Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ce s-ar putea ascunde în spatele deciziei social-democraților de a da primii numele premierului: „Neîncrederea PSD în PNL este maximă!”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la Puterea Știrilor, politologul Cristian Pîrvulescu a precizat că liberalii „pierd pe toată linia” la formarea unei coaliții PNL-PSD-UDMR. Potrivit lui Pîrvulescu în cazul în care se va forma un Guvern PNL-PSD-UDMR, jumătate din liberalii care dețin funcții în țară vor trebui să facă loc social-democraților, iar în acel moment Florin Cîțu va deveni „un adversar personal” al celor care și-au pierdut pozițiile.

PSD este într-o situație mai complicată decât PNL, este de părere politologul. Faptul că nu cedează la numirea unui prim-ministru ar putea să fie semnul că, de fapt, nu vor să intre la guvernare, spune Cristian Pîrvulescu.

„PNL oricum pierde pe toată linia la formarea acestei noi coaliții. Gândiți-vă că se formează acest Guvern. Dacă se întâmplă asta, atunci indiferent cine este prim-ministru, jumătate din liberalii care dețin funcții în țară vor trebui să facă loc PSD-iștilor. Nu va fi ușor. Domnul Cîțu va deveni în acel moment un adversar personal al acestor oameni, care se vor considera victimele ambițiilor sale. Pe de altă parte, de ce este această discuție despre cine e primul? Dincolo de faptul că PNL a obținut mai multe mandate decât PSD și acum i-au mai plecat și parlamentari, mai e o problemă. În 2024 sunt alegeri, nimeni nu vrea să aibă prim-ministru în 2024. Nici PNL, nici PSD(…). Dacă se va ajunge la formarea unui Guvern, el nu va putea supraviețui anului 2023 pentru că urmează an electoral. Depinde și de rezultatele economice, dar cu siguranță niciunul dintre prim-miniștri nu va dori să plece, dacă rezultatele economice sunt foarte bune.

PSD este într-o situație mai complicată decât PNL. Să spunem că PNL pleacă din Guvern, rămâne un Guvern minoritar PSD-UDMR, PSD nu va putea coopera cu AUR, iar cu USR nu va putea forma Guvern. PSD nu este chiar într-o situație de forță. Are un potențial de negociere mai mare, dar nu foarte mare. Toți sunt conștienți de acest lucru și nimeni nu are încredere în ceilalți. Mie mi s-a părut este maximă în momentul de față neîncrederea PSD în PNL.

Faptul că PSD a acceptat că poate să intre la guvernare este un progres. PSD vrea să demonstreze că este un partid responsabil. Faptul că nu cedează la numirea unui prim-ministru ar putea să fie semnul că, de fapt, nu vor să intre la guvernare. În momentul în care discutăm, n-avem nicio certitudine că acest Guvern se va realiza”, a declarat Cristian Pîrvulescu la Puterea Știrilor.

Amintim că social democrații au votat, în ședința Consiliul Politic Național, desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. De asemenea, conducerea PSD a aprobat în unanimitate și rotativa premierilor, însă, spre deosebire de liberali care cer să înceapă rotativa cu un premier PNL, social democrații nu au votat ca primul premier să fie de la PSD. Anterior ședinței, Marcel Ciolacu declara că este normal ca PSD să aibă prioritate deoarece au câștigat alegerile generale.

De cealaltă parte, Biroul Executiv (BEx) al PNL a aprobat, marţi seara, propunerea privind rotaţia premierilor într-un viitor guvern cu PSD şi UDMR, condiţia liberalilor fiind ca primul prim-ministru să fie dat de PNL. După ședință, Florin Cîțu a spus că el este propunerea PNL pentru funcția de premier, dar dacă PSD se opune acestei variante, „vedem atunci, interesul PNL primează”.

„PNL nu a pus niciun fel de condiție pe numele propuse de PSD”, a adăugat Cîțu. „Propunerea noastră o să meargă apoi la președintele României, care are atributul constituțional. Încă vorbim de programul de guvernare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *