Ce salarii au șefii companiilor europene de top. Diferența față de angajați este enormă (analiză)

Sursa foto: Freepik

Directorii executivi ai companiilor de top din Europa sunt plătiți de peste 100 de ori mai mult decât angajații cu un salariu mediu, arată o analiză a Institutului Sindical European, publicată joi.

Potrivit sursei citate, între un salariu de bază mediu de 1,571 milioane de euro și bonusuri de până la 200% din salariu, directorii executivi ai primelor 100 de companii din Europa au primit, în medie, o remunerație de 4,147 milioane de euro, anul trecut, în comparație cu 37.863 de euro pentru un lucrător cu normă întreagă.

‘Aceste constatări reies în ajunul Reuniunii anuale a elitei la nivel mondial la Summitul de la Davos, iar Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC) avertizează că decalajul mare de resurse dăunează atât economiei, cât și democrației. Salariile scăzute au exacerbat deficitul de forță de muncă în Europa, așa cum arată un studiu, potrivit căruia industriile cărora le este cel mai greu să recruteze lucrători plătesc în medie cu 9% mai puțin decât cele mai puțin afectate de această dificultate. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii care sunt nemulțumiți de salariu și de condițiile lor de muncă și au un cuvânt prea mic de spus în privința locului de muncă sunt mai predispuși să-și piardă încrederea în instituțiile democratice. De aceea, este urgent să creștem numărul de lucrători acoperiți de contractele colective de muncă, căci s-a dovedit că astfel crește calitatea locurilor de muncă și se reduc inegalitățile de bunăstare’, se menționează în analiză.

Conform Directivei UE privind salariul minim, statele-membre trebuie să elaboreze în acest an un Plan de acțiune privind modul în care intenționează să promoveze negocierile colective și să se asigure că cel puțin 80% din forța de muncă este acoperită de acorduri colective.

În același timp, ETUC cere Comisiei Europene să folosească revizuirea Directivelor privind achizițiile publice pentru a se asigura că doar companiile care respectă drepturile de negociere colectivă sunt eligibile pentru a primi contracte.

‘Diferența obscenă de salariu între CEO și lucrător arată că trebuie urgent să reechilibrăm economia prin creșterea numărului de lucrători care beneficiază de salarii negociate colectiv. Un salariu mai echitabil va stimula competitivitatea, ajutând la eliminarea penuriei de forță de muncă din Europa și va garanta că mai mulți bani se întorc în economie, în loc să fie depozitați în conturi offshore. Reducerea inegalității de bunăstare și creșterea calității locurilor de muncă ar fi și cel mai eficient răspuns la amenințarea la adresa democrației reprezentată de extrema-dreapta populistă. Trebuie doar să ne uităm la evenimentele din Washington DC de săptămâna viitoare pentru a vedea consecințele captării corporative. De aceea îi invit pe directorii companiilor care se adună la Davos să se oprească din mângâierile în bărbie, să pună jos tartinele și să se alăture sindicatelor la masa de negocieri în tradiția europeană a dialogului social’, a declarat, într-un comunicat de presă, secretarul general al ETUC, Esther Lynch.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: