistul a vorbit și despre soluțiile pe care le avem pentru a preîntâmpina un astfel de scenariu.

Petrisor Peiu, Inquam Photos / George Calin

 

„În primul rând depinde când ne-ar prinde o astfel de decizie. Dacă ne-ar prinde iarna, impactul va fi destul de semnificativ, în sensul în care noi importăm din gazul pe care îl consumăm iarna undeva la 30%. Asta înseamnă că, pe de o parte, prețul gazelor va crește, iar pe de altă parte, vom avea de ales între a importa din alte surse – dar asta se va întâmpla destul de greu – sau să renunțăm la anumite capacități industriale care consumă gaz. Totuși, dacă va începe livrarea de gaze pe piața internă, aproximativ 1 miliard de metri cubi, este posibil ca impactul să fie mult diminuat, adică să rămânem să avem de importat undeva la 10-15% din consumul de iarnă. Dar, tot ar trebui să găsim surse de import.

Aceste surse de import, trebuie precizat, în cazul nostru nu pot fi sub formă de gaz lichefiat, pentru că nu avem terminal. Deci trebuie să importăm fie din Ungaria, adică tot gaz rusesc, fie din Bulgaria, care nici ea nu mai primește gaz rusesc. Deci am cam fi cu spatele la zid. Gazul din conducta care vine din Marea Caspică nu este disponibil pentru România pentru că nu este pus la punct nici inter-conectorul dintre Bulgaria și România pe acest sens și nici dintre Grecia și Bulgaria. Deci nu prea am avea soluții. Va trebui să acceptăm să cumpărăm un gaz foarte scump din Ungaria, care repet, va fi tot gaz rusesc, sau să reducem din capacitățile de consum”, a precizat analistul.

Întrebat dacă pe termen lung există vreo posibilitate de a elimina complet dependența de gazul rusesc, analistul a precizat că

“Dependența noastră este semnificativă și în creștere pentru că al doilea producător din România, OMV-Petrom reduce în fiecare an producția internă. Singura soluție rezonabilă ar fi creșterea producției interne și oprirea acelui gaz pentru consumul intern. Fie să exploatăm zăcămintele neexploatate, cum este zăcământul de la Caragele, fie să începem să exploatăm zăcămintele din Marea Neagră, dar cu condiția să renunțăm la exporturi”.

Amintim că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti. Separat, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului său cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *